Hlavní obsah
Umění a zábava

Chtěli jsme mít svou Čaputovou, fandili Blaníkovi, na Hradě je ale Clooney

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash (autor Jakub Kroul)

Vzpomínáte na poslední prezidentské volby? Výběr kandidátů byl rozmanitý. Největší boj se odehrál mezi Nerudovu, Babišem a Pavlem. Pro ty, co doufali v kandidaturu Tondy Blaníka, to bylo zklamáním.

Článek

Cílem voleb bylo nahradit éru prezidenta Zemana a jeho mluvčího Ovčáčka. Nabídka kandidátů byla široká, ze svého okolí vím, že horkou kandidátkou byla Nerudová, která bodovala také ve studentských volbách. Někteří si do ní promítali vlastnosti slovenské prezidentky Čaputové a přáli si, abychom měli konečně první prezidentku. Po Zemanovi by to byla pořádná změna.

Nakonec se však rozhodovalo mezi Babišem a Pavlem, současným prezidentem. Volební účast byla vysoká, k volebním urnám se rozhoupali jít i mladí lidé. Pro některé byl Petr Pavel volbou menšího zla, pro některé to byl charismatický muž, který se umí kultivovaně vyjadřovat a zdá se, že to má v hlavě srovnané. Flanelovou košili vyměnil za sako a stal se z něj muž a lá George Clooney. Po roce, kdy je na postu prezidenta ČR, se zdá, že to nebyla až tak špatná volba. S jeho osobou nejsou spojovány politické kauzy či velké přešlapy.

Před volbami si veřejnost hrála s myšlenkou, jaké by to bylo, kdybychom měli na Hradě Tondu Blaníka. Jde o postavu z webového seriálu Kancelář Blaník. Vznikl i film Prezident Blaník, jehož hlavním hrdinou je právě zmiňovaný lobbista Antonín Blaník (Marek Daniel).

Satirická komedie se odehrává na pozadí skutečných událostí druhé přímé volby prezidenta ČR a sleduje příběh kandidatury Tondy Blaníka na prezidenta. Jako kandidát na prezidenta, slibuje Blaník např. máslo, chleba, sex a důchody jako v Německu, nebo korupci dostupnou pro všechny. „Největším problémem České republiky je samozřejmě korupce. Korupce je věc pro elitních deset tisíc a já chci korupci dostupnou pro všechny. Když bude každej trochu zkorumpovanej, tak se všichni budeme mít dobře.“ Blaník má bohaté zkušenosti z politické scény. Jelikož patří k nejvýznamnějším lobbistům v zemi, ví, jak to chodí. Má tedy co nabídnout.

Muž, který pracuje pro vlivné lidi ale hlavně sám pro sebe, si to nakonec ve filmu rozmyslí. Rozhodne se neodevzdat podpisy potřebné pro kandidaturu. Raději podpoří jiného kandidáta. Kohokoliv kdo vyhraje. Není žádná naivka a ví, že je lepší držet se raději v politickém zákulisí a tahat za nitky.

Tonda Blaník si svým humorem získal mnoho lidí a věřím, že kdyby kandidoval i v reálném životě, slavil by úspěch. Současný ukrajinský prezident Zelenskyj se před volbami také zapsal do povědomí jako herec, komik a bavič. My Češi humor milujeme, o čemž svědčí i to, kdo byl zvolen „Největším Čechem“ v anketě pořádané Českou televizí. Je jím fiktivní český génius Jára Cimrman. Tak proč by nemohl být prezidentem Tonda Blaník?

Anketa

Je podle vás škoda, že Tonda Blaník nekandidoval na prezidenta?
ano
34,6 %
ne
65,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 433 čtenářů.

Nevím, zda by bylo dobré, kdyby Blaník skutečně vyhrál prezidentské volby. Kdyby se držel své role i v reálném životě, byl by to jistě zajímavý protipól k našemu současnému premiérovi. Každopádně by předvolební debaty měly trochu jiný ráz a věřím, že i vyšší sledovanost. Dokážete si představit politickou debatu Babiše a Blaníka?

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz