Hlavní obsah
Lidé a společnost

Iveta Bartošová: I po 10 letch od svého úmrtí nepřestává lidi fascinovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David Sedlecký, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Za pár dní to bude přesně 10 let od doby, kdy si Iveta Bartošová vzala život skokem pod vlak. Zpráva o jejím nečekaném skonu zaskočila veřejnost obdobně jako kdysi smrt jejího partnera Petra Sepešiho.

Článek

Nevím, zda současné mladé generaci říká něco jméno Iveta Bartošová, ale pro generaci lidí, která dospívala v osmdesátých a devadesátých letech je Iveta určitým symbolem, fenoménem. Byla to královna československých diskoték, pro mnohé pány to byla nejkrásnější zpěvačka ČSSR.

Narodila jsem se v osmdesátkách. Matně si vybavuji všechny socialistické hity této doby. Každopádně písně Michala Davida nebo Ivety Bartošové mám spojené právě s mým dětstvím. Vzpomínám si, že jsme doma měli gramofonovou desku, kde byla i píseň Knoflíky lásky. Velmi chytlavý duet s Ivetou Bartošovou. Po rozvodu mých rodičů, když si pro mě na víkend přijel táta a já měla možnost vybrat si kazetu, kterou si v autě pustíme, volila jsem často ABBU, nebo právě Ivetu Bartošovou. Hity jako Dva roky prázdnin nebo Dej mi ruku si pamatuji dodnes. Tuto zpěvačku mám spojenou s určitým obdobím, s určitou náladou, s určitou nostalgií.

Později, když jsem dospívala, jsem přešla k jinému stylu hudby a úplně jiným interpretům. Nicméně Iveta Bartošová nikdy úplně nezmizela z mého zorného pole zájmu. Byla prostě něčím zajímavá. Mnozí ji označovali za takovou princeznu populární hudby. Taková křehká blondýnka, která potřebuje ochranitele, romantická a křehká duše. Sen mnoha mužů.

Podle mého názoru byla po pěvecké stránce nejvíce zajímavá na začátku své kariéry, kdy zpívala jeden hit za druhým se svým partnerem Petrem Sepešim a pak později, kdy zpívala pod taktovkou svého letitého partnera Ladislava Štaidla. Pozdější léta byla ve znamení postupného pádu, závislosti na alkoholu, antidepresivech a zajetí v toxických vztazích. Jakoby se marně snažila cosi najít. Poslední roky jejího života nebyla ani tak o její pěvecké kariéře jako spíše o jejím osobním životě, skandálech, na kterých parazitoval bulvární tisk. Byla nevyrovnanou osobou s mnoha problémy. Naivní kráska s tendencí chorobně se upínat na své partnery a nedívat se za roh. Její labilita vyvrcholila sebevraždou 29. 4. 2014.

O tom, jak byla výjimečná, svědčí i sledovanost trojdílné série Iveta. Tuto minisérii máme v posledních dnech možnost sledovat na televizních obrazovkách. Zatím se odehrály první díly z osmdesátých let, které končí úmrtím Petra Sepešiho. Zemřel na železničním přejezdu.

Foto: myself (zipacna1), CC BY 3.0, via Wikimedia Commons

Petr_Sepéši_náhrobní_kámen

Anketa

Líbí se vám minisérie Iveta?
ano
50 %
ne
50 %
Celkem hlasovalo 12 čtenářů.

Těšit se můžeme na druhou sérii, kdy je Iveta na vrcholu své kariery. Vyhrává ankety popularity, dostává roli ve filmu Svatba upírů a jejím partnerem se stává Ladislav Štaidl, kterému porodí syna Artura. Třetí série se zaměřuje na její postupný pád, závislost na alkoholu a každodenní zájem bulvárních médií.

I po deseti letech od jejího úmrtí zájem o tuto osobu neutichá. To svědčí o její výjimečnosti. Mnoho pánů ji má nostalgicky spojenou se svým dospíváním, byla pro ně platonickou láskou. Pro ženy zase byla vzorem, princeznou, jakou by chtěly být. A někomu se prostě jen líbily její písničky. Byla krásná, talentovaná, žádaná a ukázkou toho, že ani tyto atributy nemusí automaticky znamenat šťastný život.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz