Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jak Tomáš Holý nevědomky zachránil život své maminky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jaroslava Vošmiková, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons

Tomáš Holý, o kterém se bez nadsázky dá říci, že byl největší dětskou hvězdou našeho filmu, rozdával radost přes filmové plátno nejen divákům, ale také svým blízkým, zejména své mamince.

Článek

K natáčení se dostal jako velmi malý kluk díky svému strýci, který pracoval jako rekvizitář na Barrandově a svého synovce doporučil do malé roličky ve filmu Marečku, podejte mi pero!. Zaznamenat jsme jej mohli i v dětském snímku Ať žijí duchové. Velký úspěch Tomášovi přineslo natáčení s Marií Poledňákovou. Ta si jej na konkurzu vybrala do hlavní dětské role Vaška v televizní komedii Jak vytrhnout velrybě stoličku a do pokračování filmu s názvem Jak dostat tatínka do polepšovny. Tomáš si dokázal všechny získat svou přirozeností, temperamentem a hereckým talentem. Na konkurzu do role Vaška si získal i své filmové rodiče. „Byl velmi inteligentní dítě, už takhle malý. Pracovalo se mi s ním opravdu dobře, jako s profesionálním hercem. Reagoval naprosto přirozeně, jako kdyby byl opravdu můj syn,“ vzpomínala na něj jeho filmová maminka herečka Jana Preissová.

Foto: Jaroslava Vošmiková, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons

Tomáš Holý

Představitel uličníka, který se snaží své mamince najít vhodného partnera a tedy i tatínka pro sebe, sám pocházel z rozvedené rodiny. Měl tedy určité zkušenosti, které mohl do své role promítnout. Věděl, jaké to je, nemít doma tátu. Rodiče se rozvedli, když byl ještě malý, proto si s maminkou byli vším. Paní Marie Holá se svého syna snažila maximálně podporovat. Do cesty jí ale přišla zákeřná rakovina. Tomášův kamarád zachycuje hercovy vzpomínky na dané období v knize - Jmenuju se Tomáš: „Když mi bylo jedenáct, maminka mi onemocněla. Netušil jsem, co jí je, jen mi bylo jasný, že máma je nemocná hodně, protože nějakou dobu přestala chodit do práce. Ale proč přesně, to jsem tehdy nevěděl.“ V té době točil filmy: Na pytlácké stezce, Za trnkovým keřem a Prázdniny pro psa.

Tomášově mamince velmi pomohla sestřenice jeho tatínka, která pracovala v nemocnici. Dle jeho slov přišla na její diagnózu náhodou: „Miluška pracovala v nemocnici, kde byla Marie na vyšetření, a prohlížela si jednotlivé snímky onkologických případů. U jednoho se s profesionálním zájmem zastavila a říkala si, komu že patří takhle rozvinutý zhoubný nádor. Koukla se na kartu a s hrůzou zjistila, že Marii, mojí bývalé ženě.“ Její reakce byla promptní. Neváhala, rychle zavolala Tomášově mamince a zároveň také sanitku. „Ihned po příjezdu a nezbytných předoperačních vyšetřeních jede Maruška na sál. Vše bez čekání, zcela mimo standardní postupy. Operace se zdaří a ona pro danou chvíli přežije, ale další prognóza je více než špatná.“ Její šance na přežití byly mizivé. Lékaři ji dávali pouhé 3 měsíce života.

Byla velmi statečná a bojovala se zákeřnou nemocí, co to šlo. Dle Tomášova kamaráda Oty Karse: „Během léčby chodil Tomáš každý den do školy a doma se o něj dál starala maminka. S výjimkou natáčení.“ Upnula se na svého syna a svůj boj se zákeřnou nemocí vyhrála. Měla velký důvod proč žít a bojovat. To, jak na tom tehdy ve skutečnosti maminka byla, se Tomáš dozvěděl až dlouho poté, co se uzdravila. To už je taková vlastnost maminek – nechtějí svým dětem přidělávat starosti.

Nakonec svého syna přežila. Tomáš se jí zabil v autě jen pár dní před svými 22. narozeninami. Když ji policisté přišli oznámit onu smutnou zprávu, zprvu jim nevěřila. Smyšlených historek o Tomášově smrti slýchala mnoho a také byla zvyklá na synův černý humor. Policisty poslala slušně kamsi s tím, že je to hloupá legrace. Pak ale pochopila, že se nejedná o žádnou srandičku. Dne 8. března 1990 se jí smrtí syna zhroutil svět. To, že přežila svého syna, pro ni byla větší rána, než její rakovina. Po jeho smrti už jen přežívala. O 14 let později, v roce 2014 tiše odešla za ním.

Zdroje:

1) https://www.svetzeny.cz/zabava/osobnosti/nahla-smrt-tomase-holeho-maminka-zprave-o-umrti-syna-neverila-myslela-si-ze-si-z

2) https://www.blesk.cz/clanek/celebrity-ceske-celebrity/502074/prasklo-po-letech-kdyz-tomas-holy-tocil-mama-se-prala-s-rakovinou.html

3) https://www.blesk.cz/clanek/celebrity-ceske-celebrity/253351/maminka-detskeho-herce-tomase-holeho-21-odesla-tise-za-synem.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz