Hlavní obsah
Umění a zábava

Jedna rodina bohužel sklouzává do Ordinace v růžové zahradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash (autor Sandy Millar)

Seriál Jedna rodina diváky přilákal aktuální a originální tématikou, tedy jak vypadá fungování střídavé péče v dnešní moderní době. Dobrá sledovanost seriálu ale nejspíš způsobila jeho postupný pád.

Článek

V první sérii se divák seznámil se třemi rodinami, které dohromady spojuje péče o 5 dětí a také složitá propletenost vzájemných vztahů. Jde o rodiče, kterým jejich vztahy nedopadly. Našli si nové partnery až na jednu postavu, Kláru, která se tak stala samoživitelkou starající se o své 2 děti, bydlící v paneláku a pracující jako zdravotní sestra v domově důchodců. Má tak trochu smůlu na chlapy a chvílemi se chová opravdu hloupě. Třeba v situaci, kdy se kvůli malichernosti zaváže ke krátkodobé půjčce. Z bryndy ji nakonec vytáhne její bývalý manžel Karel, který její dluh zaplatí. Nedělá to jen kvůli ní, mají přeci jen spolu 2 děti. Což se ale nelíbí jeho současné partnerce Petře, neboť to udělá za jejími zády. Nutno i dodat, že Klára ke svému ex stále něco cítí.

Seriál tedy ukazuje složitost takového soužití. Poukazuje na to, jak to může být někdy organizačně, logisticky i finančně náročné. Pro některé to může být složité i po emoční stránce, pokud rozpad vztahu ještě v sobě nemá dostatečně zpracovaný. V tom dle mého názoru bylo kouzlo tohoto seriálu. Líbily se mi scény z video hovorů, kdy rodiče ze střídavky vzájemně organizovali své rozvrhy. Tedy kdy a kde má kdo koho vyzvednout a kdo u koho zrovna bude na víkend atd. S vysokým počtem rozvodů a rozchodů vznikají různá rodinná uspořádání a střídavá péče je tak celkem aktuálním tématem.

Seriál měl mít původně jen pár epizod. Nicméně tato sonda do rodin se střídavou péčí zřejmě zabodovala a tak se tvůrci seriálu rozhodli pro další pokračování. Přibyly nové postavy, které ztvárňují populární herci. Děj se postupně přesouvá do nového prostředí. Klára, která dříve pracovala v domově důchodců, nově s novým partnerem začíná pracovat na klinice reprodukční medicíny. S novým prostředím přicházejí i nové postavy a plíživě se seriál orientuje více na lékařské prostředí, až to chvílemi připomíná seriál Ordinace v růžové zahradě.

Trable ve střídavce se posouvají, scény s video hovory vymizely. Postavy, které v první sérii diváky zaujaly, nahrazují postupně postavy nové. Stále je zde ústředním tématem rodina, nicméně organizační starosti s fungováním vytlačují příběhy z prostředí kliniky.

Anketa

Líbí se vám poslední série Jedné rodiny?
ano
14 %
je to trochu horší, ale stále mě to baví
54 %
ne
32 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 215 čtenářů.

Původně se seriál vysílal jednou týdně, nyní se vysílá dvakrát týdně. Tvůrci najeli na nastavování kaše po vzoru Ordinace v růžové zahradě, se kterou jí pojí i někteří herci. Kouzlo střídavky se pomalu vytrácí, nicméně i tak je to stále dobrá oddechovka s komediálními prvky. Postavy, jako je např. rockový děda v podání Pavla Zedníčka nebo sebestředná instagramová Norika, kterou hraje Berenika Kohoutová, stále baví. Jen si říkám, že některé seriály by měly v nejlepším asi raději skončit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz