Hlavní obsah
Umění a zábava

Jedna rodina coby mýdlová opera chytá druhý dech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jindřich Nosek (NoJin), CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Jistě znáte rodinný seriál Jedna rodina. Diváky přilákal originální tématikou – střídavou péčí. Díky vysoké sledovanosti však seriál pomalu začal sklouzávat do mýdlové opery.

Článek

Z původního záměru, kdy seriál měl mít jen pár epizod, sešlo a začaly vznikat nové díly s novými postavami. Místo vysílání jednou týdně se diváci dočkali nálože v podobě vysílání dvakrát týdně. Došlo i k postupnému rozšíření prostředí seriálu. Z domova důchodců, kde pracovala Klára, jsme se přesunuli do prostředí kliniky reprodukční medicíny. Tvůrci seriálu tak zřejmě sází na oblíbenost lékařského prostředí, jako je tomu u seriálu Ordinace v růžové zahradě. A právě tento nekonečný seriál mnozí označují za tzv. mýdlovou operu.

Jedna rodina se bohužel Ordinaci v růžové zahradě začíná v mnohém podobat. Nejen lékařským prostředím, ale hrají zde i někteří stejní herci. Ono nastavování kaše seriálu spíše uškodilo. Osobně bych se bez některých nových postav obešla. Narážím zejména na postavu Olgy a jejího partnera. Seriál u mě velmi klesl v momentě, kdy Olga po celkové narkóze dočasně ztratila paměť. V tu chvíli jsem si vybavila hlášku pana Svěráka z Vratných lahví, kdy se pozastavoval nad tím, proč jeho vzdělaná žena kouká na seriály obdobného typu. Její reakci si asi každá žena zapamatovala. Tyto seriály jsou výborné k žehlení. Podobně to mám i já. Prostě oddechovka, u které člověk nemusí přemýšlet.

Naštěstí se tvůrci probrali a zdá se, že chytili druhý dech. Ústřední téma střídavky šlo sice trochu do pozadí, nicméně se vynořila nová zajímavá témata. Začaly se řešit obtíže spojené s podnikáním. To, jak je v určitém věku těžké začínat někde znovu po pracovní stránce. Otevřelo se také téma nevěry a to, zda je dobré zůstávat ve vztahu pouze kvůli dětem. I u takto závažných témat zůstávají komediální prvky a sem tam zazní i něco docela moudrého. Svým způsobem mě např. překvapila postava psychologa. V předešlých dílech se tento pán finančně obohacoval na psychickém zhroucení Karla. Až když jej Karel navštívil jako přítele, dočkal se rozumné rady. Tedy že musí hlavně zase začít pracovat a tím nad vším zase získat nadhled. To považuju za moudro, které platí pro různé oblasti života. Umění vytvořit si nadhled, je základ. Nebo ředitel reprodukční kliniky, který měl pro mě vtipnou reakci, když jeden z jednatelů mu oznámil, že chce opustit jeho business, protože se už necítí komfortně. Odpověděl mu, že komfortně se může cítit na gauči. Podnikání není od toho, aby se v něm člověk cítil komfortně.

Ačkoliv jsem už pomalu nad seriálem začínala lámat hůl, poslední díly opět připoutaly mou pozornost a budu se těšit na další díly. Na to, zda si Karel dá svůj život opět do pořádku, na to, kam se profesně posune Petra, zda opravdu sekne s podnikáním, či zda si Klára konečně uvědomí, že nemá smysl se upínat na svého ex a pohne se dál.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz