Hlavní obsah
Lidé a společnost

Magda Goebbelsová: zbavila se Lídy Baarové, později zabila svých šest dětí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Bundesarchiv, Bild 146-1973-034-56 / CC-BY-SA 3.0, CC BY-SA 3.0 DE, via Wikimedia Commons

Jaká byla jedna z nejúspěšnějších žen nacistické doby, neoficiální dáma Třetí říše, Magda Goebbelsová, která nechvalně proslula vraždou svých šesti dětí?

Článek

Magda byla manželkou nacistického ministra propagandy, druhého muže Třetí říše Josepha Gobbelse. Spolu měli 6 dětí ve věkovém rozpětí 4 -12 let. Jejich jména začínala symbolicky na H jako Hitler. Byla oceněna „Křížem německé matky“ a po dobu Hitlerovy vlády byla považována za symbol dokonalé árijské ženy.

Ale vraťme se ještě zpět. Paradoxně ji vychovával její nevlastní židovský otec. V mládí se stala milenkou jednoho z předních sionistických vůdců Victora Arlozorova, který chtěl vytvořit židovský stát v Palestině. Magda uvažovala, že se za něj provdá a odejde s ním do země zaslíbené. On však nakonec odcestoval do Palestiny sám. V devatenácti letech se vdala za automobilového magnáta liberálního smýšlení Günthera Quandta. Přivedla mu na svět syna Haralda. Manželství ale nemělo dlouhého trvání. Po zjištění, že mu je Magda nevěrná, požádal roku 1929 o rozvod. Nicméně ji dostatečně finančně zajistil, a tak byla Magda volná, stále velmi atraktivní a zajištěná.

Díky své kamarádce se náhodou dostala na nacistický míting, kde ji zaujal projev Josepha Goebbelse. V prosinci roku 1931 se uskutečnila jejich svatba. V roli svědka byl sám Adolf Hitler.

Foto: Bundesarchiv, Bild 146-1970-011-23 / CC-BY-SA 3.0, CC BY-SA 3.0 DE, via Wikimedia Commons

Magda Goebbelsová s manželem

Roku 1933 se v Berlíně objevil její někdejší milenec Viktor Arlosoroff, který se mezitím v Palestině vyšvihnul mezi přední židovské politické špičky. Ona jakékoli setkání odmítla. Vrátil se do Palestiny, kde jej o dva dny později čekala smrt. Byl zavražděn neznámým atentátníkem.

Lída Baarová

Během roku 1935 se její muž Goebbels v ateliéru filmové společnosti Ufa seznámil s českou herečkou Lídou Baarovou. Bylo jí pouhých 20 let, on byl již zralým 37 letým mužem a se svou manželkou Magdou čekal třetí dítě. Zpočátku si kulhavého ministra moc nevšímala, avšak postupně propadala jeho kouzlu. Sice byl malý, vychrtlý, ale zároveň vzdělaný a charismatický muž s neodolatelným hlasem. Z jeho strany došlo k absolutnímu pobláznění, které postupně gradovalo. A co na to Magda? Ta byla nebývale tolerantní. Na manželovy milostné eskapády byla asi zvyklá a velkoryse je přehlížela. Hlavní bylo, že rodina funguje. A zdá se, že fungovala. Během Goebbelsova milostného vztahu s Baarovou mu Magda porodila další dvě děti.

Roku 1936 se jejich milostný vztah stal veřejným tajemstvím. Z tolerované milenky se stal problém. Lída nebyla první herečkou v Goebbelsově životě. Byla však první ženou, kvůli které se chtěl rozvést. A tak se Magda rozhodla konat. Nemohla dopustit, aby se její muž vzdal rodiny a kariéry. Kvůli Lídě byl ochotný vzdát se všeho a zmizet s ní na nějaký tichomořský ostrov.

Foto: neznámí, Public domain, via Wikimedia Commons

Lída Baarová

Zprvu Magda k celé záležitosti přistoupila velmi racionálně a navrhla Lídě poněkud překvapivou možnost. Jelikož bez ní její muž nemůže žít, co zkusit žít všichni pohromadě? Herečka tehdy nabídku neodmítla. Nakonec se ale Magda Baarové rozhodla zbavit, a tak zašla přímo za Hitlerem. Ten pak zatlačil na jejího muže, aby se Baarové pro blaho říše vzdal.

Goebbels se s Baarovou po telefonu rozešel. Pro ni končila nejen láska, ale také německá kariéra. Psal se rok 1938 a herečka byla v pasti - nesměla natáčet a zároveň nesměla opustit říši. Přesto se jí povedlo uprchnout zpátky do Prahy. Byla sice doma, ale cejchu Goebbelsovy milenky se už nikdy nezbavila.

Geobbels nakonec dal přednost blahu říše a své rodině před svou láskou k Baarové. Po Hitlerově boku stál se svou rodinou až do samého konce. Po smrti Hitlera na konci dubna 1945 se stal na jeden den jeho nástupcem. Společně s Magdou nakonec spáchal sebevraždu. Ještě předtím ale otrávili svých šest dětí kyanidem.

Vražda dětí

Vojáci Rudé armády byli jen pár stovek metrů daleko od bunkru říšského kancléře, kde se Goebbelsovi ukrývali. I když všichni v bunkru apelovali, aby byly děti odvedeny na bezpečnější místo, Magda si trvala na svém: „Pro mé děti je lepší zemřít, než žít v potupě a ponížení.“ Jasným signálem konce byla sebevražda Hitlera a jeho již manželky Evy Braunové.

Magda požádala svého zubaře, aby ji pomohl se zabitím jejích dětí. Ten odmítl, tak mu to Magda dala rozkazem. Vyhrožovala mu, že pokud rozkaz nesplní, je „mrtvým mužem“. Později tento muž u soudu vypověděl, že děti již ležely v posteli, když k nim s paní Goebblsovou přišli. „Neboj se,“ řekla tehdy jejich matka. „Doktor ti teď dá včeličku, kterou dostanou všechny děti a vojáci.“ Pak odešla z místnosti a zubař jim dal do paže injekci s morfiem. To byla zřejmě poslední slova, která od své matky slyšely. Po té, co usnuly, se k nim Magda vrátila s kyanidovým práškem, který jim byl vložen do úst. Později uvnitř bunkru bylo nalezeno šest mrtvých dětských těl oblečených do sněhově bílých nočních košilek.

Foto: Bundesarchiv, Bild 146-1978-086-03 / CC-BY-SA 3.0, CC BY-SA 3.0 DE, via Wikimedia Commons

Magda Goebbelsová s rodinou

Ještě před vlastní sebevraždou napsala Magda dopis svému synovi z předchozího manželství, ve kterém se pokoušela svůj čin ospravedlnit.

„Ve světě, jenž přijde po Vůdci a národním socialismu, nebude mít cenu žít. Proto s sebou beru i děti, protože jsou pro takový život příliš dobré, a milostivý Bůh pochopí, že jim přináším spásu..,“ stálo v dopisu.

Dramatický moment, kdy byly děti otráveny, byl zfilmován ve filmu Pád Třetí říše. Jde o  velmi emotivní scénu, ze které mrazí. Dnes bychom tento čin nazvali rozšířenou sebevraždou. Co se v bunkru přesně odehrálo, se již nedovíme. Pro paní Goebbelsovou to bylo jediné možné rozumné řešení. Jak to vnímal její manžel, to je otázka.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz