Hlavní obsah
Rodina a děti

Moderní babička se nebojí vystavit vnoučeti účet

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Veronika Zoubková

Čas jsou peníze. Nejvíce o tom ví babičky, které jsou čerstvě v důchodu a které svůj čas strávený s vnoučaty dokáží přepočítávat na peníze.

Článek

Nedávno jsem byla se svými 4 holčičkami na dětském hřišti, kde ve stínu na lavičce posedávaly dvě starší ženy. Blízko nich jsem si do stínu zaparkovala kočárek, a tak nešlo přeslechnout část jejich hovoru. Za ten měsíc, co ji hlídám, bych měla 11 tisíc,“ pravila jedna té druhé. Pak jsem pochopila, že zde hlídají malou vnučku, která si hrála s mou dcerou. Šla jsem za dětmi, a když jsem se po delší době vrátila, ženy stále řešily peníze. Tentokrát kolik která brala asi před tím, než odešly do důchodu. Částky nebyly nízké.

Foto: Seznam.cz

Ilustrační foto - peníze úspory bankovky měna hotovost české koruny kalkulačka výpočet daně

A tak jsem si vzpomněla na svou babičku, na své dětství. Nedovedu si představit, že by má babička za dob mého dětství řešila, kolik ji stojí ten čas, který mně, mým sourozencům, bratranci a sestřenici věnuje. To ale byla jiná generace babiček. Generace, které přišlo samozřejmé si i odepřít, aby pomohly mladým. Podobně to má i moje maminka, která bohužel žije daleko, a tak nemůže vnučky hlídat. Nicméně když je jednou za delší čas vidí, přemýšlí, jak by jim ještě přilepšila. Je prostě taková, má to tak nastavené. Čas strávený s vnučkami je pro ni vzácný. Pro někoho je rodina v dnešní době stále na prvním místě.

A tak se mi při poslechu těchto dam mihlo hlavou, zda by dotyčná moderní babička měla odvahu jít za svou zhruba 4letou vnučkou a vystavit jí účtenku? Možná se dotyčné ženy svým rozhovorem připravovaly na přivýdělek prostřednictvím sousedského hlídání. Jde o alternativu ke klasickým dětským skupinám, která se plánuje spustit k 1. lednu 2025. Hlídat bude možné maximálně čtyři děti přímo v domácnosti pečující osoby. Pečující osoba za hlídání bude dostávat příspěvek od státu, jenž by měl být stejný jako u dětských skupin, současně také bude dostávat peníze od rodičů hlídaných dětí. Pro některé se tak otvírá jedinečná příležitost, jak si slušně přivydělat. Dovedu si představit, že se zmiňované moderní babičky do podobné práce zapojí. Možná v rámci této činnosti budou hlídat i své vnučky. Kdoví. Nebo svým dětem řeknou, že jejich čas je vzácný a že svou energii budou raději šetřit na cizí děti, za které dostanou slušně zaplaceno.

Možná si některé moderní babičky, které dosud na svá vnoučata neměly čas, díky sousedskému hlídání konečně ten čas najdou. Stát zaplatí, tak tedy nějaký ten svůj vzácný čas v důchodu obětují. Je jistě dobře, když se rozšíří možnosti hlídání dětí a maminky budou mít šanci vrátit se dříve na trh práce. Jen je škoda, že motivací pro moderní babičky jsou primárně peníze. Vidět, jak vnoučata rostou, jak si hrají to je něco, co se už nebude nikdy opakovat. Je to vzácný čas. Škoda, že to některé dámy nevnímají.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz