Hlavní obsah
Cestování

Madeira: ráj pro příznivce krásné přírody, pěší turistiky a jarního počasí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Veronika Zoubková

Nedávno jsem zaslechla rozhovor maminek na dětském pískovišti, kterak se baví o dovolené. Jedna z nich se zmínila, že byli na Madeiře, kde byl fajn bazén, ve kterém s malým strávili většinu času.

Článek

Jak slyším slovo Madeira, mé srdce zaplesá. Je to jedno z mých nejoblíbenějších míst. Také jsme zde měli dovolenou, ale to se psal rok 2013 a bylo to v době, kdy jsme s manželem ještě neměli naše 4 dětičky. Splnili jsme si tehdy sen a vyrazili na ostrov věčného jara, dokud ještě nemusíme řešit problematické cestování s malými dětmi.

Foto: Veronika Zoubková

mapa

Madeira není typickou destinací pro rodiny s malými dětmi sloužící k trávení horkých letních dní na písečných plážích.Vzhledem k sopečnému původu ostrova jsou pláže černé, spíše kamenité. Koupání v Atlantském oceánu je osvěžující – nečekejte nějakou vysokou teplotu vody. Vlny zde dokáží být hodně silné, takže je třeba být opatrný.

Koupání

Madeira nabízí hlavně oblázkové upravené pláže a vybudovaná přírodní koupaliště. My jsme se nejčastěji chodili koupat na veřejné koupaliště Lido. Toto místo je velmi oblíbené u místních obyvatel a nám také vyhovovalo. Mezi černými skálami je vybudováno několik míst ke slunění a několik vstupů do moře, takže nemusíte překonávat bosýma nohama vyčnívající skaliska.

Foto: Veronika Zoubková

Madeira, veřejné koupaliště Lido

Foto: Veronika Zoubková

skaliska na Madeiře

Neumím si představit, že bych se tam vydala se svými 4 malými dětmi a celý čas trávila jen u bazénu. Pro takovýto typ dovolené jsou vhodnější jiné destinace. Madeira je ideálním místem pro příznivce krásné přírody, pěší turistiky a jarního počasí. Jde o ostrov sopečného původu, proto je i poměrně hornatý a turistům nabízí spousty krásných výhledů. Takže pokud sem vyrazit s dětmi, tak spíše s většími, které už mají něco našlapáno.

Věčné jaro, zeleň, hory, moře, exotika v rámci EU za příznivé ceny. Není divu, že nás tato pozitiva přilákala na tento krásný portugalský ostrov nacházející se v Atlantském oceánu, přibližně 660 km severně od Kanárských ostrovů. Od cestovní kanceláře jsme si koupili letenku, hotel bez stravy a zbytek jsme si organizovali sami. Po ostrově jsme jezdili místními autobusy. Dodnes s úžasem vzpomínám na řidičské dovednosti místních řidičů autobusů. Samotný výjezd serpentinami na vyhlídku Eira do Serrado (1094m) nad Údolím Jeptišek byl nezapomenutelným zážitkem. Řidiči se zde k sobě chovají slušně a za volantem se nerozčilují tak jako u nás. I když jsme jezdili autobusy staršího data, připadala jsem si bezpečně.

Foto: Veronika Zoubková

autobus, Madeira

Výlety

První dojem po příletu (na jedno z 10 nejnebezpečnějších letišť na světě) nebyl nijak úchvatný. Říkala jsem si, že to, co jsem si doposud o Madeiře načetla, byl nejspíš jen nadnesený tahák na turisty. Ale tento prvotní názor jsem přehodnotila hned po prvním výletu na nejvýchodnější cíp ostrova P. de São Lourenço, kde jsem si chvílemi připadala jak na jiné planetě. Úplně vyprahlý poloostrov Lourenço, kde se rychle střídá počasí a z oceánu se tyčí mohutná tmavá skaliska, je kontrastní oproti zbývající části ostrova. Kromě všudypřítomných ještěrek tu moc vegetace nenajdete.

Foto: Veronika Zoubková

cíp ostrova P. de São Lourenço

Další výlet jsme podnikli z hlavního města klikatými silničkami s neustálým stoupáním severním směrem nad Curral das Freiras (Údolí Jeptišek) na vyhlídku Eira do Serrado (1094m). Je třeba se psychicky připravit na dav turistů – autobusy plné turistů se tu střídají jak na běžícím páse. Výhled však (pokud Vám přeje počasí) stojí za to, neboť se dostanete k nádherné přírodní památce. Vesnice Curral das Freiras byla v podstatě izolovaná od zbytku ostrova, protože se nachází v kráteru obklopeném vyhaslými sopkami. Název vesničky pochází z 16. století, kdy sem utekly jeptišky z kláštera sv. Kláry před útokem pirátů. Ze všech stran je vesnička chráněna horami a díky sopečné činnosti je zde úrodná půda a tudíž i bohatá vegetace. To vše přispívá k úchvatné přírodní scenérii, na kterou jen tak nezapomenete.

Foto: Veronika Zoubková

Vesnice Curral das Freiras

A co by to bylo za dovolenou na Madeiře, kdybychom si nezkusili také pěší túru podél nějaké levády (závlahového kanálu). Nasedli jsme tedy opět do autobusu a jeli do údolí s vavřínovými lesy – Rabacal. Navštívili jsme pstruží sádky v Ribeiro Frio a odtud se vydali podél levády směrem do Portely.

Foto: Veronika Zoubková

levády

Tipy na výlety:

  • levády
  • Ribeiro Frio (přírodní park se sádkou pstruhů)
  • oblast třetihorního vavřínového lesa - pod horským sedlem Encumeada (1008m)
  • Funchal – kostel Monte, tržiště, botanická zahrada, staré uličky u přístaviště, …
  • nejvýchodnější cíp ostrova, P. de São Lourenço
  • vyhlídka Eira do Serrado (1094m) nad Údolím Jeptišek
  • skanzen - Santana (typické trojúhelníkové domečky)
  • jediná rovina ostrova, plošina Paúl da Serra. (1500m)
  • nejvyšší hora ostrova – sopka Pico Ruivo (1862)

Madeira se stala mou srdeční záležitostí. Je to místo plné kontrastů na malém území. Naleznete zde od každého trochu - vycházky podél levád, horské túry, oceán, malebné uličky v historické části Funchalu, nezapomenutelné výhledy, krásnou přírodu… Nedivím se, že ji objevuje stále více turistů, což má bohužel i nepříznivý vliv na zvyšující se ceny zájezdů. Určitě bych se sem někdy chtěla vrátit, abych navštívila místa, na která jsme se nestihli podívat. Počkáme, až naše děti povyrostou a budou schopny krásy tohoto ostrova ocenit. Popřípadě až děti budou velké, pojedeme s manželem sami na zaslouženou klidnou dovolenou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz