Hlavní obsah

Problém s nedostatkem českých lékařů se možná vyřeší sám

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Každý, kdo někdy potřeboval lékaře, tak na vlastní kůži zažil, že je u nás citelný nedostatek lidí v této nepostradatelné profesi.

Článek

Ať už jde o zubaře, psychiatry nebo očaře, jakmile máte zdravotní problém, musíte si připravit pevné nervy na marné obvolávání lékařů, zda přijímají nové pacienty. A když se vám poštěstí, tak se musíte smířit s velmi dlouhými čekacími lhůtami. To je realita současného českého zdravotnictví.

Kam se ti lékaři poděli? Copak tu nemáme každý rok dostatek absolventů z lékařských fakult? Pravdou je, že mnozí tady vystudují, nicméně české platové podmínky pro ně nejsou dostatečně atraktivní a tak jdou raději pracovat do zahraničí.

Podle portálu platy.cz je průměrný měsíční plat českého lékaře něco přes 74 000 Kč hrubého. Český lékař navíc musí počítat s velkým množstvím přesčasových hodin. Naproti tomu v sousedním Německu, kam velká část českých lékařů odchází, dostávají lékaři od třetího roku po nástupu v základu 4700 eur hrubého měsíčně. Ten, kdo má děti může navíc počítat s přídavky na děti, které jsou ve výši 250 eur měsíčně na jedno dítě, a dostává je každý, kdo v Německu pracuje.

Anketa

Mají čeští lékaři adekvátní platy?
ano
52,4 %
vzhledem k českým platům, ano
23,7 %
vzhledem k českým platům, ne
3,3 %
ne
20,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 389 čtenářů.

Německo je známé svou vysokou životní úrovní a je tak lákadlem pro mnoho migrantů. Stejně jako my, potýkají se i v Německu s nedostatkem pracovníků v některých oblastech jako jsou např. sociální služby. A tak léta budovaný štědrý sociální systém otevřeli nově příchozím s nadějí, že jim pomohou obsadit potřebné pracovní pozice. Po „arabském jaru“ nastalá migrační vlna s sebou bohužel přinesla i zhoršenou bezpečnostní situaci.

Německo se mění. Lidé mají strach z gangů migrantů. Veřejná koupaliště se stávají dějištěm násilí a tak kolem některých postavili dokonce ostnaté dráty. Zvyšuje se počet hromadných znásilnění a přibývá zón, kam se lidé bojí chodit. Do Německa stále přicházejí lidé, které zlákal komfort německého života, nicméně Němci být nechtějí. Někteří z nich dokonce Němce nesnáší a útočí na ně.

Kam až to zajde? Přestanou ženy preventivně nosit boty s podpatky? Přestanou lidé raději chodit na veřejná koupaliště? Přestanou preventivně chodit na koncerty a vánoční trhy? Stáhnou své děti ze škol a začnou je raději učit doma? Bezpečnostní situace se mění k horšímu a s ní i kvalita života. Pak je otázkou, zda někteří, kteří odešli za lepšími životními podmínkami do Německa, nepřehodnotí časem svá rozhodnutí a nevrátí se raději do stále ještě relativně bezpečného Česka.

Anketa

Máte obavy ze zhoršení bezpečnostní situace v České republice?
ano
10,1 %
ano, v souvislosti s válkou na Ukrajině
5,5 %
ano, v souvislostí s migrací
75,5 %
ne
8,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 327 čtenářů.

Tak jako se o nedostatek českých školek postará negativní demografický vývoj, tak se o nedostatek českých lékařů možná postará vzrůstající bezpečnostní hrozba v Německu.

Zdroj:

https://alses.sk/cs/praca_pre_lekarov_nemecko/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz