Hlavní obsah
Psychologie

Roztomilost jako nástroj přežití

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash (Jill Sauve)

Napadlo vás někdy, proč jsou miminka tak roztomilá? Proč máme potřebu je chránit?

Článek

Mám 4 malé holčičky, a ta nejmladší, již téměř dvouletá je roztomilost sama. Blonďaté vlásky, velké modré oči, usměvavé sluníčko. Když ji vezu v kočárku a mává na všechny okolo sebe, působí jako královna vozící se v kočáře. I ti největší škarohlídi, se při setkání s ní neubrání pousmání. Její úsměv je prostě odzbrojující. Má mocnou zbraň zvanou roztomilost.

Co je malé, bývá roztomilé. Vybavte si, jaké máte pocity při pohledu na štěňátko nebo koťátko. Při kontaktu s mláďaty námi prostoupí pocit něžnosti, zaplaví nás potřeba mládě ochránit. Něco může být až tak roztomilé, že bychom to láskou umačkali. Tomu se říká tzv. roztomilá agrese. Když je něco až moc roztomilé, může to být až nesnesitelné. Snaha něco láskou sníst pak může být psychickou odpovědí na pocit zahlcení.

V roce 1950 se roztomilostí začal zaobírat rakouský zoolog Konrád Lorenz. Jeho výzkum byl zaměřený na instinktivní chování zvířat. Kladl si za cíl zjistit, jak vzniká pouto mezi novorozencem a pečovatelem. Zjistil, že základ roztomilosti leží v evoluční výhodě. Vytvořil teorii s názvem dětské schéma. Dětské rysy tváře – kulatý tvar obličeje a velké oči – vyvolávají pečovatelský instinkt. O roztomilé děti se rodiče více starají, chrání je. V době, kdy je dítě bezbranné, závislé na péči dospělých, je to velmi důležitý nástroj přežití. V průběhu vývoje lidstva tak roztomilé děti měly větší šanci na zdárný vývoj a přežití. Roztomilost v dospělých vyvolává potřebu se o děti postarat, aby byly v teple a nakrmené. Zároveň roztomilost brání rodičům v době vyčerpání a spánkové deprivace hodit dítě medvědům. Roztomilost se promítá i do způsobu, jakým šlechtíme plemena psů. Například mopse, nebo boxera lidé vyšlechtili, aby se více podobal miminkům. Spláclý čumák ale přinesl těmto psům také zdravotní problémy s dýcháním.

Foto: Unsplash (Matthew Henry)

Unsplash (autor Matthew Henry )

Je dokázáno, že když vidíme něco roztomilého, v mozku se uvolňuje hormon oxytocin, hormon lásky. Tento hormon se podílí na tvorbě citových vazeb. Dále se uvolňuje hormon dopamin, který navozuje pocit štěstí. Má vliv na motivaci a pocit uspokojení. To vše způsobuje, proč míváme příjemné pocity při pohledu na miminka.

Příroda to zkrátka vymyslela dobře. Roztomilost je účinným nástrojem mláďat, který jim pomáhá přežít. Někdy s nadsázkou říkávám, že má nejmladší dcera musí být hodně roztomilá, aby přežila v konkurenčním boji svých 3 starších sestřiček. Její přítomnost navozuje libé pocity, i když je člověk absolutně vyčerpaný.

Zdroj:

https://www.ceskatelevize.cz/porady/15627090723-what-the-fact/324291310140011/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz