Hlavní obsah
Aktuální dění

Soukromá péče o seniory zdraží. Kde na to rodiny vezmou, je jejich problém

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash (Alexas Fotos)

Držte si klobouky, jedeme z kopce! Demografický vývoj není dobrý. Naše populace stárne. Rodí se méně dětí, přibývá počet důchodců. Pro naši ekonomiku to představuje výrazný problém.

Článek

Problém je i s nedostatečnou kapacitou domovů pro seniory. Počet lůžek v těchto zařízeních je omezený, a tak čekací lhůty mohou trvat klidně několik měsíců. Problémem jsou také kapacity sociálních služeb. K tomu se ještě potýkáme s nedostatkem personálu jak v sociální oblasti, tak i ve zdravotnictví. Možným řešením je rozšíření kapacit terénních služeb tak, aby byla možnost službu zajistit přímo rodinám v jejich přirozeném prostředí jejich domovů.

Financování sociálních služeb je velmi nákladné. Rostou výdaje poskytnuté Ministerstvem práce a sociálních věcí, zdravotními pojišťovnami nebo obcemi. Zároveň roste i výše ročních úhrad, které za služby zaplatí přímo uživatelé.

Problémy s kapacitami zachraňoval v posledních letech soukromý sektor. Zatímco soukromý sektor je schopný zařízení postavit do dvou až tří let, veřejnému to trvá až třikrát déle. Díky soukromému sektoru je více míst, kam můžeme své stárnoucí příbuzné umístit. Nicméně si lidé za takovéto nedotované služby také připlatí. Provoz jednoho lůžka vyjde zhruba na 30 až 32 tisíc korun měsíčně, někde i více.

Rodiny, které umístí své příbuzné do soukromých zařízení, si nejspíš připlatí ještě více než nyní. Ve Sněmovně leží na stole novela, která počítá s tím, že se soukromé domovy a podobná zařízení, jež nepobírají dotace na provoz, nebudou muset řídit vyhláškou s maximálními možnými cenami za pobyt a stravu, asistenci či pečovatelské služby. Soukromé domovy pro seniory si tak budou moci od klientů vybírat jakkoli vysoké platby. Zruší se zastropování cen, důchodcům ale zůstane alespoň patnáct procent z jejich penze. Podle zástupců domovů budou muset zbytek sumy zaplatit příbuzní seniorů. Pokud je senior osamocen, bude muset spoléhat na své úspory.

Někteří by mohli namítnout, že to přeci není takový problém. Práce v takových zařízeních bývá fyzický a psychicky náročná a je nutné ty lidi dobře zaplatit. Každý za své rodiče rád připlatí a většina seniorů má navíc také své úspory. Nicméně pokud se odstraní finanční strop, nebude to některé motivovat ke zbytečnému šponování cen nahoru? Nestane se ze stárnutí populace pro někoho lukrativní business?

Co má dělat člověk, který nemá dostatečné úspory, nebo nemá rodinu, která se o něj postará? A co mají dělat rodiny, kde se to sejde tak, že se musí najednou postarat o 4 seniory? Tedy že manželé se musí ve stejný čas postarat o své rodiče/ prarodiče. Do toho mohou řešit hypotéku, chtějí zajistit své děti a zároveň si ukládat na své stáří? Rodinám pak nezbývá než doufat, že jejich stárnoucím příbuzným bude přiznán příspěvek na péči, který tato zařízení inkasují, nebo že budou mít dostatečně vysoký důchod, který náklady pokryje.

Anketa

Je podle vás zrušení zastropování cen v soukromých zařízeních pro seniory krokem správným směrem?
ano
11,1 %
ne
88,9 %
Celkem hlasovalo 9 čtenářů.

Současní důchodci si s navýšením poplatků ještě nějak poradí. Jejich důchody to z velké části pokryjí. Budoucí generace důchodců na tom bude výrazně hůře. Samozřejmě že není dobré se spoléhat jen na stát. Člověk by se měl na své stáří finančně připravit. Ale z čeho? Člověk by měl mít na stáří vidinu toho, že zde budou funkční služby, které se o něj v případě potřeby postarají a současně že ve stáří finančně on i jeho rodina nevykrvácí.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz