Hlavní obsah
Aktuální dění

Velká Británie si na deportačním plánu vylámala zuby

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash (autor: Noam Jordan)

Dohoda o deportaci žadatelů o azyl z Velké Británie do Rwandy byla zrušena. Z ambiciózního plánu zůstaly pouze astronomické výdaje.

Článek

Rwandě bylo již v rámci dohody zaplaceno v přepočtu zhruba sedm miliard korun. Londýn se totiž zavázal přispět 370 milionů liber (10,9 miliardy Kč) do rwandského Fondu pro hospodářskou transformaci a integraci. Část peněz, konkrétně 270 milionů liber z této částky už Rwanda dostala. Dalších 120 milionů liber měla Rwanda dostat v případě, že by přijala z Británie alespoň 300 migrantů.

Nový britský labouristický premiér Keir Starmer s programem deportací migrantů do Rwandy nehodlá pokračovat. Prohlásil, že tento plán je „mrtvý a pohřbený“. Ostatně již před volbami konstatoval: „Nebudu dál pobízet zdechlého koně.“

Vláda počítá s navrácením peněz. Rwanda však navrácení finančních prostředků odmítá, neboť dohoda, která byla podepsána, nestanovuje, že by peníze měly být vráceny. Dohoda vznikla již v roce 2022 a měla pomoci vyřešit problém nelegálně přicházejících přistěhovalců. Británie tak chtěla odradit africké běžence od riskantního překonávání Lamanšského průlivu na malých a vratkých pravidlech.Počítalo se zhruba s 52 tisíc migranty, kteří po přesunu do Rwandy měli požádat legálně o azyl. Celkové náklady měly vyjít až na 600 milionů liber (17,7 miliardy korun). Plán narazil u Nejvyšší soudu spojeného království, který loni v listopadu rozhodl, že je deportační zákon v rozporu s mezinárodním právem. Británie hledala cestu, jak plán prosadit přes britské zákony i mezinárodní konvenci o uprchlících tak, aby plán neporušoval lidská práva. Vláda prosadila zákon, který specificky označil Rwandu za bezpečnou zemi. S Rwandou byla dokonce uzavřena nová dohoda, která měla být pojistkou, že uprchlíci nebudou vydáni do svých domovských zemí. Ani to nepomohlo k dotažení plánu deportace do konce. Problém s tímto plánem mělo např. sousední Irsko, které muselo čelit přílivu migrantů, kteří se ze strachu přesouvali z Británie do Irska. Obávali se přesídlení zpět do Afriky.

Britská vláda se snažila nastavit pro migranty ve Rwandě solidní životní podmínky. Za každého deportovaného migranta během pěti let měla britská vláda zaplatit 151 tisíc liber (zhruba 4,45 milionu Kč) na pokrytí nákladů za bydlení, stravu a zdravotní pojištění. Všichni žadatelé o azyl měli ve Rwandě dostat pracovní povolení i přístup ke vzdělávacím kurzům. Navíc měl každý dostat měsíční stipendium ve výši zhruba 1400 amerických dolarů (přes 32 tisíc Kč) po dobu pěti let. To vše výměnou za to, že se již nikdy nevrátí do Británie. Ve Rwandě měli zůstat i ti, jejichž žádost o azyl by byla zamítnuta.

S deportačním plánem Velké Británie se hodlaly inspirovat i další země. Nicméně jak se ukazuje, vzhledem k vysokým nákladům a hrozícím právním sporům zůstanou tyto plány v plenkách.

Zdroje:

1) https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/britanie-chce-zpet-penize-za-pohrbeny-plan-rwanda-to-) odmita-350998

2) https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-kolosalni-fiasko-britanie-dala-rwande-za-prijem-migrantu-stovky-milionu-liber-odesli-tam-dva-40477897

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz