Hlavní obsah
Finance

Alkohol a pojištění: kdy to je v pohodě a kdy nedostaneš ani korunu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: bridgesward z Pixabay

Suchej únor je tady, a tak se Vidlák s čistou hlavou podíval, jak pojišťovny přistupují k výplatě peněz z pojištění úrazu nebo nemoci v případě událostí způsobených alkoholem. A vše shrnul do 5 bodů.

Článek

1) Alkohol a úraz v občanském zákoníku

Vztah Čechů k alkoholu je tak nadprůměrný, že se promítl i do důležitého občanského zákoníku. Slovo alkohol najdeme hned na 7 místech, z toho 4× v části o pojištění. Pokud by podmínky tvého pojištění neříkaly o alkoholu nic, pak bude platit přesně to, co je v zákoníku. V části věnované pojištění úrazu (§ 2846) najdeš:

  • Pojistitel má právo snížit pojistné plnění až na jednu polovinu, došlo-li k úrazu následkem toho, že poškozený požil alkohol nebo požil návykovou látku nebo přípravek takovou látku obsahující, odůvodňují-li to okolnosti, za nichž k úrazu došlo.
  • Měl-li však takový úraz za následek smrt poškozeného, má pojistitel právo snížit pojistné plnění jen tehdy, došlo-li k úrazu v souvislosti s činem poškozeného, jímž jinému způsobil těžkou újmu na zdraví nebo smrt.

Tedy: za úraz v opilosti může pojišťovna sebrat až polovinu peněz. Třeba když si při návratu z hospody zlomíš ruku a máš za tento úraz dostat 10 tisíc, pojišťovna ti může dát jen 5 tisíc. Druhá část má chránit pozůstalé a říká, že z pojištění smrti při úrazu dostanou tví nejbližší vždy celou částku, i když bude pojištěná osoba opilá sebevíc. Pouze kdyby při své smrti v opilosti někoho pojištěný zabil nebo vážně poranil, může pojišťovna přistoupit ke krácení až o polovinu.

2) Alkohol a nemoc v občanském zákoníku

V části věnované pojištění nemoci nenajdeš o alkoholu vůbec nic. To ale neznamená, že když pojištěná osoba následkem cirhózy jater způsobené alkoholismem bude na neschopence, pak pojišťovna bude z pojištění pracovní neschopnosti plnit vše na 100 %. Na tyto situace myslí přímo pojišťovna ve svých podmínkách a tím se dostáváme k dalšími bodu.

3) Alkohol v pojistných podmínkách

Pravidla stanovená občanským zákoníkem ohledně alkoholu a úrazu může pojišťovna v podmínkách upravit. Právníci říkají, že zákon je v uvedených bodech dispozitivní, ale Vidlák složitá cizí slova nemá rád. Takže jednodušeji: pojišťovna může být přísnější nebo naopak hodnější. Vidlák prošel podmínky 10 produktů od 10 nejznámějších pojišťoven, od nejmladší Pillow až po největší jako je Generali nebo Kooperativa. Do tabulky Vidlák poznamenal, o kolik procent může pojišťovna snížit vyplacené peníze při úrazu z různých složek pojištění.

Foto: Vidlák

Krácení pojistného plnění z důvodu požití alkoholu

Žádná z pojišťoven není hodnější než zákon (označeno zeleně). Ale některé produkty jsou přísnější (červeně). U smrti 3 produkty mohou snížit plnění až o polovinu, i když pojištěný při úmrtí nezpůsobil někomu jinému smrt nebo závažný úraz. A 4 pojišťovny jsou přísnější buď v invaliditě nebo pracovní neschopnosti. Rovnou v podmínkách je napsáno, že nevyplatí ani korunu.

U nemoci následkem pravidelného pití alkoholu je krácení nejméně 50 % a častá je 100% výluka. Alkoholiky prostě pojišťovny nepojišťují, to je jednoduché pravidlo.

4) Tolerance aneb co znamená „až“

Když pojišťovna napíše v podmínkách, že může snížit peníze až o polovinu, určitě tě napadne otázka: a kdy to použije a kdy ne? Když náhodou upadnu a zlomím si nohu poté, co jsem vypil 2 piva, dostanu celé peníze nebo jenom polovinu?

U 8 produktů z tabulky nenajdeš v podmínkách žádné upřesnění, bude záležet na rozhodnutí pojišťovny, jak posoudí celou událost. Dvě pojištění z tabulky jsou vůči klientům transparentnější. Oba produkty garantují svým klientům hodnotu v promilích alkoholu v krvi, do které nebudou peníze z pojištění určitě krátit. NN pojišťovna uvádí 0,5 ‰ a Pillow pojišťovna dokonce 0,8 ‰. Za dvě piva tak žádné krácení určitě nenastane.

5) Kde se alkohol v podmínkách ještě skrývá

Každá pojišťovna odmítá v podmínkách vyplatit peníze tomu, kdo se poranil, a přitom právě sám páchal úmyslný trestný čin. Jak to souvisí s alkoholem? Častá situace je úraz při dopravní nehodě. Řízení pod vlivem alkoholu s následnou nehodou je vždy kvalifikováno jako úmyslný trestný čin. Takže opilý řidič nedostane ani korunu, i když v podmínkách u této výluky slovo „alkohol“ nenajdeš.

Co z toho plyne?

Jednotlivé produkty se z pohledu událostí pod vlivem alkoholu liší. Je lepší si vybrat ty, které kopírují občanský zákoník a více jistoty přidá i tolerance stanovená přímo v podmínkách. Za volant s alkoholem v krvi si sedne jen pitomec, to se ví i bez pojištění. A úplně nejlepší je být zdravý a bohatý než chudý a nemocný. Díky suchému únoru může člověk ušetřit, a ještě se cítit líp.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz