Hlavní obsah
Finance

Velká recenze nové platformy Investování PLUS od České spořitelny

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Koláž s využitím AI od Microsoft Designer

Nenabízí nejvíce akcií a ETF pro zlomkové obchodování a ani nejnižší poplatky vůči srovnatelné konkurenci, přesto má Investování PLUS od ČS největší potenciál naučit Čechy investovat. Proč?

Článek

Důvodem schopnosti změnit trh je velikost České spořitelny, vysoká znalost značky ČS a s ní spojená hodnota důvěryhodnosti. Banka uvádí, že má 4,5 miliónu klientů, z nichž více než 2 milióny používá internetové a mobilní bankovnictví George. Banka spuštěním nové investiční platformy doufá, že osloví mladší generaci a nabídne vlastní řešení pro klienty, kteří čím dál více využívají klientsky přívětivé produkty od Fondee a Portu.

V tomto článku Vidlák jako první srovná 4 platformy pro snadné investování do akcií nebo ETF a popíše důležité detaily produktu Investování PLUS od České spořitelny. Protože ale každý nemusí znát typ investování nově nabídnutý Českou spořitelnou, začne představením tohoto investičního řešení.

„Třetí“ způsob investování

Možností investování je mnoho, tři jsou ale základní a zároveň dostupné i v Česku.

  1. Podílové fondy. Tento způsob investování je jednoduchý, ale v Česku často cenově nevýhodný. Jednoduchost spočívá v tom, že si klient stanoví částku, kterou chce pravidelně investovat a určí fond nebo fondy, do kterých chce investovat. Pak se již o nic nemusí starat, stačí jen pravidelně posílat peníze. Problémem jsou vyšší poplatky – roční nákladovost fondů je často kolem 2 %, výhodné indexové fondy jsou v Česku nedostatkové zboží. Náklady fondu snižují výnos a nic na tom nemění skutečnost, že tento poplatek nemá klient explicitně vyčíslený. Navíc klient platí i vstupní poplatky, často ve formě nebezpečného předplaceného poplatku, před kterým už varovala i Česká národní banka.
  2. Přímý nákup akcií a ETF. Tento způsob je pro dlouhodobé držení investic cenově nejvýhodnější, poplatek se nejčastěji hradí pouze při nákupu. Vzhledem k formě poplatku – prakticky fixní poplatek za nákup v řádech několika euro nebo dolarů – se tento postup nehodí pro pravidelné investování malých částek. Větší problém ale je, že proces investování není snadný. Nelze stanovit, že se mají každý měsíc nakoupit akcie či ETF za 1000 Kč, ale je třeba zadat pokyn pro konkrétní počet cenných papírů. Samotný proces nákupu je často složitý a průměrný spotřebitel ho sám nezvládne a dá přednost dražším podílovým fondům.
  3. Zlomkový nákup cenných papírů. Nejmladším způsobem je varianta, která se snaží zkombinovat výhody předchozích dvou a odstranit jejich nevýhody. Stačí určit částku (např. 1 000 Kč) a za ni se nakoupí akcie nebo ETF. Obchodník s cennými papíry sice musí koupit celý počet CP, ale klientům připíše jen takovou část, která odpovídá jejich investici. Klient tak může vlastnit třeba 0,837 akcie Applu nebo Googlu. Zároveň dobré platformy neúčtují žádný vstupní poplatek a mají pouze jediný průběžný poplatek počítaný z objemu aktiv.

Platformy pro zlomkové (tzv. frakční) investování jsou v zahraničí populární. Jejich výhodou je, že chytrým a opatrným investorům umožňují za nízké poplatky investovat pravidelně do ETF. ETF (Exchange Traded Funds) jsou vlastně soubory více akcií nebo dluhopisů. Díky investování do ETF má investor rozložené (diverzifikované) portfolio, a tedy z pohledu kolísavosti mnohem bezpečnější investici.

Investiční platformy v USA a v Česku

Pro představu uveďme několik platforem oblíbených mezi americkými investory včetně jejich poplatků.

  • Betterment: měsíční poplatek je 4 $ měsíčně nebo 0,25 % ročně z celkových investic, pokud jejich hodnota je 20 000 $ a více nebo když klient investuje pravidelně více než 250 $ měsíčně.
  • Vanguard Digital Advisor: poplatek 0,2 % ročně z celkových investic (při investici do preferované ETF strategie efektivně jen 0,15 %).
  • Wealthfront: poplatek 0,25 % ročně z celkových investic.

V Česku se banky soustředí primárně na prodej investičních fondů. Důvod je jasný – jednodušší prodej a vyšší zisky. Jak jsme uvedli, mnoho fondů má celkovou nákladovost kolem 2 % a větší část stržených poplatků dostane banka jako odměnu od společnosti provozující investiční fondy. Klient poplatek nevidí (je započítaný v ceně podílové jednotky) a co oči nevidí, to přece srdce nebolí. Banka dostane zaplaceno za prodej fondů a všichni jsou „spokojeni“. Problém je v tom, že chytrý investor dobře ví, že každá desetina nákladů dlouhodobě výrazně snižuje výnosnost jeho investice.

Před několika lety tak výhodnější investiční produkty nabídly nebankovní společnosti. Mezi nejznámější patří Fondee, Portu (od WOOD Retail Investments, dále jen WRI) a Patria Finance. Pro úplnost dodejme, že v Česku jsou investičními poradci využívány i podobné produkty od Colosseum, Cyrrus či Edward (od WRI). Ty ale mají vyšší poplatky (včetně předplacených vstupních poplatků), protože musí obsahovat odměnu za práci investičního poradce.

České platformy pro zlomkové investování bez fixních poplatků za nákup, u kterých se předpokládá klientovo „samoobsloužení“ bez pomoci poradce či bankéře, jsou prakticky 3. Vidlák přidal i Fondee, které sice zlomkové investice nenabízí, ale za klienta řídí nákup – jakmile je dostatek prostředků na nakoupení celého kusu ETF, nákup se provede a klient se tak o samotné obchodování nemusí starat.

Foto: Vidlákovy peníze

Přehled investičních platforem od České spořitelny, Fondee, Patria Finance a Portu. Zdroj: sazebníky a obchodní podmínky jednotlivých produktů

V tabulce není zařazena nabídka Air Bank, která sice nabízí zlomkové investování, ale ponechala fixní poplatky za každý nákup (2 USD u akcií, 5 EUR u ETF) a není tak vhodná pro dlouhodobé pravidelné investování malých částek. Místo vlastního řešení pro pravidelné investice nabízí Air Bank cizí produkt Portu od WRI.

Investování PLUS od České spořitelny

Tabulka prozradila důležité vlastnosti Investování PLUS. Za poplatek cca 1 % z objemu aktiv může investor provést každý měsíc 10 nákupů cenných papírů, další už by byly zpoplatněny dle standardního sazebníku pro nákup cenných papírů. Toto omezení pro ty, co chtějí dlouhodobě investovat, nepředstavuje významnou překážku.

Naopak klienty může „zlobit“ poplatek skrytý ve směnném kurzu (cca 2,5 %) a stanovení minimální výše měsíčního poplatku. Roční poplatek 0,99 % je účtován měsíčně (to je standard u podobných platforem) ve výši 0,99 %/12. Pokud je hodnota poplatku menší než 29 Kč, naúčtuje Česká spořitelna právě 29 Kč. Úloha pro žáka základní školy: kolik musí mít investor na účtu, aby neplatil více než odpovídá 0,99 %? Odpověď je přibližně 35 tisíc korun. Poznámka: pokud je hodnota majetkového účtu nulová, žádný poplatek se neúčtuje.

Foto: Vidlákovy peníze

Ukázka Investování PLUS v aplikaci George

Česká spořitelna nabízí do konce roku pro všechny nově založené majetkové účty období 12 měsíců, kde minimum 29 Kč nebude platit. Pokud bude chtít investor využít efektivně Investování PLUS, měl by během těchto 12 měsíců nainvestovat zmíněných 35 tisíc korun. Pokud by měl na účtu např. jen polovinu, pak efektivní poplatek nebude po roce 0,99 %, ale vysokých 2 %. Pokud se chce vyhnout „efektivní povinnosti“ mít po roce alespoň 35 tisíc, může využít nabídku konkurence, která žádné minimum pro měsíční poplatek nemá stanoveno.

Měsíční poplatky strhává spořitelna z peněžních účtů klienta. Banka bude klienta dopředu upozorňovat, pokud by neměl dost peněz na zaplacení. Nebude docházet k automatickému prodeji části investice na úhradu poplatku, jako u některých platforem. Zvolený způsob je transparentní a neskrývá před klientem, že investování jako služba něco stojí. Škoda, že zákon nedává povinnost i investičním fondům jednou ročně každému podílníkovi vyúčtovat celkový zaplacený správcovský poplatek. Najde se skupina poslanců, která by tuto informační povinnost prosadila?

Akcie a ETF pro zlomkové investování

Tabulka níže ukazuje přehled akcií a ETF, u kterých Česká spořitelna umožňuje zlomkové obchodování. Na své si přijdou dokonce i příznivci zlata nebo Bitcoinu. Zejména INVESCO PHYSICAL GOLD ETC je způsob, jak se vyhnout předraženým nabídkám prodejců zlatých slitků. Komodity a kryptoměny nejsou investicí, ale spekulací na změnu ceny, pro dlouhodobé investování se nehodí.

Naopak mezi nejoblíbenější cenné papíry bude patřit „klasika“ kopírující celosvětový akciový index (např. iShares Core MSCI World UCITS ETF USD) nebo indexy S&P 500 a Nasdaq. To vše je k dispozici a stačí jen spustit George v mobilu, aktivovat Investování PLUS a zadat pokyn k nákupu.

Foto: Vidlákovy peníze

Možnosti zlomkového investování v rámci Investování PLUS. Zdroj: Česká spořitelna

Investování PLUS pro DIP

Zklamáním je spuštění Investování PLUS bez možnosti jeho okamžitého využití pro dlouhodobý investiční produkt. Banka ubezpečuje, že novinku „sleduje a vyhodnocuje“ a podle toho bude volit další postup. V případě DIPu je cenová konkurence mnohem větší. Platformy Fondee a Portu nabízejí zvýhodněný poplatek pouze 0,5 % ročně bez povinného minima 29 Kč měsíčně. Pokud bude chtít Česká spořitelna nabídnout srovnatelnou službu, bude muset snížit pro DIP hodnotu poplatku také na 0,5 % a ideálně zrušit minimální hodnotu poplatku. A to nemluvíme o nabídce DIPu od Patria Finance. Ta sice účtuje vstupní poplatek 1,9 % (1,5 % směna a 0,4 % poplatek), ale důležitější roční poplatek je pouze 0,12 %.

Závěr

Česká spořitelna je první bankou, která nabídla platformu pro investování do akcií nebo ETF bez fixního poplatku za pokyn k nákupu. Služba je plně integrována přímo do George a může tak oslovit až 2 milióny jeho uživatelů. ČSOB nabízí podobné řešení (odděleně pod značkou Patria Finance) pouze pro ETF, Fondee (nově koupeno skupinou Direct) neumožňuje individuální nákup jednotlivých cenných papírů a největší konkurencí pro ČS tak je Portu od WOOD Retail Investments.

Česká spořitelna využívá znalosti své značky a z pohledu ceny tak účtuje vyšší poplatky než konkurence. Většina klientů nemá příjmy v euro, a tak budou nuceni platit poplatek za směnu. Tento týden se odchyloval od středového kurzu ČNB o cca 2,5 %. (Škoda, že už dávno nemáme euro 😢) Oproti konkurenci si ČS nechá zaplatit náklady i od klientů, kteří nemají dodatečný objem prostředků na majetkovém účtu skrze minimální poplatek 29 Kč. I přes tyto nedostatky platí: Češi mají na výběr z dalšího investičního řešení, které dává smysl díky zahrnutí ETF a je transparentní z pohledu poplatků.

-----------------------------------

Zdroje: tisková zpráva ČS, obchodní podmínky, sazebník poplatků, vlastní zkušenost Vidláka s jednotlivými produkty a odpověď na zaslané dotazy od tiskového mluvčího (Vidlák za ně děkuje!)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz