Hlavní obsah
Finance

Zlatý voči! Dezinformátoři doporučují lidem investici do zlata

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Image Creator z Microsoft Designeru

Lidé z Nadačního fondu Svědomí národa (NFSN) se spojili s prodejci zlata a nabádají své podporovatele a návštěvníky k nákupu zlata. Poslechnout jejich radu ale může přijít draho.

Článek

Nadační fond Svědomí národa „jede“ zlato

NFSN je projekt založený v roce 2021. Nabízí rozhovory s představiteli dezinformační scény a příběhy, jejichž informace nelze objektivně ověřit. Na počátku byl účet nadačního fondu transparentní, dnes již adresa kb.cz/cs/transparentni-ucty/123-3999560217 není dostupná. Znamená to, že účet již není transparentní? Proč by fond měl něco skrývat?

Většina videí a rozhovorů se týká Covidu a kritiky vládních postupů během pandemie. Covid je ale pryč a již nikoho nezajímá. Provozovatelé webu tak stáli před otázkou, co dál a jak využít komunitu navázanou na tento projekt k získání dalších peněz. Od února 2024 je vše jasné: nadační fond se stal doporučovatelem investování do zlata. Na webu zlatadoba.cz je vysvětlení nového spojenectví: „Tři roky fungujeme pouze díky darům drobných dárců. A stejně dlouhou dobu hledáme způsob, jak své fungování stabilizovat.“ Znamená to získání provize za každého nového klienta?

NFSN varuje: systém se brzy zhroutí

Finanční systém se hroutí, je neudržitelný. O tom se nás snaží přesvědčit NFSN pomocí nových videí, rozhovorů a citátů vytržených z kontextu. Stačí chvilka a každému musí být po shlédnutí videí přece jasné, že:

  • Dnešní systém je neudržitelný a brzy padne 💣
  • Nebudeme nic vlastnit (přijdeme o vše) 😫
  • Banky jsou zlé a vykořisťují nás 👿
  • Naštěstí existuje řešení: zlato 👑
  • Zlato je totiž cesta ke svobodě 🗽

Slovy propagačního videa NFSN: „vždy, když se svět zbláznil, zlato drželo svou hodnotu“ a „ani stát prolezlý korupcí, na zlato teď nesahá“, zlato si totiž můžeš před státem schovat („nemovitost si do kapsy nedáš“). Zlato lze směnit všude, kde se obchoduje. Zlato je prostě „osobní moc a svoboda, kterou se máš naučit používat“. Tak už konečně „buď svobodný, žij svobodně a nezávisle“.

Jak můžeme svobody dle NFSN dosáhnout? Stačí málo – koupit si zlato. Tak hurá na to, kdo by nechtěl být svobodný a ještě k tomu bohatý! Z webu nadačního fondu se dostal Vidlák na stránku ZlataDoba.cz, pak se proklikl na web distributora FireGOLD a z něj do e-shopu IBIS InGold. A zde už si mohl koupit svobodu. V podobě zlata.

Foto: Vidlákovy peníze

Řetěz společností vedoucí od dezinformačního webu až k prodejci zlata. Majitel společnosti Story, Light & Magic je zároveň předsedou nadačního fondu (zdroj: uvedené weby, justice.cz, orsr.sk)

Vidlák varuje: není všechno zlato, co se třpytí

Investovat do zlata je výhodné, žádný poplatek za nákup zlatého slitku není. Až na to, že je. Ve financích existuje jedna známá finta, jak schovat vstupní (nákupní) poplatek. Společnost místo poplatku/přirážky k tržní hodnotě kupované investice hovoří o rozdílu mezi nákupní a prodejní cenou. Zní to vznešeně a znamená to úplně to samé jako poplatek. Vidlák pamatuje dobu, kdy „frčelo“ investiční životní pojištění a v podmínkách bylo nenápadně napsáno, že „bid/offer spread“ je 5 %. Místo toho, aby bylo transparentně uvedeno, že vstupní poplatek je 5 % z investované částky.

Vidlák si tak na webu IBIS InGold našel cenu nejlevnějších slitků a spočítal, kolik je rozdíl mezi nákupní a výkupní cenou. Bude to více nebo méně než 5 %?

Foto: Vidlákovy peníze

Výpočet efektivních vstupních nákladů jako rozdíl mezi nákupní a výkupní cenou (zdroj cen: ibisingold.com dne 8.3.2024)

Tak to Vidlák nečekal. Pokud si koupí ten nejlevnější 1 gramový slitek, zaplatí dnes 2 391 Kč a získá zlato v hodnotě 1 568 Kč. Ekvivalent vstupního poplatku tak je 823 Kč, což je 53 % z výkupní ceny. Prakticky jsou náklady zákazníka ještě vyšší, poštovné za zaslání slitku je v tomto případě 190 Kč. Vidlák se podíval, zda někde není dnešní výkupní cena vyšší. V Praze objevil podobné výkupní ceny (1500 až 1550 Kč/g), vyšší tržní hodnotu nenašel.

Poplatek/marže se samozřejmě může lišit dle váhy slitku. Čím vyšší váha, tím menší přirážka k výkupní ceně. Proto by bylo nejlepší, kdyby přímo u každého slitku byla uvedena i jeho aktuální výkupní cena a spočítán rozdíl, absolutně i relativně. Nic podobného ale web nenabízí.

Dobrá rada nad zlato

Vidlák není překvapený z doporučení Nadačního fondu Svědomí národa. Když někdo uvádí nepřesné, zavádějící a zkreslené informace o Covidu, proč by měl o investicích svým návštěvníkům říkat (celou) pravdu a upozorňovat na rizika a náklady?

Vidlák je překvapený z výše nákladů spojených s nákupem investičního zlata. Vidlák věděl, že tento druh investice není regulovaný Českou národní bankou, a tedy přitahuje i takové prodejce, kteří nechtějí či nedokáží absolvovat zkoušky investičních zprostředkovatelů a zároveň chtějí vydělat na prodeji investic. Že může být přirážka k tržní ceně až tak vysoká, to by Vidlák neuhodl. A možná to neví ani většina lidí, která se nechala zlákat k nákupu investičního zlata. Třeba tím, že je vystrašilo video NFSN, že „systém se hroutí“ a pouze zlato nás všechny zachrání.

Vše špatné je k něčemu dobré. Není toto příslovečná poslední kapka, kdy Ministerstvo financí ve spolupráci s ČNB nadefinuje pravidla pro distribuci investičních cenných kovů a poskytovatelé i distributoři budou muset být registrováni, mít odborné zkoušky a bude na jejich působení dohlížet regulátor?

Anketa

Měla by ČNB dohlížet na prodejce investičního zlata stejně jako kontroluje jiné finanční poradce?
Ano
80 %
Ne
15 %
Nevím / je mi to jedno
5 %
Celkem hlasovalo 60 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz