Hlavní obsah
Finance

DCC je vlk v rouše beránčím, který snadno prodraží dovolenou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels.com

DCC je způsob, jak při platbě kartou nebo výběru z bankomatu vydělat na držiteli platební karty více peněz. A přitom tvrdit, že vše bylo v jeho prospěch a že více zaplatil rád. Zní to bláznivě?

Článek

Co je DCC podle banky?

DCC je zkratka z Dynamic Currency Conversion a v praxi to znamená, že při placení v zahraničí ti platební terminál obchodníka (obchod, hotel, benzinka, restaurace …) nabídne možnost zaplatit nejen v měně dané země (např. EUR), ale také se na displeji objeví částka v korunách. A tady začíná bankovní pohádka: je to výborná služba pro klienty, kteří ihned vidí známou částku a vědí, kolik zaplatí. Prostě v cizině se cítí jako doma, protože platí „v korunách“ a přesně tato částka se jim odečte z jejich účtu, ke kterému mají vydanou kartu.

Co je DCC z pohledu tvé peněženky?

Jedním slovem katastrofa. Zaplatíš ve výsledku více, než kdyby sis vybral platbu v měně státu, kde jsi na dovolené. Může za to použitý kurz.

  • Při platbě částky v cizí měně (například eura, libry, …) se ti z účtu odečtou koruny dle směnného kurzu tvé banky, která ti kartu vydala.
  • Při volbě platby v korunách (využití DCC) kurz stanoví banka, co obchodníkovi dodala platební terminál. Tento kurz může být dle zkušeností klientů až o 14 % vyšší než kurz tvé banky. Takže místo 3 000 Kč za novou kabelku zaplatíš i 3 420 Kč.

Proč to banky a obchodníci v zahraničí dělají?

Aby vydělali. Banky jsou tu od toho, aby maximalizovaly zisk a toto je příležitost, jak vydělat na cizinci. Ten do země přijede, banka na něm vydělá a zase odjede. Naštvanost a nespokojenost klienta bance nevadí. Je z jiné země a další služby (běžný účet, hypotéka, investice …) u ní čerpat nebude.

Aby banka donutila obchodníka, kterému dodala platební terminál, spolupracovat, rozdělí se s ním o část toho, co tobě strhne navíc. To samé, co dělají zahraniční banky nám Čechům v zahraničí, dělá i většina tuzemských bank cizincům u nás. Například takto u nás lákají obchodníky: „Nakupují u vás také zákazníci ze zahraničí? Váš platební terminál jim při platbě kartou ukáže částku k úhradě v korunách, ale také v jejich měně. Usnadníte jim tak nákup, protože je necháte zaplatit v měně, které rozumí. Služba se jmenuje dynamická konverze měny (DCC). Vy za takové transakce získáte provizi – extra příjem bez námahy.“ Extra provizi samozřejmě platí spotřebitel.

Foto: Web poskytovatele platebních terminálů

Příklad lákání obchodníků na provizi, kterou zaplatí klient díky nevýhodnému kurzu. Informace o nevýhodném kurzu pro zákazníky není uvedena.

Jaké jsou nejčastější fígle na klienty?

Banky obhajují DCC jednoduchým argumentem: zákazník má možnost volby. Záleží jen na něm, zda na terminálu vybere drahou platbu v korunách (DCC) nebo výhodnější v zahraniční měně. Banky ale dobře vědí, že na jejich straně je psychologie a realita prodeje. Toto jsou nejčastější důvody, proč lidé zvolí nevýhodné DCC:

  1. Strach z neznámého: koruny vypadají přátelštěji, cizí měnu běžně nepoužíváme. Máme tendenci volit to, co je nám blízké.
  2. Obchodník neupozorní: obsluha terminálu automaticky zvolí koruny a zákazníkovi podá terminál k přiložení karty. Proč to dělá? Má za to provizi. A třeba v supermarketech může být nastavení takové, že se volba zobrazí pouze pokladní, a nikdy na displeji pro klienta.
  3. Obchodník lže: obsluha terminálu řekne, že jinak to nejde. Jde samozřejmě o lež, ale co má spotřebitel v cizině dělat, zvlášť když už do auta natankoval plnou nádrž a zboží tak nejde vrátit a za ním je fronta dalších 10 lidí. Pak slova banky o možnosti volby jsou směšná.
  4. Trik na bankomatu: DCC na klienty číhá i v bankomatu. Volba DCC je graficky zobrazena tak, že na ni automaticky uživatel klikne (je na obrazovce vpravo, je příjemnou barvou …). Naopak výhodnější volba platby za výběr svým vzhledem i umístěním odpuzuje.

Jak nenaletět na DCC?

Odmítni platbu v korunách. Pokud jsi omylem zaplatil/a, trvej na stornu transakce. Každý obchodník to musí umožnit, řekni, že neodejdeš, dokud se nestornuje a ty nezaplatíš výhodnějším způsobem. Pokud nebude vůle ke stornu, začni si celou situaci nahrávat na mobil, abys měl pro tvoji banku důkaz, až budeš platbu u své banky reklamovat.

To vše je ale časově a psychicky náročné. Existuje jednoduché řešení, které ty nejlepší a proklientské banky v Česku již nabízejí. Pokud máš hodnou banku, teď hned jdi do internetového bankovnictví a zakaž DCC. Jakmile u své karty DCC zakážeš, jsi v bezpečí. I když ti v zahraničí obchodník podsune DCC nebo sám DCC omylem vybereš, platba se zamítne a ty v klidu zvolíš výhodnější variantu.

Které banky jsou na klienty hodné?

Vidlák se všech bank zeptal, zda umožňují zakázat DCC. Tady je výsledek:

  • AirBank: 🔴 NE
  • Banka Creditas: 🔴 NE
  • Česká Spořitelna: 🟢 ANO
  • ČSOB: 🔴 NE
  • Fio banka: 🟢 ANO
  • Komerční banka: 🔴 NE
  • Max banka: 🟢 ANO
  • mBank: 🟢 ANO (návod zde)
  • Moneta Money Bank: 🔴 NE
  • Raiffeisenbank: 🔴 NE
  • Trinity Bank: nenabízí platební karty
  • UniCredit Bank: 🔴 NE

Jako první v Česku umožnila blokaci mBank v roce 2020 a v roce 2021 ji následovala Fio banka. K menším bankám se v roce 2022 přidala největší banka, Česká spořitelna. Tři mušketýry na kompletní čtyřku doplňuje Max banka, která možnost blokace uvádí na webu jako jednu z klíčových výhod karty při platbě v zahraničí.

Vidlák spočítal, že v průměru se každý rok jedna nová banka rozhodne ochránit své klienty před nesmyslnou službou DCC. A tak můžeš tipovat, která banka se přidá jako další. Protože každá banka může svým klientům pomáhat.

Anketa

Která banka jako další nabídne blokaci DCC?
AirBank
48 %
Banka Creditas
3,5 %
Komerční banka
12,9 %
Moneta Money Bank
16,8 %
Raiffeisenbank
13,2 %
Trinity Bank
2,5 %
UniCredit Bank
3,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 606 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Dynamická měnová konverze (DCC)

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz