Hlavní obsah
Finance

Katalogoví „šmejdi“ nalíčili past na 120 tisíc podnikatelů. Už zase

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com, od Sander Sammy

Podvod. Přesně tímto slovem se mnozí lidé nebojí nazvat „obchodní“ praktiku tzv. katalogových „šmejdů“, kteří zneužívají nepozornosti podnikatelů. A stát za poslední roky nebyl schopen akce.

Článek

Finta k vylákání peněz

Již před lety jsi se mohl dočíst (např. Novinky 2015, Měšec 2021, Podnikatel 2021, Peníze 2022) o způsobu, jakým se některé společnosti snaží od firem a podnikatelů získat peníze za službu, která má naprosto nulovou hodnotu. Vzorec je jednoduchý: podnikateli přijde dopis, který se tváří jako oficiální výzva k úhradě poplatku. Tohoto vnímání lze dosáhnout propracovanou manipulací založenou na:

  • Použité názvy se podobají veřejným službám a rejstříkům
  • Dopis v titulku místo nabídka využívá direktivní „oznámení …“
  • Dopis doplňují texty o textech zákonů se zvýrazněnými paragrafy
  • Součástí je složenka k zaplacení platby

Nově jsou v tomto měsíci výzvy k úhradě 2 620 Kč zasílány přes datové schránky. Podnikatel nalezne ve své schránce zprávu s názvem „Oznámení o zápisu do České komory živnostníků“. Přílohou je níže uvedený soubor, který na první straně využívá výše uvedené techniky pro vzbuzení potřeby zaplatit „asi nějaký povinný poplatek státu“. Načasování na období dovolených a prázdnin je také součástí strategie, kdy lidé nejsou tolik obezřetní a snadněji podlehnou nátlaku.

Foto: Vidlákovy peníze

Dopis rozesílaný katalogovým „šmejdem“ českým podnikatelům a živnostníkům (1. strana obchodní nabídka používající klamavé techniky, 2. strana složenka k úhradě)

Služba, kterou opravdu nechceš

Důvod, proč zatím firmu rozesílající tyto výzvy nikdo nepopohnal před soud, je následující. Má se prý jednat o službu zápisu do databáze/katalogu podnikatelů. Hodnota tohoto zápisu je ale naprosto nulová, stačí se podívat na web ceskakomora.cz. To že „obchodní nabídka“ vypadá jako výzva od státu k zaplacení je asi „jen náhoda a špatné pochopení samotných podnikatelů“.

Zmíněný web je ale dobrý k tomu, abychom dokázali spočítat, kolik je již „podvedených“ živnostníků. Celá databáze živnostníků obsahuje necelých 120 tisíc položek a v části, kde se zobrazují podnikatelé, kteří zaplatili, je k dnešnímu datu 42 položek. Co je nejsmutnější: podle názvů je vidět, kdo podvodu nejsnadněji podlehne. Více jak 2/3 podvedených tvoří podnikatelé s nečeským jménem.

Pokud katalogový „šmejd“ umí trochu statistiku či dokáže využít samoučící se algoritmy z oborou umělé inteligence, může začít na základě prvních výsledků vylepšovat své postupy. Aby co nejvíce „podojil“ podnikatele, měl by se soustředit na konkrétní skupiny, kde konverzní poměr (já zašlu - on zaplatí) bude nejvyšší. Ne - Vidlák se nezbláznil a neradí „šmejdům“ jak efektivněji vydělat. Oni to dobře vědí sami a možná tak již dávno poskytují. Minulé roky a akce jim bohužel poskytly trénovací data.

Proč potřebujeme hromadné žaloby

Jak je možné, že podobnou aktivitu stejná firma již provozovala před 2 lety a stát nijak nereagoval? Z pohledu občanů této země jde o stejné selhání státu jako v případě nelegálních billboardů spojovaných s podnikatelem Fischerem. Jaký je problém pro dobrého státního zástupce na základě faktů překvalifikovat z „podnikatel prostě udělal chybu“ na „podnikatel se stal obětí systémového klamání“?

Částky do 10 tisíc považují soudy za bagatelní. V tomto případě je ale třeba spojit všechny poškozené do jedné sumy, která k dnešnímu okamžiku již je 110 040 Kč (2620×42). A seznam poškozených je přímo na webu katalogového „šmejda“, jednodušší to státní zástupce snad ani mít nemůže. Vidlák pošle odkaz na tento článek Státnímu zastupitelství v Praze. Proč by naše soudy nemohly hodnotit závažnost podobného konání stejně přísně jako soudy v Německu?

Vidlák také doufá, že už konečně, se zpožděním mnoha let, bude přijat zákon o hromadných žalobách. Na tomto příkladu je vidět, jak moc je potřeba. A jak je důležité, aby byl přijat ve formě, kdy se účastníkem hromadné žaloby stane každý poškozený, aniž by k tomu musel dát výslovný souhlas. Pouze to je bič na podobné šmejdy, kteří do Česka nepatří.

Anketa

Co pomůže na katalogové a další „šmejdy“?
Státní zastupitelství
3,1 %
Česká obchodní inspekce
3,1 %
Možnost hromadné žaloby
93,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1049 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Šmejd
Katalog

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz