Hlavní obsah
Finance

Použij na Platon Life pravidlo pěti otázek a budeš vědět, zda investovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: NoName_13 z Pixabay

Vidlák dostal otázku ohledně investice do Platon Life. Dle některých zdrojů do projektu vložili lidé až 300 miliónů. A to je více než dost.

Článek

Ve filmu Sázka na nejistotu ve 33. minutě vysvětlují autoři, co jsou CDO neboli kolateralizované dluhové obligace. Pojem, kterému nikdo nerozuměl, a přesto do něj plno lidí investovalo. Dopadlo to špatně. I současný svět je plný termínů, jejichž podstatě většina lidí nerozumí. Naštěstí existuje pravidlo pěti otázek, které ti pomohou vyvarovat se nevhodné investice. Tady jsou:

  1. Je to regulované?
  2. Jaká je smlouva a poplatky?
  3. Proč by to mělo vydělat?
  4. Kdo a jak o tom píše?
  5. Obsahuje to podezřelá slova?

Pojďme se podívat, jak by vypadaly odpovědi na těchto 5 otázek u projektu Platon Life.

1.  Je to regulované?

Pokud se na webu Platon Life podíváš, s kým bys uzavřel smlouvu, najdeš: PlatonFinance OÜ se sídlem Harju maakond, Tallinn, Kesklinna linnaosa, Rotermanni tn 8, 10111, Estonsko. Pak se stačí podívat do registru finančních společností České národní banky. Výsledek? Není tam a tedy 🛑 STOP. Vidlákovo pravidlo zní: svých prvních 5 miliónů investic dělej jen se společnostmi, které jsou v registru ČNB. PlatonFinance OÜ není v seznamu, a tak by Vidlák do podobné společnosti neposlal ani korunu z prvních pěti miliónů.

Jestli tě zajímá více o společnosti PlatonFinance OÜ, detaily najdeš v estonském obchodním rejstříku (zadej 14730682). Jde o společnost s ručením omezeným (OÜ, Osaühing) a se základním jměním 12 500 Eur. Registrována byla 27. 5. 2019 a poslední výroční zpráva je za rok 2020. Hospodaření skončilo ztrátou 22 tisíc Eur, kterou nestačilo pokrýt základní jmění. Ve výroční zprávě tak najdeš informaci, že ztráta bude pokryta ze zisku příštího roku. Jak to dopadlo? Nevíme, výroční zprávu za rok 2021 stále společnost nedodala. Vidlák nemá rád společnosti, co skrývají své výroční zprávy. Vidlák si pak myslí, že něco tají.

2.  Jaká je smlouva a poplatky?

Základem každého investičního vztahu je smlouva a její podmínky. Pokud na webu Platon Life začneš hledat, najdeš vlevo dole odkaz „VOP“, to je asi česká zkratka pro Všeobecné obchodní podmínky. Zkratka je sice česká, ale dokument, který se za odkazem skrývá, je celý anglicky. Takže společnost nabízející smluvní vztah s českými investory nemá na webu podmínky v češtině? V tomto okamžiku není třeba pomocí překladačů zjišťovat co se v anglické smlouvě píše. Není srozumitelná smlouva? Pak je důvod pro další 🛑 STOP.

3.  Proč by to mělo vydělat?

Asi si říkáš, že je zbytečné odpovídat na další otázky, když už 2× zaznělo STOP. Máš pravdu, ale pojďme ukázat, jak u investic má smysl používat vlastní hlavu. Nemusíš ani vědět, co znamená termín fundamentální analýza, stačí používat kritické myšlení. V případě Platon Life spojují jeho tvůrci investiční úspěch s následujícími aktivy.

  • Vlastní kryptoměna PlatonCoin. Na webu se dočteš, že „PlatonCoin (zkartka PLTC) umožňuje nákupy v partnerských obchodech a bezpečné transakce mezi uživateli“. Tak tohle umí česká koruna už nějaký ten pátek. Třeba nákupy v obchodech zvládá bravurně, a dokonce ve všech. Nepřijde ti PlatonCoin zbytečný?
  • Platon Obchod. Sice si to můžeš koupit hned, ale proč to dělat jednoduše. Nejdříve své peníze převedeš na kryptoměnu, pak požádáš Platon Life, aby ti vytvořil voucher (dle sazebníků mají nárok na poplatek) a pak teprve voucher proměníš za věc nebo službu, kterou sis mohl koupit rovnou za peníze a bez poplatku. Nepřijde ti Platon Obchod zbytečný?
    Na webu je uvedeno, že PlatonCoin je možné využít při běžných nákupech ve více než 100 partnerských obchodech. A hned u toho je logo Mallu nebo Tesco. Asi si říkáš, jak taková malá firma mohla přesvědčit tyto a další obchody, abys při nákupu zaplatil pomocí PLTC, když u pokladny nezaplatíš ani BitCoinem? Odpověď je, že to samozřejmě není možné, s PLTC platit nejde. Vidlák to vyzkoušel za tebe, v jednom obchodě chtěli dokonce volat pana Chocholouška.
  • Platon Aukce. Víš kolik aukčních webů již existuje? Hodně. A k žádnému není třeba speciální měna. Nepřijde ti Platon Aukce zbytečná?
  • Platon Sociální síť, NFT Platforma, Gaming Platforma. Vidlák naposlouchal rozhovory s tvůrci Platon Life a zjistil, že třeba plánovali vlastní sociální síť. Jak myslíš, že by to dopadlo? A Vidlák nechce slyšet tvoje kousavé poznámky typu „určitě lépe než u Muska a Twitteru“😉 Podobně u dalších platforem.

Když investuješ např. do akcií společnosti Apple, tak čekáš, že si lidé budou kupovat jejich výrobky a využívat jejich služby kvůli výjimečnosti nabídky, a díky tomu se tvoje investice zhodnotí. Jakou unikátnost lze čekat od služeb Platon Life? Asi jsi pochopil, že i třetí otázka vede na 🛑 STOP.

4.  Kdo a jak o tom píše?

Kritické myšlení budeš nejvíce potřebovat při hledání informací na internetu. Důvodem je, že mnoho zdrojů se tváří odborně, ale jedná se pouze o zaplacenou reklamu nebo manipulativní informace. V případě Platon Life těch nedůvěryhodných informací najdeš spoustu.

  • Jména cizích seriózních společností. Klasická věc, co nic nestojí. Na webu Platon Life lze najít loga „spolupracujících“ společností, například Microsoft, Andersen, Broadcom atd. Zaštítit se jménem svého dodavatele je starý trik, o samotné firmě to nic nevypovídá.
  • Známá osobnost. Platon Life si zaplatil pro reklamní spolupráci MMA zápasníka Makhmuda Muradova nebo závodníka Libora Podmola. Sportovci a umělci v 99,9 % nejsou finančními odborníky, mysli na to a jejich doporučení jednoduše ignoruj. Nebo ještě lépe: jakmile celebrita nějakou investici označení za zajímavou, ihned se jí vyhni. Investici i celebritě.
  • Televize číslo 1: Nazývá se to komerční spolupráce. Tedy že firma zaplatí a pak se její člověk objeví v daném pořadu. Televize asi důkladně nezjišťuje serióznost firmy. Úžasné na tomto díle je, jak moderátor dává povýšeně najevo nesouhlas s bývalým členem bankovní rady, který krypto naprosto trefně přirovnal k céčkům. A následně ten samý moderátor vede seriózní rozhovor se zástupci Platon Life. A po roce vydává televize článek, kde se od Platon Life distancuje.
  • Televize číslo 2: Na tomto videu je také něco úžasného: v televizi šířené sdělení „nesnažte se to pochopit, je to složité, prostě tomu věřte“. Pro připomenutí – středověk skončil díky tomu, že lidé přestali slepě důvěřovat falešným autoritám a začali se spoléhat na vlastní rozum.
  • Konference s Lukášem Kovandou. Máme v Česku už takovou tradici. Jiná společnost XIXOIO v roce 2018 pořádala ve Slovanském domě „XIXOIO First Crypto Banking Conference in the World“, moderoval Lukáš Kovanda. Společnost Platon Life uspořádala 13.5.2022 konferenci ve Slovanském domě s honosným názvem „Platon Life Global Digital Ecosystem Summit 2022“. Lukáš Kovanda nemoderoval, ale byl účastníkem panelové diskuse.
  • Majstrštyk: setkání s Papežem. Tohle se musí nechat, to zakladatel společnosti XIXOIO nedokázal. Jaký byl důvod audience majitelů Platon Life u Papeže? Vše prozradila spoluzakladatelka: „Chceme posunout na vyšší úroveň vzdělávání. V současné době vytváříme vzdělávací videa o použitelnosti našeho ekosystému, a to od založení peněženky až po nakupování voucherů.“ Konečně je jasné, co znamená finanční gramotnost. Založení peněženky a nákup voucherů.

Smutné je, že Vidlák našel pouze jeden seriózní článek, který vyšel před tím, než se společností Platon Life začala zabývat policie. Jediný, ale naprosto profesionální a perfektní článek autorky Jany Klímové. A pozor: článek je již z roku 2017, tedy ihned z počátku fungování společnosti Platon Life. Informace v článku znamenaly již v roce 2017 🛑 STOP.

5.  Obsahuje to podezřelá slova?

Vidlák se rozhodl, že postupně vytvoří seznam WooDoo slov a spojení. Z nějakého neznámého důvodu platí, že se tato slova vyskytují u podezřelých nabídek pro investování. Vidlák pro to nemá racionální vysvětlení, ale je to tak. Do doby, než vědci přesně zjistí, proč se to děje, se Vidlák vyhne jakékoliv nabídce obsahující některé z následujících spojení. A tobě doporučuje Vidlák to samé.

  • ☠️ Digitální měna, kryptoměna
  • ☠️ Technologie blockchainu
  • ☠️ Tokenizace firmy
  • ☠️ Digitální ekosystém
  • ☠️ Budoucnost začíná teď a tady

I nabídka Platon Life byla zasažena zlým kouzlem WooDoo, a to bohužel znamená poslední a páté 🛑 STOP. Pokud znáš i další WooDoo slova proměňující investici na ztrátu, Vidlák bude rád, když se o ně podělíš v diskuzi k článku.

Co bude dál s Platon Life?

8. června 2022 web PrahaIN.cz jako první informoval o zásahu Policie a přidal i druhý článek.

Následně Policie vydala prohlášení: „Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) zahájili v uplynulých dnech rozsáhlou operaci, která se týká skupiny společností zastřešující projekt Platonlife. Během akce byla provedena řada domovních prohlídek i prohlídek jiných prostor, přičemž bylo zadrženo několik osob. Policisté zahájili trestní stíhání dvou osob pro trestný čin podvodu podle § 209 trestního zákoníku. Zjištěná škoda se pohybuje v řádech stovek milionů korun. Oba obviněné vzal soudce do vazby. Věc dozoruje Městské státní zastupitelství v Praze. V případě odsouzení hrozí obviněným trest odnětí svobody až na 10 let.“

Nic dalšího se zatím neví. Pokud patříš mezi klienty Platon Life a Policie tě ještě nepředvolala, měl bys ji navštívit sám. Vidlák bude sledovat další vývoj a o novinkách bude informovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz