Hlavní obsah
Finance

Pojišťovací války: velké pojišťovny proti srovnávačům a zákazníkům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay, tookapic

Na pozadí přípravy nového zákona o povinném ručení se odehrává další z bojů velkých pojišťoven, které nechtějí ztratit své klienty a nepodporují tak vznik konkurenčního prostředí.

Článek

Srovnávače zlevňují pojištění

Asi tě nepřekvapí, že díky srovnání ceny povinného ručení od více pojišťoven můžeš ušetřit i více než třetinu toho, co dnes platíš. Abys neztrácel čas výpočtem ceny povinného ručení na webu každé pojišťovny, vznikly srovnávače pojištění, které spočítají nabídky od více pojišťoven. Některé velké pojišťovny raději zakázaly zobrazovaní své nabídky ve srovnáních, aby neukazovaly své vyšší ceny.

Aby výpočet nabídek byl co nejrychlejší, je na některých srovnávačích možné zadat SPZ (nově registrační značku) a z databáze vozidel se automaticky dotáhnou další potřebné údaje o autě či motorce, např. typ a druh vozidla, palivo, objem motoru atd. Srovnávače ale nemají přímý přístup do databáze, a tak za data buď musí platit soukromým firmám, které mají vlastní databáze vozidel nebo musejí získat data jiným způsobem. Žádné z těchto řešení není dobré, buď znamená finanční nebo časový náklad a nemusí se jednat o přesné a aktualizované údaje. A přesně toto chtěl změnit nový zákon.

Návrh nového zákona poprvé a podruhé

Když v únoru rozeslalo ministerstvo financí návrh nového zákona do mezirezortního řízení, byla v něm část, která umožňovala srovnávačům oficiálně získat potřebné údaje pro rychlou a správnou kalkulaci ceny povinného ručení.

„Technické údaje týkající se vozidel a také státní poznávací značka, identifikační číslo silničního vozidla (VIN), nebo výrobní číslo podvozku silničního vozidla, a číslo osvědčení o registraci silničního vozidla, mohou být sděleny pojistitelem pověřené osobě, je-li to nezbytné ke sjednání, změně a zániku pojištění odpovědnosti.“

Pověřenou osobou mohl být například on-line srovnávač nebo srovnávač používaný finančními poradci nebo leasingová společnost. Ti všichni (a jejich klienti) by si zasloužili ve 21. století neopisovat údaje z technických průkazů, ale použít databázi, která je tvořena údaji o tvém či Vidlákově autě. Návrh zákona způsobil u velkých pojišťoven zděšení. Nikdo se nedozví, co se odehrálo při jednáních za zavřenými dveřmi, ale výsledek je bohužel jasný. Nový text návrhu zákona vyřadil srovnávače mimo hru, možnost získat údaje k vozidlu se „vypařila“ a nové znění tak vyhovuje velkým pojišťovnám:

„Údaje vedené Kanceláří týkající se pojištění odpovědnosti, vozidel a jejich vlastníků nebo provozovatelů poskytuje Kancelář pojistitelům, orgánům příslušným k zápisu údajů a jejich změn v registru silničních vozidel a orgánům příslušným k projednání přestupku podle tohoto zákona. Policii České republiky se tyto údaje poskytují podle zákona upravujícího Policii České republiky. Jiným orgánům Kancelář poskytuje tyto údaje, pokud tak stanoví zákon, kterým se tyto orgány řídí.“

Omezování konkurenční soutěže

Bránění účastníkům trhu, kteří údaje potřebují ke stejným činnostem jako pojišťovny, lze posuzovat jako omezování konkurenční soutěže. Přesně k tomu dospěla Evropská komise v podobném případu z Irska, kde bylo dalším účastníkům pojistného trhu bráněno k přístupu do databáze. V dokumentech se můžeme také dočíst:

Dne 14. května 2019 zahájila Komise formální vyšetřování jednání společnosti Insurance Ireland. V červnu 2021 vydala Komise prohlášení o námitkách, v němž nastínila svůj předběžný názor, že Insurance Ireland porušila antimonopolní pravidla EU tím, že omezila hospodářskou soutěž na irském trhu pojištění motorových vozidel.

A v roce 2022 irští spotřebitelé zvítězili. Irská pojišťovací asociace se po intervenci Evropské komise napravila a změnila pravidla pro přístup do databáze vozidel pojmenované Insurance Link:

  • přístup do systému výměny informací Insurance Link je nezávislý na členství v Insurance Ireland,
  • kritéria pro přístup k systému Insurance Link jsou nově spravedlivá, objektivní, transparentní a nediskriminační a jsou uplatňována jednotně na všechny žadatele z Irska i ostatních členských států,
  • nový postup pro podávání žádostí v rámci Insurance Link má definovaný časový harmonogram, který bude zpracovávat nezávislý úředník pro podávání žádostí. Žadatelé, kterým byl přístup zamítnut, se budou moci odvolat k dozorčímu výboru, nezávislému odvolacímu orgánu,
  • model poplatků je založený na nákladech a využití a zajišťuje, aby uživatelům Insurance Link byly účtovány spravedlivé, transparentní a nediskriminační poplatky.

Férová pravidla pro každého

Vidlák nechápe, proč kvůli lobbingu několika velkých nadnárodních společností musí Česko zaostávat ve svém vývoji. Omezení hospodářské soutěže přinese větší zisky velkým společnostem, ty ale zaplatí spotřebitelé (třeba i ty) vyšší cenou.

Vidlák se rozhodl, že případ Irska řešený Evropskou komisí přeloží v dalším článku na Seznam Médium do češtiny. Ať je dobře vidět, jak české zákony zaostávají za vývojem v Evropě a v dalších rozvinutých zemích. Pokud chceš, můžeš o tomto případu dát vědět poslanci či senátorovi, který tě zastupuje ve sněmovně. Stále je ještě možnost změny návrhu nového zákona o povinném ručení v rámci projednávání ve sněmovnách. Nejhorší je pouze mlčet a nebránit se neférovým zájmům velkých společností.

Anketa

Mají mít srovnávače pojištění přístup do databáze vozidel stejně jako pojišťovny?
👍 Ano
72,2 %
👎 Ne
27,8 %
🫢 Je mi to jedno
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 18 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz