Hlavní obsah
Finance

Rusko a banky: kdo již odešel a kdo nadále podporuje agresora a válku?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay , Oleg Shakurov

Válečná agrese Ruska na Ukrajině trvá déle než rok a mnoho západních společností Rusko opustilo nebo je těsně před odchodem. Část se ale rozhodla zůstat a v Rusku podnikat dál. A to se týká i bank.

Článek

11 bank, jejich vlastníci a expozice v Rusku

Tabulka ukazuje, kdo vlastní banku a zda daná finanční skupina k dnešnímu dni stále podniká v Rusku. Zdrojem dat je zejména databáze Yaleovy univerzity. Dvě (a půl) banky se rozhodly svou přítomností podporovat Rusko a pomáhají tak prodlužovat válečný konflikt.

  1. 🟢 Air Bank: je součástí skupiny PPF, kterou po smrti Petr Kellnera ovládá jeho manželka s rodinou. PPF prodala své aktivity v Rusku i přes ztrátu z tohoto odchodu. Finanční ztrátu komentoval šéf skupiny PPF Jiří Šmejc slovy: „Ztráta vyplývá ze stažení Home Creditu z ruského trhu. V tomto kontextu pro mě představuje spíše vyjádření dobrých mravů než neúspěch.“
  2. 🟢 Banka Creditas: česká banka, kterou ovládá podnikatel Pavel Hubáček. Banka v Rusku nikdy nepodnikala.
  3. 🟢 Česká spořitelna: patří do rakouské skupiny Erste Bank AG, s akciemi se obchoduje na vídeňské i pražské burze. Erste v Rusku nepodniká.
  4. 🟢 ČSOB: patří belgické KBC Bank NV, která patří do belgické skupiny KBC Grpup NV. Ruské Absolut Bank se zbavila již před mnoha lety a v Rusku nepodniká.
  5. 🟢 Fio Banka: česká banka, kterou vlastní dva z původních 4 zakladatelů, Petr Marsa a Romuald Kopún. Banka v Rusku nikdy nepodnikala.
  6. 🟢 Komerční banka: většinovým vlastníkem je francouzská skupina Société Générale (SoGe), která vlastní 60 % akcií. V Rusku vlastnila banku Rosbank, kterou se rozhodla prodat v dubnu 2022. Prodej byl ukončen v květnu 2022 a v současnosti SoGe již v Rusku nepodniká.
  7. 🟠 mBank: organizační složka polské BRE Bank, ve které většinový podíl 70 % drží německá skupina Commerzbank. Společnost Commerzbank v Rusku nadále podniká skrze banku COMMERZBANK (EURASIJA). Banka nabízí služby přes 2 pobočky (Moskva, Petrohrad) pro firemní zákazníky (ne pro retailové klienty) a po začátku ruské agrese přestala přijímat nové klienty.
  8. 🟢 Moneta Money Bank: lze ji považovat za českou banku s mnoha akcionáři. Mezi největší patří PPF skrze svou společnost založenou za účelem ovládnutí Monety. Tento plán se nakonec neuskutečnil. Banka v Rusku nikdy nepodnikala.
  9. 🔴 Raiffaisenbank: většinovým majitelem je rakouská Raiffeisen Bank International. Banka nadále podniká v Rusku (vyjádření banky zde), patří k významným a zvyšuje svůj zisk.
  10. 🟢 Trinity Bank: česká banka, která vznikla přeměnou družstevní záložny. Z družstevníků se stali akcionáři, největší podíl drží podnikatel Radomír Lapčík skrze své společnosti. Banka v Rusku nikdy nepodnikala.
  11. 🔴 UniCredit Bank: stoprocentním vlastníkem je italská skupina UniCredit. Banka nadále podniká v Rusku a patří k významným na ruském trhu.

Raiffeisen Bank a UniCredit Bank

Raiffeisen Bank a UniCredit Bank jsou důležité banky v ruském finančním systému. Obě jsou na seznamu „třinácti systémově důležitých úvěrových institucí“ ruské centrální banky.

V případě Raiffeisen Bank má ruský trh významný podíl na hospodaření rakouské finanční skupiny. Loňský celkový čistý zisk RBI dosáhl 3,6 miliardy eur. Většinou se na výsledku podílelo právě Rusko. Raiffeisen Bank neoznámila žádné úsilí o odchod z Ruska. UniCredit Bank minulý rok informovala o snaze banku prodat, otázkou je, jak je toto úsilí intenzivní a zda je zamýšleno skutečně vážně.

Foto: raiffeisen.ru, raif-brand.ru, unicreditbank.ru

Obchodní značky Raiffeisen Bank a  UniCredit Bank pro ruský trh

Aktuálně americký Úřad pro kontrolu zahraničních aktiv (OFAC) vyšetřuje Raiffeisen Bank kvůli transakcím s vazbou na Rusko. OFAC žádá banku o vysvětlení platebních transakcí a souvisejících procesů s ohledem na vývoj rusko-ukrajinského konfliktu. Ministerstvo financí USA může penalizovat firmy, které poruší sankce, včetně zmrazení amerických aktiv a vyloučení bank z přístupu k americkým dolarům, což je pro jejich zapojení do mezinárodního obchodu zásadní. Dle Reuters OFAC se stejnými dotazy neoslovil UniCredit Bank.

Obě banky podporují agresi skutečnými kroky. Příkladem je odklad splátek úvěrů pro ruské vojáky bojující na Ukrajině. Banky musí vyhovět všem nařízením Ruska a jejich podpora války je tak zcela jasně daná.

Jak změnit banku?

Pokud nechceš podporovat banku, která svým podnikáním podporuje Rusko a jeho válku na Ukrajině, je to jednoduché. V Česku máš na výběr z mnoha lepších bank, které vědí, jak se správně chovat. Postup je snadný:

  • Běžný účet: vyber si novou banku a ta ti pomůže převést účet včetně trvalých příkazů a inkasa. Díky Kodexu mobility je to hračka a můžeš to udělat kdykoliv.
  • Stavební spoření: převést stavebko k jiné společnosti není možné. Musíš počkat na splnění 6 let spoření a pak můžeš peníze vybrat bez ztráty státní podpory.
  • Hypotéka: před koncem fixace si najdeš jinou banku, díky které můžeš i ušetřit na úrocích. Odchod před koncem fixace může znamenat poplatek, jeho výši ti řekne banka. Zákony výši poplatku nepřímo regulují, nejsou již tak vysoké jako před lety.

Anketa

Jaký je tvůj vztah k Raiffeisen Bank nebo k UniCredit Bank?
Nebyl jsem nikdy jejich klientem.
31,6 %
Už nejsem klientem, kvůli jejich podnikání v Rusku jsem odešel.
6,4 %
Jsem klientem, jejich podnikání v Rusku mi vadí a plánuji změnu banky.
49,2 %
Jsem klientem, jejich podnikání v Rusku mi vadí, ale změna banky je pro mne složitá.
3,8 %
Jsem klientem, jejich podnikání v Rusku mi nevadí, banku nezměním.
9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 392 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz