Hlavní obsah
Finance

V soutěži „Karty nebereme“ se vítězem stává bar s vlastním bankomatem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vidlákovy peníze

Hlavní dovolenková sezóna 2023 s babím létem pomalu končí, a tak je na místě vyhlásit vítěze nultého ročníku soutěže „Karty nebereme“. Laťka pro další roky je vysoko :-)

Článek

Velká konkurence soutěžících

Jen málokterá disciplína se v roce 2023 stala tolik populární jako odmítání platebních karet. Z jednotlivých soutěžících bylo možné postavit okresní přebory (stánky s rychlým občerstvením v kempech a hospůdky na vesnicích), krajské soutěže (restaurace ve městech, u hradů a zámků) a také extraligu. Právě nejvyšší ligu hrají taková zařízení, kde „cash only“ na první pohled nedává smysl. Jde o podniky, kde jsou ceny nadprůměrné a obrat tak vysoký, že lze s dodavatelem platebního terminálu dohodnout podprůměrné poplatky.

To platí ale pouze na první pohled. Protože každý podnikatel ví, že „halíře dělají talíře“. Už za komunistů se říkalo „brambora k bramboře, Uno stojí na dvoře“. A tak jako dobrá hospodyňka pro pírko přes plot skočí, tak se moudrý majitel nenechá zviklat přáním zákazníků platit kartou a přicházet tak o peníze. A právě tento „úsporný“ přístup v kombinaci s inovacemi zajistil první místo baru ze Špindlerova mlýna.

První i poslední dojem je důležitý

Zákazníka je třeba překvapit. Je už jedno zda v dobrém či ve zlém, důležitá je intenzita prožitku. Málokdo očekává, že jeden z nejdražších barů v jednom z nejdražších horských středisek nebere karty. Mnoho turistů je tak překvapeno při placení. Je to ale jejich chyba, při vstupu nebyli pozorní, neposvítili si mobilem na cedulku, a tak nečetli.

A právě informace nalepená na vstupních dveřích je tím, co odlišuje krajskou ligu od superligy. Zatímco běžný podnik pouze nudně přiznává, že nebere karty, bar ve Špindlu je mnohem poetičtější. Kreativně využívá známou „hlášku“ z filmu Honza málem králem „Dnes za peníze, zítra zadarmo“. Nežijeme v pohádkách, a tak v českých hospodách platí „Dnes v hotovosti, zítra kartou“.

Foto: Vidlákovy peníze

Dnes v hotovosti, zítra kartou

Obecně lze oblast Krkonoš označit za inovativní. Cenu ve vedlejší kategorii „Nejlepší příběh“ získává bouda v oblasti Slezského sedla, kde berou karty až od útraty 500 Kč. Místo nudného přiznání, že tím omezují dopad fixního poplatku terminálu a zároveň motivují hosty k vyšší útratě, připravili pro své hosty krásnou pohádku. „Víte, hosté nám tu platili kradenými kartami a pak to vyšetřovala policie a bylo to moc náročné. Tak jsme to zvedli na 500 Kč, aby se musel zadávat PIN a my tak zamezili těmto podvodům“.

Bankomat součástí menu

Co má host udělat, když ve 2 hodiny ráno chce zaplatit? V baru bez invence nabídnou „vlastní“ platební terminál, ve špičkovém baru ve Špindlu mají „vlastní“ bankomat. Zde Vidlák nabízí jedno zlepšení. Nyní bankomat stojí před hospodou, ale mnohem lepší by bylo umístit ho přímo do hospody k pokladně. Ušetřilo by se tím hostům několik zbytečných kroků ven a zase dovnitř. Bankomat před hospodou nikomu chybět nebude, v okolí jich je hned několik dalších (100 m bankomat UniCredit Bank, 150 m bankomat ČSOB, 300 m bankomat KB).

Bankomat provozuje společnost Euronet, jedná se o značku velice oblíbenou zejména u cizinců. Ti neváhají a po kontaktu s bankomatem sdílejí své zážitky v rámci Google recenzí.

  • Bankomat před vchodem jaksi podivně vyplácí jen eura ve vysokých nominálních hodnotách a obsluha vrací v korunách nějakým podivným kurzem.
  • V areálu je bankomat, který vydává pouze eura, která se na baru přepočítávají jejich ‚vnitřním kurzem‘ na koruny.

Díky recenzím se tak dozvídáme, že na cizince je po půlnoci připraven hravý test. Nejdříve se musí vyhnout loupeživému DCC kurzu (např. PLN na CZK u polských turistů) v bankomatu a pokud došly koruny a bankomat vydá pouze EUR, pak následuje druhý kurz (EUR na CZK) při placení útraty v baru. Tomu se již vyhnout nelze. Stejně tak se nelze vyhnout poplatku za výběr z bankomatu, většina (všechny?) banky k Euronetu přistupují logicky přistupují jako k bankomatu cizí banky.

Vidlák doufá, že se provozovatel bankomatu o své zisky z tohoto bankomatu alespoň částečně dělí s provozovatelem baru. Bez baru by nebyly výběry. A za tuto odměnu může bankovky do bankomatu doplňovat každé ráno přímo obsluha baru z pokladny. Tím by se kruh uzavřel. Lidé berou bankovky z bankomatu, nosí je do baru a z baru ty samé bankovky rovnou putují zpět do bankomatu. Protože peníze se musí točit, to ví každý provozovatel baru a bankomatu.

A jaký je tvůj vítěz soutěže „Karty nebereme“ roku 2023? Poděl se o svůj zážitek v komentářích. Vždyť platit papírky je krásné „retro“!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz