Hlavní obsah
Finance

Vysoké zisky Raiffeisen Bank v Rusku ukázaly na falešnost ESG

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik (jcomp), Pixabay (Brigitte Werner), koláž Vidlák

Většině lidí v Česku následkem ruské agrese výrazně vzrostly náklady na život, dopad na hospodaření některých společností je ale opačný. Třeba u západních firem, které z Ruska stále neodešly.

Článek

Pohádkové výsledky Raiffeisen Bank

Vidlák si konečně přečetl výroční zprávu Raiffeisen Bank International za rok 2022, která obsahuje konsolidované výsledky za všechny pobočky Raiffeisen Bank v jednotlivých zemích. Nejvíce ho zajímal dosažený zisk v jednotlivých státech. Málem se mu obrovské ruské zisky nevešly do grafu.

Foto: Vidlákovy peníze, data z výroční zprávy RBI

Zisk Raiffeisen Bank před daní za rok 2022 pro jednotlivé státy

Banka ve výroční zprávě vysvětluje XXL zisk z podnikání v Rusku tím, že „ruský rubl prudce posílil a my jsme v Rusku dosáhli vysokých příjmů z poplatků v důsledku směny cizí měny, kterou nařídily úřady“. Podrobnější srovnání s minulým rokem ukazuje, že i bez tohoto „nezaslouženého zisku“ se bance dařilo výborně.

Foto: Vidlákovy peníze, data z výroční zprávy RBI

Výsledky Raiffeisen Bank Rusko v roce 2022

Samotný příjem z úroků se zvýšil dvojnásobně, celkový zisk čtyřnásobně, daň odvedená ruskému státu téměř pětinásobně a banka přes proklamované „snížení úvěrového portfolia a zastavení aktivní aktivity v oblasti akvizice klientů“ záhadně navýšila i počet zaměstnanců o 210. Na Ukrajině naopak banka ve stejném období počet zaměstnanců o 1 245 snížila.

A nyní pohádka o ESG

Každý den se na internetu objevují desítky článků, které obsahují podivnou zkratku ESG. Skrývá se za ní vliv podnikání firem na 3 základní oblasti:

  • E – Environment: dopad na životní prostředí, na hospodaření z přírodními zdroji, emise, nakládání s odpady atd.
  • S –  Social: vliv firmy na společnost jako takovou, respektování lidských práv, ochrana spotřebitelů atd.
  • G – Governance: zahrnuje například obchodní etiku a etický kodex, daňovou transparentnost, boj proti korupci a úplatkářství atd.

V článcích se Vidlák dočetl, že chování společností v těchto oblastech je pro investory, spotřebitele i zaměstnance stejně důležité jako třeba finanční výsledky nebo klientská výhodnost nabízených služeb a výrobků. A že firmy, které se sice řídí zákony, ale málo pečují o oblasti ESG, mají smůlu a nikdo s nimi nebude kamarádit.

Foto: web rbinternational.com

Raiffeisen Bank na webu uvádí, že jako první banka v Rakousku podepsala Zásady odpovědného bankovnictví OSN.

Podnikání Raiffeisen Bank (a každé jiné západní společnosti v Rusku) má negativní vliv ve všech zmíněných oblastech. Pomáhá udržovat ekonomiku agresora v chodu a pomáhá financovat válku v podobě odvedených daní. Válku, která zabíjí nevinné (S), ničí životní prostředí (E) a je v rozporu se všemi myslitelnými etickými principy (G).

Podle apoštolů současného ESG by tedy zaměstnanci a klienti měli sami od sebe i v České republice opustit Raiffeisen Bank a jít pracovat do jiné banky či si najít účty a úvěry u jiné konkurenční společnosti. V již citované výroční zprávě se ale lze o české pobočce dočíst, že:

  • RB zdvojnásobila zisk (2021: 224 mil. EUR, 2022 452 mil. EUR)
  • RB udržela stejný počet zaměstnanců (2021: 3 739, 2022: 3 736)

Klienti ani zaměstnanci neodcházejí, a naopak bance se i v Česku úžasně daří. Z prvního grafu je vidět že Češi díky zaplaceným poplatkům a úrokům udělali z české pobočky třetí (a pokud nebudeme počítat Rusko, pak dokonce druhou) největší pobočku banky. Spotřebitelům stačí nabídnout třeba 6 × 500 Kč za založení běžného účtu a ESG ihned nikoho nezajímá.

Tak až ti někdo bude vykládat o tom, jak je chování firmy z pohledu ESG důležité pro klienty, pro zaměstnance a pro investory, tak určitě vyjádři svůj souhlas. Bláznům se totiž nemá odporovat. Donutit firmy k zodpovědnému chování je ale třeba trochu jinak než povinností tvorby ESG reportů a prezentací.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz