Hlavní obsah
Názory a úvahy

Země je placatá a Miss Alabama kulatá. A kritické myšlení hranaté

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Image Creator z Microsoft Designeru

Sociologové a psychologové slaví. Tolik studijního materiálu díky zprávám o volbě Miss Alabama již dlouho pro své výzkumy neměli. Co jsme se dozvěděli o naší schopnosti kriticky posuzovat informace?

Článek

Zvrácený západ, konzervativní východ

Těch článků se nejen v českých médiích vyrojilo hned několik a přinesly šokující sdělení: „Miss Alabama se stala modelka vážící více než 150 kilogramů.“ A z tohoto „faktu“ dokázali novináři i čtenáři vygenerovat stovky myšlenek a komentářů.

Novináři chtěli z tématu „vytlačit“ co nejvíce kliknutí na titulek. Třeba „Nová Miss Alabama je morbidně obézní“ je perfektní clickbait spojení. Samotné články byly mixem „jakože“ serióznosti (problematika normalizace morbidní obezity, zdravotní rizika) a hlasu lidu (jak lidé komentují na sociálních sítích, „Miss Fast Food“ atd.) Články někdy končily i „filozoficky“ – zamyšlení nad povrchností soutěží, idealizací lidského těla, zažitými stereotypy a podobnými frázemi.

Diskutující na to šli mnohem příměji a „našli“ základní problém velice rychle: svět se prostě zbláznil, všechno špatně, korektnost nás zabíjí atd. Do toho trollové snažící se využít naladění publika pro posílení narativu, že „problém“ se týká jen „dekadentního západu“ a naopak ve východních diktaturách jsou chráněny ty správné tradiční a konzervativní hodnoty. Každému přece musí být jasné, že „tam by se to stát přece nemohlo, tam mají ty správné a moudré vládce.“ Zde je třeba potvrdit, že např. v Severní Korei je počet obézních opravdu nízký. Jen z toho asi nikdo radost nemá 😞

Hlava, Google a Deepl

Je smutné, že méně než 3 % příspěvků v diskuzích poukázala na to, že zpráva není pravdivá. Známá přísaha říká „pravdu, celou pravdu a nic než pravdu“. Jaká je celá pravda? K tomu stačí dát do Google několik slov a podívat se na seriózní média. Článek pak lze přeložit buď přímo v prohlížeči nebo ho nakopírovat do překladače. Hned se tak dozvíme, že hlavní soutěže Miss ve státě Alabama jsou „Miss Alabama USA“ a „Miss America Alabama“

  • Titul Miss Alabama USA získala Diana Westhovenová. Vidlák její míry nedohledal, ale dle fotografií určitě nadváhou netrpí. Je jí 21 let, žije v Birminghamu v Alabamě a studuje poslední ročník psychologie na Auburn University.
  • Titul Miss America Alabama ještě nebyl udělen. Na stránkách soutěže Vidlák našel, že termín budeš 26.-29. června.

Sara Millikenová (to je ta XXL vítězka soutěže Miss Alabama) se nezúčastnila ani jedné z těchto soutěží, vyhrála v soutěži National American Miss (NAM). Soutěž Miss může uspořádat kdokoliv a z Česka tuto situaci také z historie dobře známe: Miss České republiky vs. Česká Miss.

Pořadatelé soutěže NAM se dle Vidláka zachovali z pohledu marketingu efektivně. Větším a bohatším soutěžím těžko mohou konkurovat. Jako pořadatelé potřebují přilákat pozornost veřejnosti a budoucích soutěžících. Soutěže Miss jsou business, pořadatelé jsou zde, aby vydělali. Díky volbě XXL vítězky se jim podařilo zvednout mediální zájem o svou soutěž a je nyní pouze na nich, jak ho využijí. Jistě se přihlásí do dalšího ročníku plno dívek a žen, které by se jinak nepřihlásily a bude jen záležet na podnikavosti pořadatelů, jak tento zájem vytěží.

Již nyní lze na stránkách pořadatele najít odkaz na e-shop (trička, tašky, čepice, hrnky atd.) a také lze nahlédnout na platby za účast v soutěži. O peníze jde totiž až v první řadě. Takže svět je v pořádku a nezbláznil se 😉

Český bulvár

Na závěr udělal Vidlák jeden pokus. Do Google zadal „Miss Alabama“, aby zjistil, která média se tomuto tématu věnovala a jaký titulek použila. Výsledek je na obrázku níže. Vypadá to, že iDnes a Lidovky z nakladatelství Mafra se úspěšně snaží zařadit do kategorie bulváru. Vidlák si pamatuje dobu, kdy MF Dnes mělo nejlepší investigativní tým v Česku. Dnes iDnes boduje v jiné kategorii - podařilo se předstihnout Blesk, ten zatím o Miss Alabama nereferoval. iDnes vs. Blesk 1:0 😀 Gratulujeme!

Foto: Vidlákovy peníze

Výsledky hledání termínu „Miss Alabama“ pomocí Google dne 9. 6. 2024 ve 12:30.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz