Hlavní obsah
Finance

Kolik Čechů vydělá méně než vy? Zkuste jednoduchou online kalkulačku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: IstockPhoto, zaplacená licence

Obrázek je ilustrační

Mezi kolik procent nejbohatších Čechů patříte? To je možné zjistit za pár vteřin. Celorepublikové srovnání je jedním (ne jediným) z užitečných zdrojů, jak na svou finanční situaci pohlížet.

Článek

Září a leden. To jsou dva měsíce, kdy statisticky nejvíce lidí prahne po změně zaměstnání. Ukazují nám to mimo jiné i zvýšená čísla reakcí na pracovní inzeráty. Koneckonců to možná potvrdí i někteří z nás. Důvod? Prostý. Letní měsíce využívá většina lidí k dovoleným, prožijí hezký čas cestováním, s rodinou, přáteli. Návrat v září do práce je pak pro mnohé z nich ledovou sprchou. Stejné pocity se pak dostavují v lednu po vánočním odpočinku. Zmocněné ještě navíc mentálním restartem, touhou po změně a snahou říct si, že tento rok bude lepší. Přitom se ale vracejí do té stejné práce, která často právě to lepší neznamená. A tak je nanejvýš vhodné právě teď v září udělat malou aktualizaci spokojenosti. A jedním ze zásadních pilířů pracovní spokojenosti je právě výše naší výplaty.

Podle čeho vyhodnotit, jestli vydělávám „dost“ peněz

Je třeba 45 000 tisíc korun měsíčně dost? Pro někoho dost, pro jiného málo. Je tedy víc než zřejmé, že tahle otázka bude hodně individuální. Níže proto nabízím tři body, které z mého pohledu pokrývají celou problematiku a pomohou k zodpovězení si právě této otázky.

  1. Odkládáte si měsíčně stranou? Měsíční příjem je třeba porovnávat s měsíčními výdaji. Pokud máte na konci každého měsíce přebytek, který šetříte, je to dobrá zpráva a možný ukazatel toho, že vyděláváte opravdu dost. Jedete-li tzv. na doraz, pak se doporučuje začít sepisovat měsíční výdaje a zamyslet se nad zbytečnými položkami. Pokud takové nenajdete, možná je čas hledat důvod na příjmové stránce. Web kurzy.cz s odkazem na výzkum agentury Katar minulý rok informoval o schopnosti Čechů si pravidelně odkládat peníze stranou. V tuzemsku se to bohužel daří jen menší polovině dotazovaných (47,8 %).
  2. Máte dost na své pozici? I toto je zásadní vědět. Potvrdit si, že kolegové na stejné pozici, nebo typově v konkurenční firmě neberou výrazně víc než vy. Jak se to dá zjistit? Pokud se kolegů nechcete vyloženě ptát, máte několik možností. Navštivte inzertní servery, jestli náhodou zrovna vaše firma nehledá člověka na vaši pozici i se zveřejněnou mzdou. Podívejte se i u konkurence. Ani toto ale většina z nás nedělá, jak nedávno potvrdila anketa na serveru Novinky.cz. Pouze 17,5 % dotazovaných potvrdilo, že mají přehled o tom, jak jsou odměňováni lidé pracující na stejné pozici. S velkým srovnáním mezd napříč pozicemi přišly v červenci minulého roku i Seznam Zprávy. Může se tak jednat o další užitečný zdroj informací.
  3. Máte dost ve srovnání s celou populací České republiky? Tady se konečně dostáváme k praktické online kalkulačce, která může být také užitečným nástrojem pro zjištění, jak si na tom stojíme. Často totiž můžeme dělat tu chybu, že se porovnáváme s těmi nejúspěšnějšími. A nebo naopak s těmi nejhůře placenými. Je třeba ale celou situaci hodnotit komplexně a v kontextu. Tedy zařadit se do celé populace České republiky. Kalkulačky provozují různé weby. Svou hrubou mzdu můžete zadat například na tom, který provozuje e15.cz (odkaz ZDE) vycházející z dat ČSÚ. Po zadání například již zmíněné měsíční hrubé mzdy 45 000 korun, se člověk s takovou mzdou nebo platem dozví, že patří přibližně mezi třetinu nejvýdělečnějších pracovníků v populaci ČR.

Vést si pravidelně vlastní účetnictví na vyhodnocení finanční situace (1. bod), nebo analyzovat odměňování ostatních na stejné pozici (2. bod) je jistě užitečný zdroj informací. Byť tedy časově relativně náročný. Pro začátek tedy doporučuji začít rovnou 3. bodem, ke kterému potřebujete znát jen váš měsíční hrubý výdělek. Kalkulačka pak za vás vše spočítá sama.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz