Hlavní obsah
Názory a úvahy

Dědictví Zlaté hordy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Foto: Pixabay

Mongolští válečníci Zlaté hordy

Patří Rusko do Evropy, nebo do Asie? Podle čeho se to pozná? Podle učebnic zeměpisu, nebo dějepisu? Či dle současné ruské politiky?

Článek

Jak jsem již dříve psal, v době vpádu sovětských jednotek na naše území 1968 jsem sloužil coby obyčejný vojín u letectva. Ruský letecký pluk přilétnuvší k nám až z Maďarska si bez jakékoliv demokratické diskuze nekompromisně zabral celou polovinu letiště. Museli jsme tudíž v těch podmínkách nějak koexistovat, i když my jsme byli bez nábojů, zatímco vyděšení Rusáčci neustále pálili po všem, na co se dalo. Od zajíce po srnku až po fiktivního kontrarevolucionáře skrývajícího se v okolních kupkách sena.

Zkrátka tenkrát to byla taková veselá ruská ruleta.

A jak naše lidová armáda byla udatná, tak někteří lampasáci byli ještě udatnější a navrhli, že bychom se jako mohli s těmi ruskými soudruhy okupanty tak ňák sblížit.

Pro začátek pozvali sovětské vojáky do kinosálu, kde byl zrovna k dispozici nový americký film Džingischán.

A to jsme my, odvážní vlastenci, nemohli dopustit. Vně kinosálu umístěné pojistky byly odborně vyšroubovány a rafinovaně odhozeny v neznámo. Následný řev styčných důstojníků nám byl zaslouženou odměnou. Připravili jsme Rusáky o hluboký umělecký zážitek a znemožnili jim se ještě více vzdělávat v imperialistických dovednostech.

Mne tenkrát vůbec nenapadlo, že už je mají dávno v genech. A to dokonce přímo od Džingischánových pravnuků. Neboť Rusové, kteří se hrdě pokládají za mateřskou větev celého Slovanstva, mají možná geneticky blíže spíše k pověstné Zlaté hordě, která od poloviny třináctého století organizovaně plenila území rozkládající se od Sibiře až po Moskvu.

Po rozpadu Kyjevské Rusi, již v roce 882 založil mj. Skandinávec kníže Oleg, se na území východní Evropy nalézalo ještě několik knížectví, z nichž největší bylo Moskevské. Ale i ona později poznala sílu mongolských dobyvatelů. Knížectví sice formálně nebyla součástí území Zlaté hordy, ale byla Mongolům podřízena. Pokud chtěla knížata vládnout ve svých zemích, musel je nejdříve v jejich postech potvrdit chán zvláštní listinou, tzv. jarlykem (obdobou evropského léna) poté, co uznala jeho svrchovanou moc, tedy příslušnost k říši.

To vše bylo v pravomoci jediného muže, jediného vladaře, velkého chána – v překladu Džingischána.

Samo obyvatelstvo muselo žít v tvrdém pracovním režimu. Nejenže platilo vysoké daně, ale i dodávalo rekruty mongolskému vojsku. Dovede si tedy představit, jak byla jakákoliv rebelie, jakýkoliv náznak odporu s asijskou krutostí potrestán.

Ano, zatímco Evropa je v té době uchvácena zámořskými objevy a České království nebývale vzkvétá pod vládou Karla IV., ruská knížectví jsou formována barbarskými mongolskými kmeny. A i když je později Zlatá horda poražena, některé návyky přetrvávají na širé Rusi dodnes.

Mongolové byli kočovníci, nevydrželi na jednom místě a neměli konkrétní domov. Také nic nepěstovali, nic nevyráběli, na to měli přece porobené národy. Byli to nemilosrdní nájezdníci a jejich smyslem života nebylo někde zůstat v poklidu, ale jít dál a dál a dál.

Za každou cenu, bez jakýchkoliv skrupulí.

Nepřipomíná vám to něco?

Zároveň i ta vedoucí úloha chána, vládce samojediného, není současným Rusům neznámá. Vždyť on jediný rozhoduje o gubernátorech v rozlehlých chanátech, vlastně knížectvích, co to povídám, v guberniích, dnes v prý autonomních republikách. A tito novodobí zbohatlíci si pravidelně musí také jezdit do Kremlu nejen pro požehnání, ale hlavně pro pokyny.

Bylo, je a bude zrovna jako za bolševických tajemníků, generalissimů nebo carů.

A tak se tam všichni pěkně mezi sebou potácejí, na té širé Rusi. Místní lid je spokojen, vodkou opojen a stranou odkojen. Nikdo nikam nepospíchá, nikdo se nepřetrhne, také nikdo nic nemá.

Až na ty chytřejší, kteří již v Rusku nežijí.

Sám chán Vladimír nejen že na medvědu jezdí, tygry holýma rukama přepere a divoké husy učí létat. On slyší i trávu růst. A nejenom trávu. On slyší i to, co si kdo doma, v GUMu či v práci vypráví, koho pomlouvá, co ho trápí. A tuhle ten vladař přemoudrý zaslechl z davu obavy. Obavy o matičku Rus, obavy o levnou vodku a o svérázný způsob života.

„Mohou za to fašisti!“ vykřikl car Vladimir, což zase nikoho tak nepřekvapilo, protože vždycky za všechno mohli většinou fašisti, nebo imperialisti, někdy také revanšisti. A protože se jako naschvál nejblíže nacházela Ukrajina – hrrr na ni!

„Urrrááá! urrrááá!“ ozvalo se z tisíců hrdel, statečná Rudá armáda vyrazila denacifikovat tu nebohou zem, a pokud by jim nedošla nafta, střelivo a jídlo, budou vítězně jódlovat stále.

Ale na závěr vážně.

Rusové se opravdu chovají jako omezení divoši. Bez výčitek svědomí likvidují ženy, děti, starce. Ničí civilní objekty jako školy, nemocnice, divadla a muzea. Jejich rakety rozmetávají panelové domy, v nichž nic netušíce spí jejich obyvatelé. Ničí a pustoší, zabíjejí, vyvolávají neskutečný žal pozůstalých, rodiče přicházejí o děti a z dětí se stávají sirotci.

V době, kdy píši tyto řádky, ještě nevíme, jak všechno dopadne. Možná také, že ten šílenec ve své pomstychtivosti a ješitnosti zmáčkne ono tlačítko, které ukončí tuto civilizaci.

Teď už jenom vyšroubovat pojistky asi nestačí.

Dnes už ne…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz