Hlavní obsah
Krása a fitness

Pět nejlepších vitamínů pro krásné a zdravé vlasy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ilustrační foto | Pixabay

Pokud chcete mít zdravé a krásné vlasy, je důležité začít u stravy. V tomto článku probereme nejdůležitější mikroživiny, které vlasy potřebují pro správný objem, sílu, lesk a hebkost.

Článek

Pokud jste někdy četli něco o vypadávání vlasů, pravděpodobně to bylo zaměřeno na muže, na které jsou často zaměřeny pouze články a produkty proti vypadávání vlasů. Skutečnost je však taková, že vypadávání vlasů postihuje muže i ženy, a to ve všech fázích života. Příčiny mohou být vnější a vnitřní. Vnitřní příčiny jsou nejčastěji genetické nebo nevyrovnané hormonální hladiny. Vnější příčiny jsou nejčastěji nedostatky ve výživě a oxidační stres.

Pokud vám vypadávají vlasy kvůli vnitřním faktorům, doplňky stravy vám nemusí příliš pomoci. Dobrou zprávou však je, že vnější faktory (ty, které můžeme řešit snadněji) jsou mnohem častější, než si většina lidí uvědomuje, a správná výživa vám může pomoci. Nejprve si ale rozebereme, co máme na mysli, když říkáme vnější faktory.

Jaké jsou hlavní vnější faktory, které ovlivňují zdraví vlasů?

Nedostatky ve výživě

Všichni víme, že vyvážená strava je klíčová pro celkové zdraví a celkovou pohodu, ale je také nezbytná pro krásné a zdravé vlasy. V ideálním případě by se vaše strava měla skládat z vyváženého množství bílkovin, sacharidů, tuků a s dostatkem zeleniny, ale i v té nejlepší stravě mohou být mezery. Níže v článku vám představíme doplňky stravy, které podporují váš celkový zdravotní stav a které mají vliv na krásnější a zdravější vlasy.

Oxidační stres

Oxidace neboli oxidační stres probíhá přirozeně v našem těle. Pokud máme nerovnováhu mezi volnými radikály a antioxidanty, mohou nestabilní volné radikály poškodit tukovou tkáň, lipidy a bílkoviny, které jsou hlavními stavebními kameny našich vlasů.

Naše prostředí je plné tzv. volných radikálů, což jsou molekuly s nestejným počtem elektronů. Z tohoto důvodu se volné radikály často označují jako nestabilní. Právě zde přicházejí ke slovu antioxidanty: antioxidanty mohou volným radikálům dodat náhradní elektron, který je neutralizuje, aniž by se samy staly nestabilními.

Jaký je tedy nejlepší způsob, jak podpořit zdraví vlasů, pokud jde o tyto vnější faktory? Zde je pět nejdůležitějších vitamínů a doplňků stravy, které pomáhají udržet vlasy krásné a zdravé.

Biotin

Pokud jste se v minulosti zajímali o vitamíny pro růst vlasů, pravděpodobně jste narazili na biotin, nazývaný také B7 nebo vitamín H. Biotin pomáhá tělu štěpit bílkoviny, které jsou nezbytné pro růst vlasů a nehtů.

Většina lidí získává biotin přirozeně z masa, takže vegani, vegetariáni a lidé co konzumují menší množství masa, jsou nejvíce ohroženi jeho nedostatkem a užívání biotinu jim může prospět.

Vitamín C

Již víme, že rovnováha mezi volnými radikály a antioxidanty je pro zdraví vlasů důležitá, protože nadbytek volných radikálů může vlasy poškodit. Vitamín C je antioxidant s silnými antioxidačními vlastnostmi a pomáhá omezit oxidační stres způsobený volnými radikály. Naše tělo také využívá vitamín C k přirozené produkci kolagenu, což je bílkovina, která hraje zásadní roli ve struktuře vlasů.

Vitamín D

Studie z roku 2010 prokázaly souvislost mezi nedostatkem vitamínu D a vypadáváním vlasů. Nedostatek vitamínu D je běžným problémem v české republice. Nedostatkem vitamínu D trpí podle odhadů 1 miliarda lidí na celém světě. Přidání vitamínu D do vašeho jídelníčku může pomoci podpořit růst vlasových folikulů, proto je vitamín D jedním z nejdůležitějších vitamínů pro zdravé a krásné vlasy.

Největším přirozeným zdrojem vitamínu D je sluneční záření, které dopadá na naší pokožku. Často je ale obtížné získat jeho dostatek pouze prostřednictvím samotného slunečního záření – myslete na mraky, budovy a oblečení. Proto pokud netrávíte více než 30 minut na slunci s minimem oblečení, může být pro vaše vlasy užívání vitamínu D prospěšné.

Železo

Naše tělo používá železo, které pomáhá červeným krvinkám přenášet kyslík. Jedním z hlavních příznaků nedostatku železa, zejména u žen, je vypadávání vlasů. I když je železo nezbytnou součástí zdravé stravy, doporučujeme, abyste se před přidáním doplňku železa poradili se svým lékařem nebo zašli na krevní testy, kde se jeho případný nedostatek ukáže. Protože nadbytek železa může být pro tělo toxický.

Pokud se potýkáte s vypadáváním vlasů kvůli anémii z nedostatku železa, je dobré společně se železem užívat i vitamín C, protože pomáhá s jeho vstřebáváním.

Zinek

Zinek je často uváděn pro své účinky na podporu imunity, ale byl zkoumán i jeho pozitivní vliv na růst a obnovu vlasů. Nedostatek zinku může vést k vypadávání vlasů, takže pokud ho nemáte dostatek ve stavě, může vám pomoci jeho užívání z doplňků stravy.

Anketa

Užíváte nějaké vitamíny?
Ano
100 %
Ne
0 %
Občas
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 2 čtenáři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz