Hlavní obsah
Zdraví

Které potraviny zrychlují metabolismus?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Illustrační foto | Pixabay

Metabolismus je proces, při kterém naše tělo přeměňuje potravu na energii. Potraviny, které jíme, mohou výrazně zvýšit účinnost našeho metabolismu.

Článek

Slovo metabolismus označuje, všechny chemické reakce, které v těle probíhají. Některé z těchto reakcí zahrnují přeměnu potravy na energii, výstavbu a obnovu tkání a odstraňování odpadních látek z těla.

Rychlost metabolismu je naproti tomu měřítkem toho, jak rychle vaše tělo spotřebovává energii. Je to rychlost, jakou vaše tělo spaluje kalorie, aby mohlo vykonávat všechny funkce nezbytné k udržení života. Rychlost metabolismu může ovlivnit několik faktorů, včetně věku, pohlaví, cvičení a stravy.

Konzumace správných potravin může mít zásadní vliv na naše zdraví, včetně zrychlení metabolismu. Když náš metabolismus funguje optimálně, jsme schopni lépe vstřebávat a trávit živiny z potravy. Konzumace určitých druhů potravin může přispět ke zvýšení rychlosti přeměny snědené potravy na energii, což nám umožní cítit se během dne plnější energie. V tomto článku se seznámíme s některými nejúčinnějšími potravinami pro podporu metabolismu a s tím, jak vám mohou prospět.

Zelený čaj

Schopnost zeleného čaje nastartovat metabolismus spočívá v jeho jedinečné kombinaci kofeinu a katechinů. Kofein je dobře známý stimulant, který dokáže zvýšit hladinu energie a bdělost. Zvláštní kombinace kofeinu s katechiny také stimuluje centrální nervový systém, což může vést ke zvýšení rychlosti metabolismu.

Katechiny jsou navíc antioxidanty obsažené v zeleném čaji, u nichž bylo prokázáno, že podporují oxidaci tuků a termogenezi. Termogeneze je proces, při kterém tělo produkuje teplo, a hraje roli při spalování kalorií.

Kromě kofeinu a katechinů obsahuje zelený čaj také sloučeniny, které mohou podporovat pocit sytosti neboli pocit plnosti.

Foto: Vít Šimbovský - se svolením | Instagram Mujvit

Benefity zeleného čaje

Káva

Stejně jako zelený čaj má i káva díky vysokému obsahu kofeinu dvojí účinek – podporuje bdělost a zároveň podporuje rychlost našeho metabolismu. Kofein v kávě působí podobně jako v zeleném čaji, a to tak, že stimuluje centrální nervový systém, což může zvýšit srdeční frekvenci a krevního oběhu, v konečném důsledku zvyšuje i rychlost metabolismu v těle.

Kofein navíc může přispět k podpoře pocitu sytosti a snížení pocitu hladu, což snižuje množství chutí na jídlo v průběhu dne.

„Když váš trávicí systém funguje správně, umožňuje tělu účinněji rozkládat potravu, což znamená, že spálíte více kalorií.“

Zázvor

Studie zjistily, že zázvor může zvýšit termický účinek jídla a zvýšit pocit sytosti. Zázvor je bylina s ostrou, kořeněnou chutí, která mimo jiné pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a snižuje chuť na jídlo, které může vést k prudkému nárůstu hladiny cukru v krvi.

Zázvor se také po staletí používá jako přírodní bylina, která dokáže zklidnit žaludek. Jeho antioxidační vlastnosti dokážou pomoci se zažívacími potížemi, jako je občasné nadýmání, plynatost a nevolnost.

Voda

Voda je esencí života a výzkumy ukazují, že hraje zásadní roli v našem metabolismu. Jedním z důvodů je termogenní účinek vody. Bylo prokázáno, že pití vody zvyšuje rychlost metabolismu, protože tělo vynakládá energii na ohřev tekutiny.

Dehydratace navíc může způsobit snížení rychlosti metabolismu, protože se tělo snaží šetřit energií. Tato studie nám říká, že udržováním hydratace můžete přispět k tomu, aby rychlost metabolismu fungovala na optimální úrovni.

Foto: Vít Šimbovský - se svolením | Instagram Mujvit

Proč je důležitý pitný režim

Jablka a jablečný ocet

Jablečný ocet podporuje trávení a zvyšuje pocit sytosti.

Při pravidelné konzumaci jablečného octa je však třeba dbát zvýšené opatrnosti. Jablečný ocet je extrémně kyselý a může dráždit trávicí trakt. Kromě toho může kyselý charakter jablečného octu časem narušit zubní sklovinu, což může vést k zubním problémům, jako je citlivost zubů a zubní kaz. Aby se toto riziko snížilo, měl by se jablečný ocet před konzumací ředit nebo pít brčkem, aby se minimalizoval kontakt se zuby.

Na druhou stranu jsou celá jablka skvělým způsobem, jak zrychlit metabolismus. Jablka obsahují pektin – druh rozpustné vlákniny, o které je známo, že zlepšuje trávení. Když váš trávicí systém funguje správně, umožňuje tělu účinněji rozkládat potravu, což znamená, že spálíte více kalorií. Kromě toho mají jablka také vysoký obsah vody, díky čemuž mají nízký obsah kalorií, ale přesto zasytí.

Chia semínka

Chia semínka jsou dnes jednou z nejoblíbenějších super-potravin na světě, a to z dobrého důvodu. Bylo zjištěno, že tato drobná semínka jsou bohatá na vlákninu a další důležité živiny, které mohou pomoci nastartovat váš metabolismus.

Potraviny s vysokým obsahem vlákniny mohou sloužit jako probiotika, která podporují organismy v mikro-biomu, jež pomáhají s trávením a metabolismem potravin. Dostatek probiotik pomáhá těmto mikro-biotickým organismům účinněji přeměňovat potravu na palivo.

Chilli papričky

Tyto pálivé plody obsahují účinnou látku zvanou kapsaicin, která je zodpovědná za mnoho jejich zdraví prospěšných účinků. V závislosti na dávce kapsaicinu bylo prokázáno, že zvyšuje termogenezi a působí jako diaforetikum, zvyšuje pocení a napomáhá detoxikaci.

Tato studie naznačuje, že účinnou dávkou pro zvýšení termogeneze je dávka 2 mg, jiná studie však uvádí, že při opakované konzumaci se účinky mohou časem snižovat.

Hořká čokoláda

Hořká čokoláda je lahodná pochoutka, ale také bylo prokázáno, že pozitivně ovlivňuje náš metabolismus. Hlavním důvodem je přítomnost polyfenolů a flavonoidů v hořké čokoládě. Tyto sloučeniny společně působí na zvýšení průtoku krve, odbourávání tukových buněk a regulaci hladiny cukru v krvi, která je již v normě.

Tato studie zjistila, že konzumace 40 g hořké čokolády po dobu 2 týdnů může pozitivně ovlivnit metabolismus. Navíc ve studii rozdělené na skupinu s hořkou čokoládou a kontrolní skupinu měla skupina s hořkou čokoládou nižší hladinu kortizolu v moči, což mimo jiné naznačuje podporu metabolismu. Polyfenoly a flavonoidy obsažené v hořké čokoládě interagují s kortizolovými receptory a zabraňují jejich vazbě s kortizolem. To může vést ke snížení ukládání tuků a zvýšení rychlosti metabolismu.

Ryby a korýši

Ryby jsou bohaté na omega 3, což je typ polynenasycených mastných kyselin, které jsou spojovány s řadou zdravotních přínosů, včetně zlepšení metabolických funkcí. Studie prokázaly, že pravidelná konzumace ryb je spojena se zdravou tělesnou hmotností a zlepšením hladiny glukózy a krevního tlaku.

Ryby obsahují nejen omega 3, ale také vysoce kvalitní bílkoviny, které mohou podpořit váš metabolismus. Výzkum ukázal, že konzumace jídel s vysokým obsahem bílkovin může také pomoci podpořit pocit plnosti a sytosti.

Kromě toho jsou ryby vynikajícím zdrojem vitamínu D a minerálních látek, jako je železozinek, které hrají zásadní roli při udržování optimální funkce metabolismu.

Foto: Vít Šimbovský - se svolením | Instagram Mujvit

Potraviny s obsahem omega 3

Mléko a jogurt

Mléko a jogurt jsou dva mléčné výrobky, které mohou podpořit váš metabolismus. Pocit sytosti po jídle nebo svačině, je jednou z hlavních výhod mléka a jogurtu.

Jedním z důvodů tohoto účinku na pocit sytosti je vysoký obsah bílkovin, který se v mléce i jogurtu nachází. Když konzumujete potraviny, které obsahují bílkoviny, tak se tráví déle a udržují tak pocit sytosti po delší dobu.

Výzkum navíc ukázal, že konzumace potravin bohatých na vápník, jako je mléko a jogurt, může pomoci zrychlit metabolismus. Vápník je nezbytný pro funkci svalů, včetně těch, které se podílejí na procesech spalování tuků v těle.

Luštěniny

Luštěniny, jako jsou fazole, čočka a cizrna, jsou vynikajícím zdrojem rostlinných bílkovin, které mohou přispět ke zrychlení metabolismu. Při konzumaci potravin bohatých na bílkoviny spotřebuje vaše tělo na jejich trávení více energie než na trávení jiných živin, což se jinak nazývá termický efekt jídla. Luštěniny také obsahují vysoký podíl vlákniny a nízký glykemický index, který udržuje dlouhodobě konstantní hladinu cukru v krvi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz