Hlavní obsah
Zdraví

Pět vitamínů a doplňků stravy, které zvyšují energii a bojují proti únavě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ilustrační foto | Pixabay

5 nejlepších vitamínů a doplňků stravy, které přirozeně zvyšují vaši energii. Kofein je léty prověřený zdroj energie, ale jeho nadužívání může způsobit nežádoucí vedlejší účinky.

Článek

Ať už se chystáte začít nový den, překonat odpolední krizi nebo jít do posilovny, kofein je osvědčeným zdrojem energie. Kofein je jednou z nejčastěji užívaných psychoaktivních látek na světě. (Máte obavy, co je to psychoaktivní látka? Je to vědecký termín pro jakoukoli látku, která ovlivňuje mysl – i když jen mírně.) Nechápejte nás špatně, někdy je káva řešením a nemůžeme popřít její zdravotní přínosy, pokud se používá s mírou. Bohužel při nadměrném užívání je kofein spojen s nepříjemnými vedlejšími účinky, včetně bušení srdce, nespavosti a zažívacími potížemi. Přestože není nouze o kofeinové nápoje slibující zvýšení energie a soustředění, měli byste vědět, že existují i alternativy.

Nevýhody kofeinu

Ačkoli kofein může nabídnout krátkodobé řešení nedostatku energie, ve skutečnosti může způsobit, že se budete z dlouhodobého hlediska cítit ještě více vyčerpaní. Pokud po kofeinu saháte příliš často, můžete si na něm vypěstovat závislost a k dosažení stejného účinku budete potřebovat stále větší množství. Navíc, i když možná pomáhá snižovat příznaky únavy, základní příčina přetrvává.

Únava se skládá z komplikovaného a různorodého souboru příznaků s mnoha možnými příčinami, včetně špatného spánku nebo nedostatku živin. Identifikace příčiny, proč se cítíte unavení, je klíčem u výběru vitamínů a doplňků stravy, které vám pomohou cítit se energičtěji a zvýší vám motivaci.

I když máte svůj návyk na kávu pod kontrolou, je užitečné vědět, že existují také vitamíny a doplňky stravy, které vám mohou pomoci cítit se energičtěji. Klinický výzkum ukázal, že vitamíny, minerály a rostlinné doplňky mohou nabídnout příliv energie bez rizika závislosti nebo vedlejších účinků spojených s kofeinem. V tomto článku si probereme 5 nejlepších vitamínu a doplňků stravy proti únavě a pro zvýšení energie.

I když máte svůj návyk na kávu pod kontrolou, je užitečné vědět, že existují také vitamíny a doplňky stravy, které vám mohou pomoci cítit se energičtěji.

Vitamín B12 je nezbytný pro buňky, aby mohly produkovat energii

Vitamín B12 je zodpovědný za tvorbu červených krvinek, které přenášejí kyslík v krvi po celém těle. Jakmile se kyslík dostane k buňkám vašeho těla, je využíván k výrobě energie. Vitamín B12 hraje také důležitou roli v neurologických funkcích. Podle zveřejněných informací Mezinárodního institutu zdraví z roku 2016 platí, že pokud ve stravě nepřijímáte dostatek vitamínu B12, hrozí vám větší riziko únavy, slabosti nebo úbytku hmotnosti.

Vegetariáni a vegani budou mít pravděpodobně nedostatek vitamínu B12, protože se nejčastěji vyskytuje v rybách, mase, vejcích, mléčných výrobcích a mnoha obohacených potravinách. Nedostatkem jsou ohroženi také starší lidé nebo lidé s poruchami trávení, jako je Crohnova choroba, protože mají menší schopnost vstřebávat přijatý vitamín B12 z jídla.

Hořčík podporuje kvalitu spánku

Hořčík je jedním z nejrozšířenějších minerálů v těle, který je potřebný pro více než 300 různých biochemických reakcí, včetně funkce svalů a nervů, kontroly hladiny glukózy v krvi a produkce energie. Běžně se vyskytuje v potravinách, jako jsou ryby, mandle a celozrnné výrobky, a je vynikajícím zdrojem energie.

Podle studie z roku 2012, kterou zveřejnil Mezinárodní institut zdraví, bylo prokázáno, že hořčík pomáhá přirozeněji a lépe usínat. Pokud k vaší únavě přispívají potíže s usínáním, může doplnění hořčíku zlepšit kvalitu vašeho spánku a pomoci vám cítit se odpočatější.

Optimalizujte funkci buněk pomocí železa

Železo je základní minerál, který pomáhá cirkulaci kyslíku v celém těle. Je také nezbytné pro správné fungování a vývoj tělesných buněk. Nedostatek železa je hlavní příčinou anémie, která může zhoršovat kognitivní schopnosti, snižovat imunitu a negativně ovlivňovat pracovní výkonnost.

Maso a mořské plody jsou vynikajícími zdroji železa v potravě. Pokud jste vegetariáni, pak mezi potraviny, které vám železo dodají, patří ořechy, fazole, čočka, špenát a obohacené obilné výrobky. V případě potřeby pomohou udržet správnou hladinu železa doplňky stravy, ale mějte na paměti, že doplňky stravy s obsahem železa mohou při nadměrném užívání způsobit závažné nežádoucí účinky. Před doplněním železa se vždy poraďte se svým lékařem.

Železo je obzvláště důležité pro ženy, které mají silné menstruační cykly, nebo pro těhotné ženy, protože je potřebné pro správný vývoj plodu.

Koenzym Q10 má pozitivní vliv na energii

Koenzym Q10 je látka, která se nachází téměř v každé buňce v těle. Koenzym Q10 stimuluje mitochondrie, k produkci většího množství energie ve formě adenosintrifosfátu (ATP). Přesněji řečeno, urychluje proces zvaný elektronový transportní řetězec, který produkuje 95 % ATP v buňce. Tím pomáhá tělu efektivněji využívat potravu k získávání energie. Koenzym Q10 navíc slouží jako antioxidant v mitochondriích i buněčných membránách, protože zabraňuje degradaci těchto buněčných částí.

Tělo přirozeně produkuje malé množství koenzymu Q10. Zbytek obvykle pochází z potravin, jako je maso, ryby, oleje a zelenina. Vzhledem k tomu, mnoho lidí má nevyváženou stravu, může docházet k poklesu hladin této živiny. Zvýšení pomocí doplňku stravy může zlepšit produkci energie. Jedna studie z roku 2013 například sledovala kontrolovanou skupinu sportovců, kteří dostávali doplňky stravy s koenzymem, oproti jiné skupině s placebem. Výsledkem byl významný rozdíl ve výkonu, energii a sportovním výkonu u skupiny užívající koenzym Q10.

Ašvaganda je prastarý lék na stres

Ašvaganda se používá již více než 3000 let a má celou řadu názvů. Tato bylina roste ve Středomoří a na celém Středním východě, v Africe, Indii a Pákistánu. V tradiční indické medicíně je oceňována pro svou schopnost pomáhat tělu přizpůsobit se stresu.

V klinické studii z roku 2012 bylo prokázáno, že ašvaganda snižuje hladinu kortizolu v krvi, který je známý jako „stresový hormon“. Účastníci této studie zaznamenali po 60 dnech výrazné snížení stresu, který pociťovali, ve srovnání se skupinou, která dostávala placebo.

Pokud zažíváte mnoho stresových situací přes den a cítíte se bez energie, zvažte užívání ašvagandy. Jako bonus studie z roku 2015 také naznačily, že ašvaganda může zlepšit vytrvalost a nárůst svalové síly při cvičení. Ve studii z roku 2017 bylo navíc prokázáno, že ašvaganda snižuje chuť na jídlo a podporuje regulaci tělesné hmotnosti.

Závěr

Doplňky stravy vám mohou pomoci zůstat bdělí a plní energie po celý den, ale nenahradí základní potřeby vašeho těla: dostatek spánku, zdravou stravu, pitný režim a pravidelné cvičení.

Pokud obecně dodržujete zdravý životní styl, ale přesto se cítíte vyčerpaní, jeden z těchto pěti vitaminů a doplňků stravy může řešit příčinu vaší únavy. Na rozdíl od některých řešení, která poskytují dočasný příliv energie, vám tyto doplňky stravy mohou pomoci cítit se dlouhodobě energičtěji. Kromě toho každý z nich nabízí další benefity nad rámec zvýšení energie.

Než začnete užívat doplňky stravy, poraďte se se svým lékařem nebo si vyplňte na Mujvit vyplňte nezávazný dotazník nebo zajděte na krevní testy a získejte doporučení na vitamíny na míru podle vašich cílů a životního stylu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz