Hlavní obsah
Zdraví

Kdy užívat vitamíny? Ráno, večer, s jídlem, nebo na lačno?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Ilustrační foto | Pixabay

Neexistuje jedna nejvhodnější denní doba pro užívání vitamínů. Je důležité, jak je užíváte, stejně jako kdy. Klíčem k určení doby je vědět, co a proč užíváte.

Článek

Které vitamíny by se měly užívat ráno?

Obvykle neexistují žádná pevná pravidla, kdy vitamíny užívat, i když většina lidí má tendenci užívat je hned ráno. O vitamínech je však třeba vědět několik věcí, které mohou vaše rozhodnutí ovlivnit.

Vitamíny rozpustné ve vodě se rozpouštějí ve vodě, takže je nemusíte užívat s jídlem, aby se vstřebaly do vašeho organismu. Přebytek vitamínů rozpustných ve vodě se neukládá v tkáních vašeho těla. Místo toho jsou vyloučeny močí. Je důležité, abyste je užívali pravidelně, abyste si udrželi jejich zdravou hladinu. A protože jsou rozpustné ve vodě, můžete je užívat kdykoliv, třeba i nalačno.

Vitamíny skupiny B, jak jednotlivé, tak komplexní, jsou rozpustné ve vodě a lze je užívat kdykoli, i když se doporučuje, aby je lidé s nedostatkem vitamínů skupiny B užívali nalačno, aby se zajistila jejich maximální absorpce. Není neobvyklé, že doplňky stravy s obsahem vitamínů B zvyšují vaši energii, zejména pokud jich máte nedostatek. Pokud se to u vás projeví, je pravděpodobně nejlepší užívat je ráno.

Vitamíny C jsou rovněž rozpustné ve vodě a lze je užívat kdykoli nalačno, i když někteří dávají přednost užívání s jídlem pro optimální vstřebávání. Je důležité si uvědomit, že jakékoli množství vitamínu C přijaté nad 1 000 mg se vyloučí močí, pokud není potřeba.

Některé doplňky stravy obsahují kofein, který může působit stimulačně a případně narušovat spánek. Ty je nejlepší užívat ráno.

Které vitamíny by se měly užívat na noc?

Hořčík a vápník se často užívají společně jako doplněk stravy na noc. O těchto minerálech je známo, že pomáhají při svalové kontrakci a relaxaci, a je známo, že nedostatek jednoho z nich přispívá k poruchám spánku. Jsou dostupné volně prodejné samostatně i společně a ve formě kapslí nebo prášku. Záleží ale také na vazbě daného minerálu. Některé vazby hořčíku jsou energetizující a některé uklidňující.

Které vitamíny by se měly užívat s jídlem?

Vitamíny rozpustné v tucích, jako jsou A, D, E a K, vyžadují pro správné vstřebávání malé množství zdravého tuku, proto se doporučuje užívat je s jídlem nebo svačinou, která obsahuje zdravý tuk. Potraviny jako plnotučné mléčné výrobky, ořechy, semínka, vejce, avokádo a oleje, jako kokosový nebo olivový, jsou ideálními tuky, které podporují vstřebávání v těle.

Které vitamíny se mohou užívat nalačno?

Vitamíny rozpustné ve vodě, B a C, by se mohou užívat nalačno. Vzhledem k tomu, že se rozpouštějí ve vodě, je nejlepší zapít je sklenicí vody, která je pomůže rozložit pro maximální vstřebání. Vitamín C užívaný nalačno vám ale může „zvedat žaludek“, a proto pro vás může být vhodné užívat ho po jídle. Hořčík je nejlepší užívat s jídlem, protože jeho užívání nalačno může způsobit zažívací potíže.

Mám užívat multivitamín ráno, nebo večer?

Doba, kdy multivitamín užíváte, nemá žádný vliv na to, jak dobře ho vaše tělo vstřebává. Nejvíce záleží na tom, zda jej užíváte s jídlem, nebo bez něj. Na tuto otázku existuje tolik názorů, kolik je vitamínů, a všechny mají své opodstatnění. Jelikož je to komplex vitamínů, doporučuje se jeho užívání s jídlem.

Kdy je nejlepší doba pro užívání vitamínu D?

Vitamín D je vitamín rozpustný v tucích, takže ve skutečnosti záleží spíše na tom, jak ho užíváte, než kdy. Pro maximální vstřebávání (což je cílem) užívejte doplněk stravy s obsahem D ihned po konzumaci potravin, které obsahují tuk. Nemusí to být v době jídla – stačí malá porce jogurtu, avokáda, ořechů nebo něčeho připraveného na olivovém či kokosovém oleji. Zároveň je to ale vitamín, který tělo získává ze slunce a jeho užívání před spaním může někomu narušovat kvalitu spánku.

Kdy je nejlepší užívat vitamín C?

Vitamín C je vitamín rozpustný ve vodě, který je třeba denně doplňovat. Ke vstřebávání nevyžaduje potravu a nejlépe se přijímá se sklenicí vody kdykoli během dne. Veškerý vitamín C, který vaše tělo nevyužije, se vyloučí močí. Proto ne vždy platí, že čím více, tím lépe.

Foto: Vít Šimbovský - se svolením | Instagram Mujvit

6 důvodů proč užívat vitamín C

Kdy je nejlepší užívat vitamín B komplex?

B komplex je rozpustný ve vodě, takže ho lze užívat kdykoli s jídlem nebo na lačno. Vzhledem k tomu, že hraje důležitou roli v metabolismu živin a produkci energie, mnoho lékařů doporučuje užívat B komplex ráno.

Foto: Vít Šimbovský - se svolením | Instagram Mujvit

Příznaky nedostatku vitamínů skupiny B

Kdy je nejlepší užívat vitamín B12?

Vitamín B12 je rozpustný ve vodě a lze ho užívat kdykoli během dne i noci, s jídlem i bez jídla. Protože je rozpustný ve vodě, je důležité důsledně dodržovat pravidelné užívání vitamínu B12, protože jeho nadbytek se v těle neukládá, ale vylučuje se močí.

Kdy je nejlepší užívat vitamín E?

Vitamín E je vitamín rozpustný v tucích, který lze užívat kdykoli s jídlem nebo svačinou obsahujícím zdravý tuk. Přestože je nezbytný pro zdravý krevní oběh a funkci imunitního systému, nachází se v mnoha potravinách a jeho nedostatek je vzácný.

Závěr

Nejvhodnější doba pro užívání vitamínů závisí do značné míry na typu vitamínu, který užíváte. Klíčovým cílem je vstřebávání, proto je důležité znát rozdíl mezi vitamíny rozpustnými ve vodě a v tucích. Každé tělo reaguje jinak a potřeby každého člověka jsou jedinečné. Nejdůležitější pro vstřebatelnost jsou vazby vitamínů a minerálů. Vitamíny obecně doporučuji užívat společně s jídlem, které obsahuje tuky a zapít je dostatkem vody.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz