Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Děcka, napíšeme si test z češtiny. Pepo, neskákej zase z okna, letos už nemáme třídu v přízemí!

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Kdysi v testu popletli příslovečné určení místa a přívlastek shodný - táhne se to s nimi už patnáct let.

Shodou okolností se mně dostal do rukou jakýsi test z českého jazyka, podle kterého učitelé musí klasifikovat žáky v posledním roce základní školy.

Článek

Živím se psaným slovem několik desetiletí, přečetl jsem nadprůměrné množství knih, mám pocit, že se dokonce orientuji v interpunkci. Přesto jsem měl při vyplňování zmíněného testu dojem, že v rukách držím mokrou žábu, jež se snaží za každou cenu vyklouznout z mých dlaní.

Podotýkám, že tento prubířský kámen je prý jedním z těch, které mají za cíl připravit žáka na první kariérní výzvu, totiž přijímací zkoušku na střední školu. V této souvislosti však v mé mysli bobtnají pochyby o tom, kdo toto veledílo stvořil – skoro bych hádal nějakého zarputilého teoretika, který sám nikdy nic v mateřském jazyce nenapsal, ale jemuž tento smutný fakt nebrání v nadšeném vytváření komplikovaných testovacích zhůvěřilostí, zvláště když je tato snaha honorována z veřejných peněz.

Můj nesmělý návrh: Co takhle zůstat u starých dobrých diktátů a k nim přidat třeba pět set slov, z nichž by děti měly vytvořit alespoň dva malé příběhy? Většina z nich nebude ohledně češtiny v praktickém životě více potřebovat. Nápad na tvorbu různých příběhů z jednoho zdroje vychází ze skvělé knihy Stylistická cvičení, kterou napsal Raymond Queneau, přičemž český a vskutku velice zdařilý překlad z francouzštiny obstaral Patrik Ouředník.

Nedělám si však iluze. V zemi, kde je letitým arbitrem přechodu ze základní školy na pokročilejší stupeň proslulá organizace CERMAT, nemá Queneau šanci, i kdyby se k němu z Paříže přidal nějaký Hemingway.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz