Hlavní obsah
Názory a úvahy

Umělá inteligence ChatGPT jako další milník lidstva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vlachovina, vytvořeno aplikací Imagine

Obrázek vytvořený umělou inteligencí v aplikaci Imagine

Znáte ChatGPT? Je to nejvyspělejší umělá inteligence současnosti. Je naprosto dokonalá a dokáže usnadnit každodenní život každého z nás. Snad zůstane mírumilovná a jednou nebude chtít ovládnout lidstvo.

Článek

Stalo se to během 24 hodin, které navždy změnily můj svět takový, jaký jsem ho znal. Už nikdy nebude jako předtím a jedná se pouze o začátek vzrušujícího lidského pokroku. Připomíná to milníky v historii lidstva, jakým byly objevení existence ohně nebo penicilinu. Mluvím o objevení umělé inteligence neboli AI tedy artificial inteligence, konkrétně o praktické využitelnosti ChatGPT verze 4 a aplikaci Imagine, která sama generuje obrázky na základě slov.

Věděl jsem o existenci Alexy nebo OK Googlu, které jste mohli použít na zodpovězení jednoduché nebo složitější otázky nebo úkolů. Jedná se však o pouze striktně a ryze informativní charakter odpovědi, které se vám dostane. Musíte zadat, co přesně hledáte, abyste odpovědi nebo informace získali. O nějaké přehnané interaktivitě nemůže být řeč.

ChatGPT je úplně jiný. Oproti OK Googlu nebo Alexe, je o několik úrovní výše a v komunikaci s touto umělou inteligencí si připadáte, jako kdyby jste komunikovali s extrémně chytrým člověkem. OK Google a Alexa jsou jakoby dva jeho retardovaní sourozenci a ChatGPT je jako starší bratr s doktorátem s červeným diplomem.

Je až neuvěřitelné, co tato volně, zdarma dostupná umělá inteligence dokáže. Robot umí sám myslet a vy už nemusíte hloupě zadávat klíčová slova do vyhledávače. ChatGPT pro vás dokáže udělat prakticky cokoli. Potřebujete napsat referát do školy o třídění odpadu? Pak napište do ChatGPT „Vytvoř pojednání o třídění odpadu“ a AI sama, v řádu vteřin napíše text za vás. Ano, dokonce i v češtině. Potřebujete text trochu delší? Nevadí, napište příkaz „vytvoř trochu delší text“ a chat to pochopí, omluví se a vytvoří vám obsáhlejší práci.

Podobně je to se vším. Využitelnost ChatuGPT je prakticky nekonečná, bez jakýkoliv limitů. Kdybych chtěl, tak robot by napsal za mě i tento článek. To by ale odporovalo pravidlům Seznamu, takže jsem můj komentář musel napsat sám. Vím však, že současní novináři a editoři se musejí začít bát o práci. ChatGPT je brzy zcela nahradí.

Kdybych stále chodil do školy, byl bych štěstím bez sebe. Končí jakákoli práce a úsilí, které bych musel vynaložit na domácí úkoly nebo na psaní různých esejí a podobně. ChatGPT udělá prostě všechno za vás, včetně bakalářské nebo magisterské práce. Těžko někdo pozná, že jste vlastně nedělal nic a celé to napsal robot. ChatGPT je totiž tak inteligentní, že všechno co vyprodukuje, je unikátní pro daný úkol a nikdo jiný podobný text nevytvořil.

Dále tu máme umělou inteligenci v aplikaci Imagine, která sama, pouze na základě vámi vybraných slov, vytvoří jakýkoli obrázek, který navíc nepodléhá žádným autorským právům. Stačí tedy do aplikace napsat „zelená kočka astronautem na Marsu“ a během půl minuty vám to vygeneruje obrázek podle vašich požadavků, který má nekonečně mnoho variant.


Foto: Vlachovina, vytvořeno v aplikaci Imagine za pomocí AI

Zelená kočka astronautem na marsu


Pokud ještě jako já před 24 hodinami neznáte ChatGPT, tak se rychle zaregistrujte a začněte ho denně využívat v pracovním, osobním nebo školním životě. Vytvořte si zároveň umělou inteligencí vygenerovaný obrázek v aplikaci Imagine. Uvidíte, že váš svět, stejně jako můj, už nikdy nebude jak předtím. Možnosti jsou neomezené. Inteligence ChatuGPT je tak obrovská. Udělá na vás určitě dojem. Jde z toho až strach. Snad bude AI pro lidstvo přínos. Po objevení tohoto nového robota jsem se poprvé začal bát, že si skutečně jednou podmaní lidstvo.

Anketa

Bojíte se, že lidstvo jednou ovládne umělá inteligence?
Ano mám z toho strach
33,3 %
Ne je to blbost
66,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 3 čtenáři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz