Hlavní obsah
Aktuální dění

Je to dostatečná výstraha?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tobias Schwarz / AFP/AFP

Pokud bude válka na Ukrajině zmrazena, Rusko by podle nejnovější analýzy DGAP mohlo mít své pozemní síly připravené k útoku na NATO do šesti let. Autoři zprávy poukazují na to, že Rusko přešlo ve své zbrojní výrobě na válečnou ekonomiku.

Článek

Země NATO v Evropě mají jen „pět až devět let“ na to, aby se vojensky připravily na případný ruský útok na území Aliance. Vyplývá to z analýzy, kterou nedávno zveřejnila Německá rada pro zahraniční vztahy (DGAP). Autoři Christian Moelling a Torben Schuetz z Centra pro bezpečnost a obranu renomovaného think-tanku v Berlíně jsou přesvědčeni, že „pouze v omezeném čase lze účinně zabránit další válce v Evropě“.

Rusko masivně zbrojí

Autoři zprávy poukazují na to, že Rusko již přešlo svou zbrojní výrobu na válečnou ekonomiku . „Po téměř dvou letech války na Ukrajině je válečný potenciál Ruska větší, než se v současnosti může zdát. Největší personální a materiální ztráty utrpěly pozemní síly,“ čteme v rozboru s názvem „Zabránění další válce.“ Německo a NATO jsou v „závodě s časem“ v modernizaci svých konvenčních ozbrojených sil tak, aby jejich potenciál odstrašení převýšil ruské výpočty úspěšného útoku například na země NATO Litvu, Lotyšsko a Estonsko.

Bezpečnostní expert DGAP Christian Moelling se odvolává na zpravodajské a vojenské kruhy v Německu . Analýza je v souladu s novými směry obranné politiky Bundeswehru, které začátkem listopadu představil německý ministr obrany Boris Pistorius. Poprvé veřejně použil slovo „připravenost k válce“ jako cíl reorganizace Bundeswehru.

„Válka se vrátila do Evropy brutálním Putinovým útokem na Ukrajinu. Tím se změnila situace ohrožení. Německo jako nejlidnatější a ekonomicky nejsilnější země ve středu Evropy musí být páteří odstrašování a kolektivní obrany v Evropě“, řekl německý ministr obrany při představení nových směrnic pro německé ozbrojené síly.

Ukrajinský vrchní velitel Valerij Zálužný však nedávno varoval, že vojenská pomoc, kterou jeho zemi dosud poskytlo zhruba 50 zemí v čele s USA, vedla pouze k „patové situaci“. Průběh fronty na východě a jihu Ukrajiny se od června téměř nezměnil, a to ani během ukrajinské protiofenzívy.

V poziční válce má však Rusko výhodu, protože jeho rozsáhlý obranný průmysl disponuje téměř neomezeným množstvím dělostřelectva, varuje v rozhovoru pro DW rakouský vojenský analytik Markus Reisner.

Aby to bylo na jaře příštího roku možné, potřebuje Ukrajina nejmodernější zbraně ze Západu.

Několik válečných expertů předpokládá, že se fronta na Ukrajině mění ve stále více elektronicky řízené bojiště. Stále častěji se hovoří o využití umělé inteligence ve válce. jde o kontrolu elektromagnetického pole, kde se používají vysílačky a ovládají drony, uvedl v rozhovoru pro DW Markus Reisner. expert na Ukrajinu Nico Lange také potvrzuje, že Rusko nyní může velmi účinně narušovat ukrajinské zbraně pomocí satelitního řízení.

Sankce na technologické výrobky selhaly?

To se týká i raketometů HIMARS dodaných USA, které Ukrajina před rokem použila k přerušení ruských dodávek při znovudobývání oblastí. „Rusko je v narušování velmi efektivní“, říká Nico Lange. narušování se týká rušení nepřátelských satelitních, radarových a rádiových signálů. To je zvláště důležité ve světle skutečnosti, že válka na Ukrajině se v posledních dvou letech stále více mění ve válku dronů. Drony nejen útočí zbraněmi, ale také poskytují obrazový materiál a spolu se satelitním průzkumem tvoří jasnou frontu. Jak vysvětluje jeden z expertů, Rusko se vyzbrojuje i v této oblasti.

„Hospodářské sankce uvalené EU a USA zjevně nezabránily Rusku, aby se dostalo k mikročipům a dalšímu technologicky vyspělému zboží. Rusko má také vlastní satelitní navigační systém pro sledování raket“, říká Nico Lange, expert na bezpečnost a Ukrajinu.Tato problematika byla samozřejmě zahrnuta do analýzy vyzbrojování NATO, kterou vypracoval think tank DGAP.

Zvýšení odstrašující síly NATO

Podle analýzy v Berlíně roste přesvědčení, že Rusko bude schopno rychle obnovit své pozemní síly se současnou obrannou produkcí. A to takovým způsobem, že jeho bojová síla v případě konvenční války v Evropě převýší současný odstrašující potenciál NATO.

„Experti a zpravodajské služby odhadují, že Rusko bude potřebovat šest až deset let na to, aby obnovilo svou armádu do té míry, aby se mohlo odvážit zaútočit na NATO,“ říká analytik DGAP Christian Moelling.

V důsledku toho má NATO pouze pět až devět let na přezbrojení do té míry, aby mohlo odrazit ruský útok. Ruský útok na území NATO již nelze vyloučit. To znamená, že otázka již nezní, zda musí být Německo a NATO připraveny na válku, ale kdy tato válka vypukne.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz