Hlavní obsah
Lidé a společnost

Tajná tragédie: jak v SSSR „zemřelo“ celé město a země si toho ani nevšimla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vladimír

Ve kterém roce byla tsunami na severních Kurilech? Obrovská ozvěna oceánských hlubin. Kurilská tsunami.

Článek

Vše začalo 5. listopadu 1952 ráno. Ve čtyři hodiny ráno se poloostrov Kamčatka a Kurilské ostrovy otřásly silnými otřesy. Probuzení lidé v panice vyskakovali ze svých domů a báli se, že spadnou pod trosky svých vlastních obydlí.

Po pěti minutách chvění země ustalo a obyvatelé se začali opatrně vracet do svých domovů.

Zdálo se, že nebezpečí pominulo, ale byla to jen předzvěst katastrofy, která vypukla o pár minut později.

První zásah živlů

Největší osadou mezi oběťmi bylo 5. listopadu 1952 město Severo-Kurilsk. Jeho obyvatelé si ani neuvědomili, že v okamžiku zemětřesení se v oceánu zvedla série obrovských vln a oni se začali pohybovat rychlostí kurýrního vlaku směrem k ostrovům Kurilského řetězce.

Půl hodiny po začátku událostí dorazila první z vln k pobřeží ostrova Paramušir, na kterém se Severo-Kurilsk nacházel. Jako první si blížící se vlny všimli policisté, kteří v tu chvíli pomáhali vězňům věznice.

Šéf severokurilského policejního oddělení Deryabin nařídil začít střílet ze služebních zbraní a křičel, že se k městu blíží obrovská vlna.

Pro některé obyvatele se to ukázalo jako záchrana. Vyskočili z domů a rozběhli se směrem k nejbližším kopcům. O pár minut později zaplavila město obrovská vlna vody, která promíchala domy, zařízení a lidi. Uběhlo ještě pár minut a vlna začala ustupovat a snášela na širé moře vše, co plavalo.

Foto: Vladimír

Na podzim roku 1952 žila země obyčejným životem. Sovětský tisk Pravda a Izvestija nedostal jediný řádek: ani o tsunami na Kurilech ani o tisících mrtvých. Obraz toho, co se stalo, lze obnovit pouze ze vzpomínek očitých svědků a vzácných fotografií.

Přeživší lidé z kopců to vše sledovali v naprosté tichosti.

Zdálo se, že potíže pominuly a vy jste mohli sejít dolů a podívat se, co zuřící živly provedly. Někteří lidé to udělali, protože mnozí z nich měli dole příbuzné. To se však ukázalo jako past.

Druhý úder

Už 20 minut po prvním dopadu přišla nová vlna. Ukázalo se, že je ještě vyšší a dosahuje výšky 15 metrů. V bublající vlně vody byli všichni ti, kteří tak nedbale sestoupili do města, námořního přístavu, stejně jako zbytky zničených budov.

Na rozdíl od první vlny, která postupně ustupovala, druhá vlna odešla velmi rychle a vytvořila silný vír. Nasálo se do ní doslova vše, co mohlo nějak zůstat na povrchu.

Tehdy zemřela většina obyvatel města.

Třetí poslední rána tsunami

Po druhé vlně přišla třetí, která byla slabší a méně výkonná než předchozí dvě. Byla to však ona, kdo nakonec Severo-Kurilsk dokončil.

Území, na kterém se město ještě před pár hodinami nacházelo, bylo pokryto troskami, sudy, nejrůznějšími věcmi a rozbitým vybavením.

Přeživší se snažili ve tmě vidět obraz toho, co se stalo, ale neodvážili se jít dolů, protože věděli o osudu těch nejnetrpělivějších. Teprve za úsvitu objevili úplný obraz tragédie.

Foto: Vladimír

Severokurilsk tsunami

Důsledky

S nástupem dne vletělo první průzkumné letadlo do oblasti Severo-Kurilsk. Poté na místo tragédie začala přijíždět armáda, aby provedla záchranné operace.

Vzhledem k tomu, že se drama odehrávalo v předvečer dalšího výročí Velké říjnové socialistické revoluce, byla událost okamžitě označena jako „přísně tajná“, takže informace o ní nepřesáhly nejbližší okolí.

Bezprostředně po tragédii se materiály o ní dostaly do archivu pod hlavičkou „přísně tajné“. To platí zejména o údajích o smrti sovětské armády, které, jak poznamenává zdroj, nebyly otevřeny. Při tragédii z 5. listopadu 1952 zemřelo podle oficiálních údajů 2236 lidí. Historici, kteří se podrobnostmi tajné tragédie zabývají více než půl století, však uvedli, že ten den mohlo skutečně zemřít 8000 lidí. Zda je to pravda, bude možné zjistit, až budou všechny archiválie dostupné badatelům. Mezitím se v různých materiálech a studiích nadšenců objevují některé podrobnosti o katastrofě.

Foto: Vladimír

Apokalypsa

Po ničivé tsunami nezbylo z města Severo-Kurilsk prakticky nic. Zachovala se pouze vstupní brána na stadion, kterou místní okamžitě nazývali „brány Apokalypsy“. Po tragédii muselo být město znovu postaveno. A dnes nic nepřipomíná tragédii z roku 1952.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz