Hlavní obsah
Hry

Retro ohlédnutí: Far cry: New dawn. Byl spin-off série opravdu tak špatný?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: VLaDOS

Plakát Far cry: New dawn

Série Far cry byla na svém vrcholu v době vydání skvělého třetího dílu, od té doby vyšel podobně přijatý čtvrtý díl a rozpačitě přijatý díl pátý. Na poslední zmiňovaný právě navazuje Far cry: New dawn.

Článek

Pozor, článek obsahuje spoilery k pátému dílu série.

Far cry: New dawn (dále pouze New dawn) byl už od začátku problematický případ. Celá hra stála a stojí na tom, že se fanouškovská platforma pátého dílu pohrne zažít další dobrodružství do známého Hope country. Problém tkví v tom, že, jak už bylo zmíněno, pátý díl nebyl přijat nejlépe a tedy jeho fanouškovská základna byla… velmi malá a v dnešních dnech spíše už neexistující.

Já osobně pátý díl mám opravdu rád a mám k němu velmi nostalgický pocit, ale rozhodně to není hra, která by si zasloužila vlastní spin-off.

Ale už k New dawn. Je to nejhorší hra na světě? Ne. Je to nejhorší hra že série? Hele, pravděpodobně taky ne. New dawn je průměrná střílečka, která občas překvapí nějakým originálním nápadem, ale jinak to je jen další generický díl ze série Far cry. Záporáci, kteří jsou ve Far cry proslulí, jsou zde dvě sestry dvojčata velící nájezdnickému gangu, která se chovají psychopaticky, ale ne dostatečně na úroveň Far cry záporáků.

Celkový gameplay je zpracován v celku dobře, akce je chaotičtější než v předchozích dílech, ale koresponduje to s postapokaliptickou krajinou okolo vás, která hýří barvami, ale od výrazných barev vás za nějakou dobu začnou bolet oči a začnou se dožadovat Sava.

Hlavním tahákem je tedy opravdu nostalgie, která může cílit, tak na těch 100 lidí co stále hrají pátý díl, tito lidé se můžou těšit na návraty známých postav a spoustu nových, kteří jsou, ale zoufale nezajímavý a leckdy i otravní. Jako příklad jde uvést „vědkyni“, která po vás chce aby jste jí ze zatopeného raketového síla vylovili tašku s věcmi a celou tu dobu vám dává zbytečné rady, které ví každý kdo alespoň jednou hrál něco složitějšího než Tetris.

Jde tedy označit Far cry: New dawn jako špatnou hru? Spíš ne, ale skvělá hra to taky není. Pokud, ale chcete pár hodin uspokojivého střílení, tak to mohu jen doporučit.

65% - Oční bulvy nehořely

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz