Hlavní obsah
Aktuální dění

Dnešní Sněmovna: Babišova kampaň bez Babiše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vlastimil Válek

Zneužití Sněmovny k prezidentské kampani je ze strany hnutí ANO bezprecedentní krok. Fakt, že Andrej Babiš opět nepřišel do práce, považuji za bizarní. Schůze tak připomíná absurdní interpretaci cimrmanovského Hamleta bez Hamleta.

Článek

Co dodat? Snad se schovaný Hamlet stojící ve frontě na korunovační klenoty za 14 dní nenajde na Pražském hradě. Obávám se, že by to byla katastrofa pro naši demokracii, ale pojďme popořádku. Druhý den probíhá mimořádná schůze Sněmovny svolaná hnutím ANO.

Během posledních 12 měsíců se ANO pokouší vyslovit naší vládě nedůvěru už podruhé. V obou případech byla strategie hnutí Andreje Babiše stejná – zviditelnit se před volbami. Minule šlo o ty volby senátní a komunální, tentokrát jde o ty prezidentské. Šéf politické divize Agrofertu v nich má ty nejvyšší ambice. Co jsem považoval za politický střet dvou osobností, se po jeho sobotní tiskové konferenci Andreje Babiše změnilo v obavy o naši demokracii.

Předseda hnutí během ní odložil marketingovou masku a vystoupil se žlučovitým projevem zlého a zhrzeného cynika. V zoufalé snaze vyhrát volby za každou cenu se uchýlil k těm nejhorším lžím, pomluvám a polopravdám, aby znechutil všechny, kteří chtějí volit jeho protikandidáta. A to do té míry, že i místopředseda jeho vlastního hnutí v reakci na to zvažuje odchod z ANO. Nedovolil bych si někomu říkat, koho má volit. Nicméně příkopy, které Andrej Babiš dnes ve společnosti hloubí, jsou přinejmenším stejně hluboké jako ty, které vykopal současný prezident Zeman.

Proto prosím všechny toužící po změně, nenechte se odradit nechutnou kampaní. Právě to je cíl Andreje Babiše. Nedopřejte mu to štěstí. Respektuji, že máte k minulosti Petra Pavla výhrady, ale dejte si na druhou misku vah populistu, který se zhlédnul ve Viktoru Orbánovi. To je momentálně jediný čelní politik států Evropské unie schopný se pragmaticky paktovat s diktátorem Vladimirem Putinem. A to v době, kdy jeho vojska nemilosrdně pustoší Ukrajinu, terorizují a vraždí její obyvatelstvo a ničí kritickou infrastrukturu.

Vychýlení na východ jsme si za prezidentování Miloše Zemana užili dosyta. Troufnu si říct, že naše země má na víc. Tolik můj dnešní krátký komentář k aktuálnímu dění v Poslanecké sněmovně, byť je třeba pro férovost dodat, že ač jsem dnes byl místy kritický, odnáším si i řadu užitečných podnětů k další diskuzi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz