Hlavní obsah
Aktuální dění

Nemocnice dostanou 6,8 miliardy korun na platy zdravotníků, představili jsme i další kroky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vlastimil Válek

Tisková konference po jednání

V pátek jsme s Marianem Jurečkou jednali se zástupci Sekce mladých lékařů ČLK a odborů, kteří vystupují proti nedávné novele zvyšující limit přesčasů a požadují zvýšení platů. Předložili jsme jim férovou nabídku zohledňující většinu jejich požadavků.

Článek

Na můj pokyn narostou skrze úhradovou vyhlášku platy zdravotníků o 6,8 miliardy korun. Zároveň s ministrem práce a sociálních věcí předložíme novelu, která vrátí maximální objem dobrovolných přesčasů na úroveň z letošního září. Novelu předložíme parlamentu a projednáme ji ve zrychleném režimu. A přichystal jsem i další novinky.

Chci také zavést možnost třísměnného nebo nepřetržitého pracovního režimu v přímo řízených nemocnicích s urgentními příjmy, čímž dojde ke zkrácení pracovního měsíce o 10 hodin při zachování objemu prostředků na odměňování. Lékaři tak budou moci pracovat ve stejném režimu jako zdravotní sestry, což velmi úspěšně provozují fakultní nemocnice v Plzni a Olomouci.

Budou i 24hodinovky, změní se platové třídy a další kroky
Po jednání s Evropskou komisí bude umožněna i na základě požadavku mnoha lékařů možnost 24hodinového výkonu práce. Nově bude zaměstnavatel mít povinnost dát jim po takto dlouhém pobytu na pracovišti celý následující den volno.

Předposlední změna se týká systému platových tříd. Bude zrušena nejnižší 11. platová třída. Absolventi lékařských fakult budou zařazení rovnou do 12. platové třídy, po zkoušce tzv. po kmeni přejdou do 13. platové třídy a konečně po složení atestační zkoušky se přesunou do 14. platové třídy.

Poslední z balíčku změn se týká právě zkoušek. Nově budou mít lékaři před zkouškou po kmeni i před atestační zkouškou povinně volno.

Jako ministr, který celý život pracoval jako lékař, jsem přesvědčen, že navržený balíček opatření, legislativních změn a úprav vyhlášky je férovou nabídkou. Dostáváme se téměř na hranici možného, přesto jsem připraven k dalším jednáním o kultivaci pracovních a vzdělávacích podmínek všech zdravotníků.

Celou včerejší tiskovku po jednání můžete zhlédnout zde:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz