Hlavní obsah
Zdraví

Onkologická prevence a kvalitní péče, půl zdraví!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vlastimil Válek

Prevence je základním kamenem zdravého životního stylu a jako radiolog si troufnu říct, že v případě onkologie to platí dvojnásob. Proto mám prevenci i posílení onkologické péče v regionech jako svou ministerskou prioritu.

Článek

Jako člověk, který se na léčbě onkologických pacientů podílí dlouhou řadu let, mám poměrně přesnou představu, co našemu systému chybí. Co nám naopak nechybí, je megalomanská stavba Českého onkologického institutu na Vinohradech. Ukončením projektu, který za vlády Andreje Babiše vznikal na „na zelené louce“, jsme ušetřili miliardy, které půjdou na onkologickou péči přímo v regionech. A tam, kde chybí komplexní onkologické centrum, pomůžou ušetřené peníze jeho vybudování.

Komplexní onkologické centrum značí především systém péče o pacienty, který zajistí optimální dostupnost jednotlivých složek péče – prevence, diagnostiky a terapie. Příkladem může být Karlovarský kraj, kde dosud tento typ komplexní péče chybí a kde s pomocí finančních prostředků Evropské unie umožníme vznik komplexního onkologického centra.

Máme strategický plán

Posílení regionální onkologické péče se opírá o Národní onkologický plán České republiky 2030, který jsme na Ministerstvu zdravotnictví ve spolupráci s Českou onkologickou společností vypracovali a následně jej nechali posvětit vládou. Mezi jeho další nejvýznamnější investice v oblasti onkologie patří zejména vybudování Motolského onkologického centra. Toto centrum do Motola jednoznačně patří, protože tato nemocnice se tradičně na léčbu nádorů specializuje. Bude tak vybudováno moderní onkologické zařízení, které bude součástí velké nemocnice a které vhodně doplní síť pražských onkologických pracovišť. Fakultní nemocnice Motol je na tuto stavbu připravena, vlastní příslušné pozemky a zařízení tohoto typu vybudovat potřebuje.

Vzhledem k nelichotivému umístění občanů Česka na předních místech žebříčků v počtu úmrtí na různé typy rakoviny, jsem onkologickou péči určil jako jednu z hlavních priorit našeho předsednictví EU. V této oblasti se mi podařilo dosáhnout významných politických i legislativních úspěchů, které ocenily evropští partneři i zástupci unijních institucí. Pro naše občany to v této oblasti znamená jeden skutečně zásadní přínos, a to skutečnost, že čeští muži budou mít screening karcinomu prostaty. Pilotní projekt bude připraven již letos.

Více peněz na prevenci

Prevence, a nejen ta onkologická, je mojí ministerskou prioritou. Prosadil jsem ztrojnásobení fondu prevence zdravotních pojišťoven. Zdravotní pojišťovny tak od letošního roku disponují větším objemem prostředků a můžou přispívat svým pojištěncům na více preventivních aktivit, které zlepšují kvalitu jejich života a podporují jejich zdraví, což v konečném důsledku vede ke snížení nákladů na poskytnutou zdravotní péči. Určitě doporučuji všem občanům, aby se informovali u své zdravotní pojišťovny, jakým způsobem to má nastavené. Prevenci jako takové se budu věnovat i po zbytek svého ministerského mandátu.

Prevence totiž není jen o tom, že se jednou za dva roky přijdu ukázat k praktikovi, který mě změří, zváží, pošle na krevní testy a mám klid. Je to o pravidelné údržbě těla i duše. V anglosaské terminologii je pro tento přístup zažitý termín „public health“, neboli veřejné zdraví. Díky péči o veřejné zdraví má řada států nejen vyšší střední délku dožití, ale hlavně vyšší kvalitu života v pokročilém věku.

Zdraví totiž přeje připraveným!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz