Hlavní obsah
Aktuální dění

Ukrajinci, léky a dezinformace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vlastimil Válek

Veřejný prostor se plní dezinformacemi. Naposledy do této kategorie přispěla paní Zwyrtek Hamplová, která na svém facebookovém profilu varovala před údajným šířením tuberkulózy v souvislosti s cvičením ukrajinských vojáků v Libavé.

Článek

Senátorka zvolená do horní komory za Kroměříž není zdaleka jediná, kdo systematicky a účelově pracuje s dezinformacemi a proruskou propagandou. Opakovaně však mluví o zdravotnictví, což je pro mě – jako lékaře a toho času ministra – klíčové téma. Proto to nemohu nechat bez komentáře a jsem rád, že Krajská hygienická stanice Olomouc se obrátila na policii. Ta se případem zabývá, ačkoli paní Zwyrtek Hamplová příspěvek mezitím smazala a následně se omluvila s tím, že šlo o pokus ji poškodit. Jenže příběh už si stejně žije dál vlastním životem a paní Zwyrtek Hamplová si následně ještě přisadila.

Jako demokratovi je mi podobné štěpení společnosti vysloveně cizí. Můžeme se spolu dohadovat, můžeme nesouhlasit ve způsobu řešení problémů, ale nemůžeme tolerovat lži. Pak bychom totiž mohli lehce skončit v tom, že místo debaty o konkrétní pomoci Ukrajině se budeme hádat o tom, zda na Ukrajině je, nebo není válka. To odmítám a jsem rád, že podle průzkumů veřejného mínění je nás v této zemi většina. Na to jsem mimochodem velmi hrdý.

Léky kvůli pomoci Ukrajině nechybí
S Ukrajinou se pojí ještě jedna dezinformace, se kterou jsem se v uplynulých týdnech potýkal, a to je spojování výpadku léků s lékařskou pomocí Ukrajině. To je absolutní nesmysl. Prosím vás, ani střelná zranění, ani amputované končetiny se neléčí dětským sirupem proti kašli. To je samozřejmě nadsázka. Podstatné je, že přípravky odeslané na Ukrajinu byly farmaceutickými společnostmi darovány z jejich nadzásob. Mezi léčivými přípravky, které byly na jaře odeslány na Ukrajinu byly zejména léky na bolest, anestetika, elektrolyty, antidota, kortikosteroidy a další. Navíc jsme vždy kontrolovali, zda tyto léky nebudou chybět na našem trhu.

Chci proto jednou provždy vyvrátit dezinformaci, kterou občas slýchám i ze strany některých politiků, tedy že naše humanitární pomoc v podobě léčivých přípravků válkou sužované Ukrajině vedla k nedostatku některých léčiv, kterému jsme v uplynulých měsících čelili. Schopnost a ochota takto fabulovat ukazuje i na absenci elementární solidarity s lidmi, kteří dnes v mrazivých podmínkách čelí invazi ruských vojsk, často bez přístupu k elektřině, teplu a vodě.

Dezinformace jsou nebezpečné, ty zdravotnické obzvlášť. Mnohdy v nich totiž jde o život. Proto prosím, buďte kritičtí, obezřetní, ověřujte si informace a nepodléhejte emocím.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz