Hlavní obsah
Zdraví

Zajistili jsme dodávky 300 tisíc penicilinů i dostatečné množství dalších antibiotik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vlastimil Válek

Podařilo se nám dojednat takové množství antibiotik, ať už penicilinových či jiných, že spotřeba antibiotik bude v nadcházející sezóně respiračních onemocnění pokryta.

Článek

Plány výrobců počítají s dodávkami více než 130 tisíci balení tabletových penicilinů i sirupů pro ty nejmenší. Tyto dodávky budou průběžně zaváženy do prvních říjnových dnů. Dalších 170 tisíc balení dorazí do první poloviny listopadu. Celkem tak jde o 300 tisíc balení antibiotik. Jak se vyvíjí jednání o dalších dodávkách vás budu informovat v jednom z příštích článků. Ani náznakem by se ale neměla opakovat situace z prvních měsíců letošního roku.

To je ta nejdůležitější informace, kterou jsem tento týden prezentoval médiím. Co se současného stavu týče, tak v České republice jsou k dispozici zásoby od různých výrobců. To slovo různé podtrhuji, protože většina z nás si antibiotika spojuje s konkrétní značkou, ale těch výrobců je celá řada. Ano, dochází k regionální nedostupnosti, jenže to ministerstvo v současnosti nemůže ovlivnit. K tomu potřebuji novelu zákona o léčivech. A ta jde na příští sněmovní schůzi.

Fakt, že získáme možnost řídit zbytkovou zásobu léku je ale jen jeden aspekt této novely. Stěžejní změnou, kterou novela přináší, je povinnost výrobců dodávat léky ještě 1- 2 měsíce po nahlášení výpadku v závislosti na konkrétním léku nebo jeho dostupnosti v uplynulých měsících. Skončí rovněž protěžování konkrétních lékáren distributory. Tím bychom měli předcházet vzniku lokálních nedostupností. Lékárny budou rovněž mít povinnost nahlásit aktuální stav zásob léčivého přípravku s omezenou dostupností a současně ho budou moci objednávat v množství obvyklém pro danou lékárnu.

Samozřejmě je před námi řada neznámých. Jednou z nich je rychlost, jakou novela zákona o léčivech projde parlamentem. Naposledy když byla na programu počátkem léta, zastavily ji opoziční obstrukce. Bohužel. Přesto v tomto zůstávám mírným optimistou. Na ministerstvu nepolevujeme a nadále jednáme s výrobci po celém světě. A nadále jsem i v kontaktu i s odbornými společnostmi a řeším další potenciální scénáře i to, jaké mají různé léky alternativy.

Jsem přesvědčen, že jednání s výrobci a distributory vedla k zajištění takového objemu léků, že dokážeme překlenout případné drobné problémy v dodávkách, protože ty tady byly a budou. Nesmím však dovolit a nedovolím, aby se opakovala situace z počátku letošního roku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz