Hlavní obsah
Lidé a společnost

Václav Dolejší: Nejpodivnější schůzka se zdrojem, kterou jsem kdy měl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Podcast Vlevo dole v psané formě. Dnešní blog o nejzvláštnější schůzce s politikem, kterou kdy absolvoval, píše Václav Dolejší.

Článek

I po letech si pořád vybavuju moje nejpodivnější setkání se „zdrojem“. A přitom to nebylo nikde na „první benzince“ na výpadovce z Prahy, jak jsou zvyklí setkávat se kolegové investigativci. Naopak, na přeplněné Kaprově ulici, kousek od Staroměstského náměstí.  A oním „hlubokým hrdlem“ nebyl ani nějaký obvyklý lobbista z polosvěta, ale – překvapení – ústavní činitel.

Poslanec Petr Wolf z ČSSD.

Foto: Alexandr Satinský / MAFRA / Profimedia

Petr Wolf

Bylo léto 2008 a já už delší dobu sledoval, proč tento opoziční politik s poněkud podivínským vystupováním opakovaně v důležitých hlasováních podpořil Topolánkovu vládu. Jednoho dne se mi tento muž ověnčený tituly Doc. Ing. a CSc. vyučující ekonomii na Ostravské univerzitě ozval z neznámého čísla a mluvil zastřeným hlasem:

Dostavte se dnes v 15 do Kaprovy ulice, stánek u výlezu z metra. Naproti přes ulici uvidíte muže v kšiltovce a s novinami v podpaží. Půjde za ním, ale nepřibližujte se ke mně, držte se od mě minimálně deset metrů.

Tenhle trochu neobratný chlápek s imunitou si chce hrát na špiona? Musím říct, že jsem po zavěšení telefonu řval smíchy. Na místě show pokračovala - pan Wolf v kšiltovce si to namířil do vedlejších uliček, párkrát doprava, párkrát doleva… Samozřejmě nás nikdo nesledoval, zapadli jsme do jedné z kaváren.

V podstatě jen potvrdil, co jsem tušil: Úřady zjistily, že podváděl s několikamilionovou dotaci, kterou získal od ministerstva životného prostředí v roce 2005 ještě za vlády své ČSSD. A on měl paranoidní pocit, že všichni ho jen vydírají. Sociální demokraté tím, že veřejně řeknou, jak ji získal a na co využil. A v tu chvíli vládnoucí ODS tím, že nebude trvat na vrácení zneužité dotace, pokud jí bude dál pomáhat s hlasováním.

Zdánlivě banální příhoda, která o půl roku později vedla k pádu Topolánkovi vlády. Když vyšlo najevo, že premiérův pobočník Marek Dalík tlačil na reportéra ČT, aby už o Wolfově kauze neinformoval a moc to nerozmazával, vzal si to opoziční Jiří Paroubek jako záminku a shodil kabinet. A Wolf? Policie ho kvůli zneužité dotaci začala stíhat, takže poslanec ze země uprchnul a dodnes se skrývá neznámo kde, kdesi v jižní Americe. Asi v kšiltovce.

Václav Dolejší

Chcete se dozvědět ještě víc o kauzách, bojích o vliv a historkách z kuloárů české politiky? Poslouchejte Lucii Stuchlíkovou a Václava Dolejšího v podcastu Vlevo dole na Seznam Zprávách a na Podcasty.cz.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz