Hlavní obsah
Aktuální dění

Václav Dolejší: Pavel převzal Hrad. Co všechno tam musí vytrhat ze zdí?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tomáš Fongus, Seznam Zprávy

Petr Pavel přebírá Pražský hrad.

Předávání někdejšího sídla českých králů není, jak opakovaně zjišťujeme, zrovna moc pěkná záležitost. Žádný prezident se nedokáže ubránit veřejnému kritizování svého předchůdce, že mu zanechal Pražský hrad v žalostném stavu.

Článek

Sledujeme to i tentokrát, kdy Petr Pavel vystřídal Miloše Zemana. Ještě by se dalo pochopit, že nová hlava mluví o auditu v prezidentské kanceláři a v příspěvkových organizacích. Po úřadování kancléře Vratislava Mynáře je asi správné spočítat, co všechno na Hradě zůstalo a co všechno zmizelo.

Už ale nový prezident nemusel veřejně mluvit o své obavě, že na Hradě jsou tajně namontované odposlechy. Proto nechal prostory prohlédnout tajnou službou a policií dřív, než se tam nastěhoval. Už jsme se ale nedozvěděli, jestli tam nějaké štěnice byly a kdo je tam případně nechal namontovat. Nebylo lepší mlčet?

Rozhodně to bylo lepší v třetím případě, kdy se nový prezidentský pár šel prohlédnout Lumbeho vilu v hradním areálu, v níž by měl bydlet. Petr Pavel si postěžoval, že se mu tam moc nelíbilo. Dům prý působí příliš depresivně a rovnou označil viníka - Ivana Zemanová, jež tu žila, zkrátka neměla vkus.

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Lumbeho vila

Chápeme, že penzionovaný generál se chce za každou cenu odlišit od Miloše Zemana, očekávají to ostatně i jeho voliči. Říká se ale, že vítězům sluší velkorysost a ubližuje kopání do již poražených soupeřů. Jinými slovy - nevystačila by při přebírání Hradu jen oblíbená metafora, že po Zemanovi se bude muset vymalovat a dezinfikovat?

Pavlův přístup není nijak neobvyklým, naopak navazuje na „nejlepší“ tradice předávání moci v Česku. Když v roce 2003 Václav Klaus přebíral Hrad po svém hlavním polistopadovém rivalu Václavu Havlovi, také si neodpustil pár šťouchanců. Takže třeba poznamenal, že dříve se tam moc nepracovalo: „Ochranky se zděsily, že se mnou začínají brzo ráno, protože byly zvyklé začínat až v jedenáct hodin.“

A co víc - jeho tým veřejně oznámil, že po Havlovi našli vybydlený Hrad, v  prezidentské pracovně zbyly holé zdi s vytrhanými policemi. Knihovna od Bořka Šípka zmizela, no prostě hrůza. Klausův kancléř Jiří Weigl to shrnul slovy, že úřad se začal samovolně rozkládat.

Už teď můžeme tipovat, co bude říkat nástupce nebo nástupkyně Petra Pavla: na Hradě to vypadá jako v kasárnách všude samé nevkusné khaki barvy! A  celé Lány smrdí vyjetým olejem, obora je zničená od motorek, na nichž se tady závodilo!

Líbí se vám politické glosy Václava Dolejšího? Poslechněte si víc v politickém podcastu Seznam Zpráv Vlevo dole, kde Václav Dolejší a Lucie Stuchlíková propírají skrz naskrz českou politiku. Poslouchat můžete na Seznam Zprávách, na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích. Nebo si poslechněte přímo zde aktuální speciál o slovenském politickém Mordoru:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz