Článek
Proč omezovat maso a živočišné produkty?
Pozitivní vliv na zdraví má omezení masa, protože pomůže snížit hladinu cholesterolu a snížit riziko onemocnění srdce, cukrovky nebo některých druhů rakoviny.
Častější konzumací rostlinné stravy obohatíte svůj jídelníček o cenné vitamíny a minerály. Kromě toho je rostlinná strava bohatá na vlákninu, která běžné populaci masožravců chybí. Častější konzumací rostlinné stravy zlepšíte svůj jídelníček o cenné vitamíny a minerály. Kromě toho je rostlinná strava bohatá na vlákninu, která běžné populaci masožravců chybí.
Z hlediska ekologie je hlavním důvodem negativní vliv živočišné výroby na životní prostředí. Velkochovy mají vysoké nároky na zdroje a jsou zodpovědné za vysoké množství skleníkových plynů. Z hlediska ekologie je hlavním důvodem negativní vliv živočišné výroby na životní prostředí. Velkochovy mají vysoké nároky na zdroje a jsou zodpovědné za vysoké množství skleníkových plynů.
Živočišná výroba využívá 83 % zemědělské půdy, produkuje60 % skleníkových plynů z celého zemědělství, způsobuje 80 % světového odlesňování kvůli pěstování krmiv a vytváření nových pastvin pro zvířata, má vysokou spotřebu vody – na 1 kg hovězího je to více než 15 litrů vody. (Zdroj: Greenpeace)
Etickými důvody bývá nesouhlas s velkochovy, nedůstojné chování ke zvířatům a špatné hygienické podmínky. Řešením může být nákup produktů u malých farmářů, kteří staví podnikání na vhodných podmínkách pro chov.
Rostlinné bílkoviny obsahuje například seitan, tempeh, tofu, luštěniny (jsou velmi levným zdrojem bílkovin a vlákniny), chia semínka, quinoa, ovesné vločky, konopné semínko.
Výhodou flexitariánství oproti vegetariánství nebo veganství je možnost svobody v tom, kdy a jak často si maso a živočišné výrobky dáte, může to být třeba maso jen o víkendu. Je to jen na vašich potřebách.