Článek
Část lidí má genetické predispozice, ale většinou jde o špatnou životosprávu bez přirozeného pohybu. Stravou se můžeme zaměřit na snížení špatného LDL cholesterolu, který se usazuje v cévních stěnách a zvýšení dobrého HDL cholesterolu, který napomáhá odvádět přebytečný cholesterol zpět do jater. Toto je významné pro zdravé srdce a cévy. Význam cholesterolu v organismu je pro tvorbu hormonů a vitaminu D, žlučových kyselin a pomáhá tělu zpracovávat tuky. Proto ho tělo v malém množství potřebuje dodat, přestože většinu si vytvoří samo.
Podstatným faktorem je pestrá strava. Rozpustná vláknina pomůže snížit absorpci cholesterolu v trávicí soustavě. A nejdůležitější je zaměřit se na složení tuků, aby rostlinné převažovaly, protože právě to má významnější vliv na hladinu LDL cholesterolu než samotný jeho příjem. Zároveň je vhodné udržovat zdravou tělesnou hmotnost a zařadit pravidelný pohyb, což může být klidně jen pravidelná chůze.
Omezení těchto potravin pomůže snížit cholesterol:
- Živočišné tuky, které jsou především v červeném masu, vnitřnostech, uzeninách, sádle, másle, žloutcích ze slepičích vajec a některých tučných mléčných produktech.
- Trans mastné kyseliny v polotovarech, pečivu, sladkostech, chipsech a fast foodech je velký problém.
- Cukr ve velkém množství nevhodně ovlivňuje metabolismus tuků.
- Alkohol a kouření v nadměrném množství má také špatný dopad na zdraví.
Zařazení těchto potravin zlepší vaše zdraví včetně cholesterolu.
- Rozpustná vláknina, na kterou jsou bohaté ovesné vločky a celozrnné produkty, luštěniny, ovoce a zelenina. Ty mají zároveň většinou nízký obsah tuku.
- Ořechy a semena pomáhají i k lepšímu zdraví srdce.
- Bílkoviny z drůbeže, ryb a rostlinných zdrojů.
- Nenasycené tuky jako olivy, rostlinný olej a tuky a avokádo jsou zdrojem zdravých tuků.
- Zelený čaj snižuje absorpci cholesterolu a zlepšuje metabolismus tuků.