Hlavní obsah
Cestování

Nejstarší sedačkovou lanovkou za výhledy na krušnohorskou Komáří hůrku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vratislav Konečný

Projíždíte horským tichem, je při přejetí přes sloup to kovově zadrnká.

Lanovkou na vrchol a poté máte na výběr, na kterou stranu se pustíte. Túry nejsou náročné, určitě se pěkně protáhnete.

Článek

Den je jako z medu plástev, sedět doma by byl téměř smrtelný hřích. Vyrazte do severočeské Krupky na nejstarší sedačkovou lanovku, jež vás vyveze na krušnohorskou Komáří hůrku.

Lanovka jede zhruba 17 minut a je nejstarší a nejdelší bezzastávkovou v České republice.

Postavili ji v roce 1952, délka činí 2348 metrů, převýšení se udává 482 metry. Přepravuje i kola, od roku 1996 patří soukromé společnost. Roční kapacita přepravovaných je 40- 50 tisíc.

Dvousedačka má výchozí stanici v Krupce-Bohosudově.

Foto: Vratislav Konečný

Cesta je hodně dlouhá, výhledy do stran téměř žádné.

Až vydrnkáte za 24 sloup, pohltí vás výstupní stanice, odtud je to k horskému hotelu s krásnou vyhlídkou Komaří Vížka stojící na Komáří hůrce pár metrů.

Zvonili na směnu

Na Komáří hůrce stávala dřevěná zvonička, zvon horníkům oznamoval začátek a konec šichty, občas sloužil jako umíráček. Horský hostinec tu postavili v roce 1867, bylo to jedno z prvních pohostinských zařízení v Krušných horách. Věž u hotelu má připomínat původní zvoničku.

Foto: Vratislav Konečný

Na lanovce se sedí bokem.

Věčná škoda, že majiteli hotelu dovolili zazdít vyhlídková okna nejstarší krušnohorské rozhledny z roku 1875. Panorama sice uvidíte i z oken restaurace, nebo z plošiny před hotelem.

Foto: Vratislav Konečný

Hotel Komáří Vížka

Před sebou máte začoudíkovaná severočeská města, pohled na divukrásné vrcholy Českého středohoří, po pravé straně pokračování Krušných hor směrem na Bouřňák a dál.

Okolí bohaté na výlety

Krušné hory byly hlavně o těžbě kovů, okolím hotelu prochází Hornická naučná stezka s přesahem do Saska, kaple sv. Wolfganga pod vrcholem se opravuje, na úbočí hory najdete prohlídkovou štolu starého Martina. Je tu 2 kilometry dlouhá cínová rudná žíla, nejdelší u nás.

Svahy Komáří hůrky jsou hodně poddolované, nedaleko hotelu je velká pinka, zasypaná jáma. Na hřebeni stojí sloupy větrných elektráren, fučí to celý rok.

Foto: Vratislav Konečný

Na hřebenech stojí les elektráren.

Hezká cesta do Krupky je kolem zříceniny hradu Kyšperk.

Krupka má historicky zachované náměstí, stále rekonstruované, se zbytky středověkého hradu. Odtud se můžete vypravit třeba k oseckému klášteru nebo k pomníkům napoleonsko-spojeneckých válek na bojišti u Chlumce.

Foto: Vratislav Konečný

Opravovaná kaple sv. Wolfganga

V zimě je k dispozici lyžařský areál, jsou tu běžecké tratě.

Zdroj:

Špalíček výletů 2, Soukup a David, 2012

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz