Hlavní obsah
Názory a úvahy

Šikana je důležitá, vážně, a to jako proč

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Šikana se objevuje, ne jenom u dětí

Je šikana tabu, či jenom přirozený výběr druhu a oddělení zrna od plev.

Článek

Šikana, jedno slovo, které v nás dokáže probudit různé emoce. Asi se shodneme, že šikana (ta ve školách) je odporná věc, ale proč někteří jednotlivci sebejistě argumentují, že se jedná o zcela normální projev - silnější jedinec přežije a rozmnoží se. Jinak řečeno mohou si za to sami.

Mohou si za to sami

Tento argument je naprosto zcestný, žádný člověk si nezaslouží být šikanován. Podobnými nesmysli si agresoři odůvodňují své chování, které zlehčují na úroveň obyčejného přestupku.

Na základní škole jsem zažil šikanu na „vlastní kůži“ a nebyli to pro mě hezké chvíle, navíc časté tvrzení mého otce, že si za svou šikanu mohu vlastně sám, mi moc nepomohlo. Šikana mi dala, ale zároveň i něco sebrala, získal jsem velkou zásobu trpělivosti, načež mi vzala soudnost vůči zrzavým lidem, neboť můj agresor byl zrzavý.

Jak předcházet šikaně

Je třeba začít ve školách všeobecnou edukací žáků ve formě patřičných přednášek. Moc dobře si uvědomuji, jak je pozice učitele náročná a smekám pomyslný klobouk, přesto by neměli brát podezření či nahlášení šikany na lehkou váhu. Je smutné, že některým učitelům to vše přijde lhostejné, a přitom u nich by měl žák/student najít vyslyšení.

Pokud máte nějaký vlastní nápad či názor, napište ho diskuze, rád si ho přečtu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz