Hlavní obsah
Umění a zábava

Winnipeg - medvědice, která dala jméno oblíbené dětské postavě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Medvídka Pú znají děti a dospělí z celého světa. Kde se však vzalo jeho jméno?

Článek

Kanadský veterinář a voják Harry D. Colebourn koupil 14.10. 1914  mládě medvěda baribala od lovce, který mláděti zřejmě zabil matku, za 20 dolarů. Jednalo se o samičku a Harry ji pojmenoval dle oblasti, odkud pocházel, Winnipeg, zkráceně jí říkal Winnie. Medvídě zakoupil na vlakové zastávce v Ontariu cestou na západní frontu první světové války.

Medvídě si rychle získalo vojákovu lásku a přízeň a všude ho doprovázelo. Během první světové války byl Harry vyslán do Británie, kde se malá Winnie brzy stala maskotem a miláčkem jeho jednotky. Nicméně odloučení na sebe nenechalo dlouho čekat, Harry byl o rok později vyslán do Francie a Winnie se stěhovala do londýnské ZOO, kde se brzy stala oblíbencem všech. Měla milou a společenskou povahu a byla ochočená, návštěvníci si ji tedy mohli hladit a Ti nejmenší na ni dokonce směli jezdit.

Winnie si získala srdce dětských fanoušků a jedním z nich byl i Christopher Robin, který chodil do ZOO se svým tatínkem, a který po ní pojmenoval svého oblíbeného plyšového medvídka. Příjmení pak plyšový medvídek získal podle labutě Pooh (Pú). Malý chlapec svou hračku tolik miloval, že mu jeho tatínek začal vyprávět příběhy, ve kterých vystupuje právě on se svým medvídkem. A jedna z nejznámějších postaviček všech dob byla na světě. I ostatní zvířátka, která se ve známé knize objevují, jsou inspirována hračkami malého Christophera. Christopherova hračka medvídka je dodnes vystavena v Donnellově knihovně v New Yorku.

A jak to dopadlo s opravdovou medvědicí Winnie? Její majitel se roku 1919 vrátil z fronty a chtěl ji zpátky. Ale když viděl, jak se má v ZOO dobře, nechal ji tam. Winnie zde zůstala až do roku 1934, kdy zemřela. V ZOO má dodnes bronzovou sošku. Další socha Winnipeg a poručíka Colebourna stojí v Assiniboine parku ve Winnipegu.

O samotné Winnie vyšly tři knihy, které vypráví její příběh. V češtině jsem dohledala pouze jednu od Val Shushkewich - Winnie - skutečný Medvídek Pú: Příběh kanadského černého medvěda, v angličtině pak roku 2015 vznikla dětská kniha Finding Winnie spisovatelky Lindsay Mattickové, která je zároveň pravnučkou veterináře a poručíka Harryho Colebourna, předcházela jí Bear Winnie z roku 2011 winnipegské spisovatelky MA Appleby, jejíž otec byl přítelem Colebournova syna. V roce 2004 byl natočen televizní film Medvídek Winnie, který režíroval John Kent Harrison.

Zdroje

https://www.facebook.com/Historicimagery/posts/pfbid026QNp1wwvfZ8dP5aV7KqrHcdgdqjJs8VzEC8YkWVYrBkEHs42s4fY8Sht8v2akaYl?ref=embed_post

https://cs.wikipedia.org/wiki/Winnipeg_(medv%C4%9Bd)

A.A. Milne - Medvídek Pú

https://www.csfd.cz/film/221707-medvidek-winnie/prehled/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Medvěd Baribal (černý)
Winnipeg

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz