Hlavní obsah
Lidé a společnost

P. Freestone: Sloužil Freddiemu Mercurymu, byl u jeho smrti a pak se odstěhoval do České republiky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Christopher Hopper/Wikimedia Commons

Skupina Queen v roce 1977

Byl jedním z velmi důležitých lidí v životě slavného zpěváka kapely Queen. Ačkoliv nikdy nepřipustil, že by s ním měl milostný poměr, přesto ho miloval a vážil si ho jako přítele. Dnes žije sám ale velmi spokojeně v České republice.

Článek

Ve správný čas, na správném místě. Touto jedinou větou by Peter Freestone charakterizoval svůj vlastní život. Pojmenoval tak totiž svou autobiografickou knihu. Narodil se v Londýně v roce 1955, ale velkou část dětství prožil s rodiči v Indii, stejně jako Freddie Mercury, ačkoliv tam se nikdy nesetkali. Pak se se svou rodinou vrátil zpátky do Anglie, kde si jeho otec otevřel pohřební ústav. Tehdy ještě nevěděli, že jednou své služby poskytnou i nejslavnějšímu zpěvákovi všech dob na jeho poslední cestě.

Peter Freestone zpočátku pracoval v pohostinství a cateringové firmě. Potom přesídlil do divadla Královského baletu Royal Opera, kde pracoval v šatně a staral se o kostýmy. Když v roce 1977 vystoupil v Opeře i slavný zpěvák Freddie Mercury, po představení se s ním dal do řeči. Slovo dalo slovo a o pár týdnů později obdržel Peter telefonát s nabídkou, jestli by se nechtěl účastnit několikatýdenního turné s kapelou Queen a starat se muzikantům o garderobu. Váhal jenom chvilku. V případě souhlasu musel totiž nadobro opustit stávající práci. Nakonec to udělal, a tak začala jeho dlouhá cesta po boku hudební hvězdy.

Život s kapelou byl jedna velká party. Cestovalo se z jednoho místa na druhé, a když hudebníci zrovna nehráli, trávili večery v baru a bavili se. Nechyběl alkohol ani drogy - většinou kokain. Freddie byl ve skutečnosti tichý a nesmělý muž, přesto miloval život a miloval lidi. Ve svém okruhu si neustále udržoval ty nejbližší přátele, ať už to byli muži nebo ženy. Co se týkalo milostných vztahů, obracel svou pozornost výhradně na muže. Projevila se také jeho promiskuitní stránka. Ohledně lásky měl jasný názor, se kterým se netajil.

Lidé se často pletou, když si myslí, že Freddieho životní láskou byla jedna konkrétní osoba. Freddie často sám říkal, že je mu líto těch, kteří mají pocit, že všechnu svou lásku musí dávat po celý život jedinému člověku. Pro něho byla totiž láska jen emoce, kterou mohl člověk volně šířit, aniž by se její objem zmenšoval, rozhodně se tedy nejednalo o množství lásky. Vždycky totiž ve svém srdci našel místo pro dalšího přítele.

Mezi důvěrně blízké přátele patřili především muži, ale v jeho životě se našlo i několik důležitých žen. Jednou z nich byla například jeho první láska Mary Austinová. Chodil s ní ještě v dobách, kdy si nebyl úplně jistý svou orientací. Kromě Mary měl také blízký vztah s německou herečkou Barbarou Valentin, se kterou se přátelil během svého pobytu v Mnichově. Freddie Barbaru jako kamarádku miloval, ale z její strany láska přerostla ve skutečnou, ačkoliv věděla, že Freddie je gay. Když se v novinách začaly objevovat zprávy, že by se ti dva možná chtěli vzít, musel zpěvák rychle vyklidit scénu a odjet, co nejdál to šlo. Další blízkou přítelkyní byla jeho osobní návrhářka Diana Moseleyová, se kterou trávil hodně času ke konci svého života, když byl nemocný.

Freeddieho bouřlivý život nemohl vyvrcholit jinak než nevyhnutelným pádem. Peter Freestone si jasně vybavuje, jak mu hudebník oznámil tu smutnou zprávu.

Pořád tu scénu vidím před sebou. Freddie sedící na lavičce u jídelního stolu a já uprostřed místnosti. Šel rovnou k jádru pudla: „Mám AIDS. A toto je poprvé a naposled, kdy o tom spolu mluvíme. Chci, aby bylo vše, jako normálně. Mám život, který musím žít.“ Ani nepočkal na odpověď, hned se zvedl a odešel nahoru.

Freddie si svou nemoc ani na chvilku nepřipouštěl, rozhodně ne, když byl v dobré společnosti svých přátel. Do posledních dní se snažil být usměvavý, bavit se, pracovat a užívat si života. O smrti s nikým nemluvil a rozhodně nechtěl, aby o jeho stavu věděla veřejnost a jeho fanoušci. Svou nemoc se snažil tajit tak dlouho, jak jen to šlo. Zároveň nehodlal hovořit o svém pohřbu, takže i tohle téma bylo tabu. Všechno, co se mělo týkat jeho poslední cesty, dostal na starost právě Peter, protože jeho otec vlastnil pohřební ústav.

V posledních dnech svého života byl už ale natolik zesláblý, že učinil ten důležitý krok a vydal prohlášení o tom, že má AIDS.

Povídali jsme si a já si najednou uvědomil, proč je Freddie tak uvolněný. Už neexistovala žádná tajemství. Celý svět už věděl, že je nemocný a nikomu už nemusel lhát. Viděl jsem Freddieho jako Atlase, který už na svých ramenou nemusí nést tíhu světa. Během noci usínal a neustále se zase budil. Já seděl u jeho postele a držel ho za ruku, aby věděl, že tam s ním někdo je.

Foto: Wish4u

Ve správný čas na správném místě, Peter Freestone, 2022, Czech News Center

U Freddieho lůžka se každou chvíli střídali jeho nejbližší přátelé, aby na něho dohlíželi. Přišli se s ním rozloučit všichni, na kterých mu záleželo, a nakonec odešel v poklidu, zatímco celý svět pro něho truchlil. Peter Freestone se nedlouho po Freddieho smrti dozvěděl, že mu hudebník odkázal 500 000 dolarů, tedy dost na to, aby mohl v poklidu žít. Od té chvíle se jeho život začal ubírat po cestě plné vzpomínek na Freddieho. Koupil si vilku na Mallorce, kterou renovoval a nějakou dobu zde pobýval. Pak se vrátil do Anglie a věnoval se různým připomínkovým akcím na zesnulého zpěváka. Jednoho dne se rozhodl navštívit Českou republiku. Praha ho natolik uchvátila, že ho spontánně napadlo se sem přestěhovat. Svůj plán skutečně zrealizoval. Nejprve žil v hlavním městě, později se přestěhoval do malé vesnice u Domažlic. Lidé se ho často ptali, proč odešel z Velké Británie a zvolil si za svůj domov Česko.

Mám k tomu vlastně tři důvody. Spojené království mě zklamalo - politika, přístup lidí, ale i to, jak se z něho stala země negativů… Dalším důvodem bylo, že v té době nebyla Česká republika v Evropské unii, což se v roce 2004 změnilo, ale v průběhu té doby jsem na toto uskupení změnil názor… Posledním z důvodů byla HUDBA! Přijel jsem, abych si poslechl klasické koncerty a ty tady byly tak dobré! Za krátkou dobu jsem zjistil, že spousta nejlepších světových skladatelů pochází právě z České republiky… Každé velké i malé město, nebo dokonce vesnice mají svůj vlastní festival, kdy se většina lidí sejde na návsi, mají tam velkou akci se spoustou piva, alkoholu a starých písniček, k nimž i malé děti znají texty nazpaměť.

Peter Freestone je dnes v Čechách skutečně doma. Seznámil se zde s mnoha umělci české hudební scény, včetně Karla Gotta, Lucie Bílé a mnoha dalších. Byl zván na všechny akce, které se konaly na počest skupiny Queen. Přednášel také na školách o nemoci AIDS, napsal knihu o Freddiem Mercurym, a dokonce i kuchařku s oblíbenými pokrmy, které si svého času nechával Freddie připravovat. V době, kdy Velká Británie odešla z Evropské unie, si Peter zažádal o České občanství, které mu nakonec bylo uděleno, a dnes patří k hrdým občanům této země. Ačkoliv žije sám, má kolem sebe spoustu českých přátel a společně s nimi si může připomínat člověka, který jeho život nejvíce ovlivnil. Z ničeho nemá takovou radost, jako když může šířit své vzpomínky na Freddieho.

Zdroje informací a citací:

Ve správný čas na správném místě, Peter Freestone, 2022, Czech News Center

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz