Hlavní obsah
Lidé a společnost

Smrt v přímém přenosu: Kameraman zachytil atentátníka v okamžiku vražedného útoku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Yasushi Nagao / Wkimedia Commons

Atentát na Inejiro Asanumu v roce 1960

Japonský socialistický politik Inejiro Asanuma byl zabit během debaty, která se vysílala v přímém přenosu. Jeho krutou smrt viděly statisíce lidí v televizi. Tehdejší veřejností to silně otřáslo.

Článek

Asanuma se narodil v roce 1898 na malém ostrůvku Mijakedžima, administrativně spadajícího pod Tokio. Dětství neměl příliš radostné, jeho matka zemřela při porodu a otec o několik let později. Během studií na vysoké škole se stal zastáncem levicového smýšlení a aktivně se zapojoval do hnutí socialistických stran. V zemi si bezesporu našel velké množství příznivců, jeho politická kariéra se během let slibně vyvíjela. Po válce se stal zakladatelem Japonské socialistické strany. Žil skromně a získal si důvěru především chudého lidu a dělníků.

Rozhodně si však nemohl získat sympatie některých ultrapravicových skupin. Do jedné takové patřil mladý Otoya Yamaguchi. Po předcích měl nejspíš divokou fantasii, například jeho dědeček, slavný japonský spisovatel, se ze svých divokých představ dokázal vypsat. Jeho příběhy o samurajských šermířích a rytířských gangsterech byly mezi veřejností velmi oblíbené. Bohužel, jeho vnuk se rozhodnul posunout o level výš. Sám se toužil stát odvážným šermířem, který se nezalekne žádného úkolu.

V čele ultrapravicového hnutí stál na přelomu 50. a 60. let Bin Akao, který na svou stranu dokázal strhnout mnoho mladých studentů a přesvědčit je o tom, že se v zemi chystá komunistický převrat. Otoya Yamaguchi jeho názorům silně podlehl. Když však vstoupil do strany, byl po krátké době zklamán skutečností, že je skupina málo radikální. Rozhodně nevěřil, že by se jí podařilo vůdce komunismu svrhnout jen pomocí protestů a demonstrací. Chtělo to mnohem důkladnější zásah. V tomhle případě byl ale s Akaem v rozporu a tak ze strany vystoupil, aby mohl jednat na vlastní pěst.

12. října 1960 Inejiro Asanuma vystoupil se svým volebním proslovem v Tokiu. Jednalo se o debatu tří lídrů hlavních politických stran a Asanuma vystoupil jako druhý řečník. V publiku se v ten okamžik začalo ozývat nesouhlasné pískání, takže ani posluchači v první řadě politikův projev neslyšeli. Ve chvíli, kdy se publikum utišilo, chtěl Asanuma pokračovat, ale krátce na to vtrhnul na pódium sedmnáctiletý Yamaguchi s krátkým samurajským mečem, který ukradl svému otci, a politika seknul do boku. Přestože byl atentátník rychle obklíčen a byl mu znemožněn další útok, podařilo se mu Asanumu jediným úderem vážně zranit, že ještě před příjezdem do nemocnice zemřel.

Yamaguchi byl uvězněn a se stoickým klidem očekával soudní proces. V jeho zápisníku policie našla ze dne atentátu krátký záznam. Stálo v něm:

Ty, Inejiro Asanumo, plánuješ přebarvit Japonsko na rudo. Ačkoli vůči tobě jako jednotlivci necítím žádnou zášť, za postoje, které jsi zaujal ve své roli vůdce Socialistické strany, za pobuřující prohlášení, které jsi učinil při návštěvě Číny, a za odpovědnost, kterou neseš během svého působení v japonském parlamentu, nemohu ti poskytnout odpuštění. Nyní se stanu nástrojem, který na tebe snese nebeský soud.

S policií bez odporu spolupracoval, snažil se jim poctivě vylíčit důvody svého činu. 2. listopadu si ve vězení sám vzal život - oběsil se na prostěradle ze své postele. Před tím ještě napsal zubní pastou na zrcadlo ve své cele výrok jednoho bájného samuraje:

Až žije císař! Kéž bych měl sedm životů, abych je všechny mohl položit za svou zem.

Atentát otřásl celým Japonskem, byl totiž zaznamenán živě v televizním vysílání. Tehdejší kameraman Yasushi Nagao, který politickou debatu natáčel, se nenechal nezvyklou událostí vyvést z míry. Snažil se zaměřit kameru a přiblížit obraz natolik, aby mohl vzniknout co nejlepší záběr a povedlo se mu to výborně. Ze záběru vznikl dechberoucí snímek, za který si v následujícím roce dokonce odnesl Pulitzerovu cenu.

Nakonec se nabízí otázka, k čemu vlastně vedly dva zmařené životy? Komunistická strana Inejiro Asanumy se během let stala umírněnější, nakonec se ale rozpadla úplně. Těžko říct, jestli by Japonsko dnes vypadalo jinak, nebýt tehdejšího zásahu nerozvážného studenta. Měla tragická událost na vývoj země skutečně nějaký vliv? Dnes je Japonsko průmyslově vyspělou zemí a parvicové skupiny si datum úmrtí mladého atentátnika připomínají s úctou každý rok.

Zdroje informací:

https://en.wikipedia.org/wiki/Otoya_Yamaguchi

https://en.wikipedia.org/wiki/Inejir%C5%8D_Asanuma

https://en.wikipedia.org/wiki/Bin_Akao

https://www.artichaeology.com/assassination-of-inejiro-asanuma

https://en.wikipedia.org/wiki/Yasushi_Nagao

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz