Hlavní obsah
Lidé a společnost

Stará Larisa nebo třeba Narcis Voňavka. Jména a příjmení, která v Česku určitě mít nechcete

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wish4u

Ilustrační foto

Úředníci na poště či na matrice se určitě často pobaví nad jmény, se kterými se občas dostanou do kontaktu. Máte ve svém okolí někoho, jehož jméno vás pobavilo?

Článek

Některá jména, která jsme slyšeli, nás přinutí k lehkému úsměvu, třeba když nás na ulici osloví pan Petr Klíč nebo Tomáš Fuk. Některá jména nás vyloženě pobaví nebo nad nimi kroutíme hlavou. „Nebylo by snad lepší si tohle jméno úředně změnit?“ napadne mě častokrát. V případě českého jazyka se občas stává, že v některých formulářích po vás chtějí vyplnit nejdříve příjmení a potom jméno, díky čemuž vznikne vtipné spojení, které by možná ani tak vtipně nevyznělo v případě, že bychom změnili pořadí.

Tak nás může pobavit například spojení - Panenská Blanka, Kyselá Slávkanebo třeba Stará Larisa. Říkáte si, pokud tohle příjmení dívky získaly ještě za svobodna, pak si z nich rodiče asi udělali pěknou bžundu. Co si asi v dětství vytrpěly ve škole, si umím dost dobře představit. V případě, že si takové jméno osvojily až v manželství, pak je otázka, jestli si to raději s tou svatbou neměly ještě rozmyslet.

Jiná jména zní určitě mnohem lépe. Tak třeba u nás na rohu v obchodě prodává velmi milá paní Šípková Růžena. O kousek dál v hospůdce u piva zase věčně vysedává pan Prokop Buben. Vtipné jméno, které docela sedí, má také můj nadřízený. Jmenuje se Veliký Matěj. Docela si vybavuju i jednoho chlapce na dětském táboře, který se jmenoval Oto Nejezchleba. Mám dojem, že mu děti neustále braly svačinu a odvolávaly se na jeho prokleté příjmení. Lehké to nejspíš neměla ani vychovatelka ve školní družině se svým jménem Černá Nora. No a v neposlední řadě mě docela pobavilo, když jsem nedávno musela poslat poštou oznámení a na něm adresát - Domácí Hermína.

Dost matoucí je, když zvednete telefon a zjistíte, že vám volá Pošta. I tohle příjemní se v České republice vyskytuje.

„A vy mi něco vezete?“ zeptala jsem se, protože jsem pánovi špatně rozuměla.

„Ne, já bych potřeboval objednat ventilaci.“

Ventilaci na poštu, říkám si. Asi nějaké nové vládní nařízení. No ale pak se to s panem Poštou vyjasnilo.

Asi ten nejhorší případ může nastat v momentě, kdy si občanka České repubilky vezme cizince, jehož příjemní v našem jazyce skutečně nezní dobře. Například finský básník a novinář Eino Leino by se svým jménem určitě vzbudil pozornost, ale nevím, jaký by tu měl úspěch u žen. Já osobně mám ráda Itálii, ale kdyby se mi začal dvořit idol dívčích srdcí Giovanni Seredovanni, nejspíš bych mu odolala.

V neposlední řadě je třeba zmínit alternativní jména. Ta se v dnešní moderní době stávají dosti populární. Někomu se mohou líbit, někomu ne, ale každého rozhodně chytí za ucho. Tak nám po ulicích chodí například Něha, Perla nebo Jiskra. Zajímavé také je, že někteří rodiče stále volí jména, která sice máme v kalendáři, ale většina z nás by po nich už nesáhla. Tím pádem máme v České republice například necelých 30 Kašparů, 20 Baltazarů a kolem 70 Melicharů. Najdeme u nás dokonce pár desítek Narcisů. K tomu by se bezpochyby hodilo příjmení Voňavka.

Pokud se rozhodnete, že se svým jménem už nemůžete dál žít, pak je tu možnost navštívit matriční úřad a oficiálně si jej změnit. Bude vás to samozřejmě něco stát. Pokud jde o změnu bez vážnějšího důvodu, kdy se prostě jen nechcete jmenovat Jan Novák, ale líbilo by se vám něco poetičtějšího jako třeba Miroslav Král nebo Roman Tik, pak vás změna bude stát 3000 Kč. Pokud však na úřadě uznají, že vaše jméno zní hanlivě, nebo směšně, pak zaplatíte pouze 200 Kč. To už možná stojí za zvážení, nebo ne? Nakonec už jen stačí nacvičit si nový podpis.

Anketa

Uvažovali jste někdy nad změnou jména?
Ano
24 %
Ne
76 %
Celkem hlasovalo 50 čtenářů.

Zdroj Informací:

https://www.nasejmena.cz/nj/cetnost.php

https://learningtoys.cz/blog/neobvykla-ceska-divci-jmena-originalni-nebo-za-trest/

https://czechtheworld.com/nejhorsi-jmena-a-nazvy/

https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/342935-silena-detska-jmena-cesti-rodice-se-detem-pomstili-prehled

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz