Hlavní obsah
Lidé a společnost

Chronicky pozdě: Frustrující zvyk, s nímž se dá zatočit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wizard Michal by OpenAI DALL-E

Čekání na někoho, kdo neustále chodí pozdě, umí pořádně otrávit. Napětí, frustrace a narušená důvěra – to jsou jen některé z negativních dopadů na mezilidské vztahy i profesní život. Zaměřme se na nalezení řešení pro pevnější vztahy a větší pohodu.

Článek

Pro dochvilného člověka – toho, který chodí včas, protože věří, že pozdní příchod je špatná věc – musí být člověk, který chodí chronicky pozdě, logicky velká nepříjemnost.

Mnoho chronicky pozdních lidí jsou narcističtí egomaniaci, kterým nevadí komplikace, které způsobují druhým. Ty milovat nemusíte.

Existuje i skupina lidí, kteří nesnáší představu, že by na ně ostatní museli čekat. Označení CLIPs (Chronically Late Insane Person) vystihuje jejich frustraci z pozdního příchodu.

Často se jedná o optimistické lidi s nadhledem, kteří věří v dobro a lidstvo a nemají důvod chodit pozdě. Nicméně přijdou a když vám sdělují své důvody, proč jim ujel autobus, napadne vás slovo „blázen“.

Nechci omlouvat chronicky pozdní příchozí (CLIPy), ale je potřeba si uvědomit, že to není jen o nás. Jsou to stejní lidé jako my, jen mají obtíž nebo neschopnost vnímat plynutí času. Mimochodem, pozdní příchody jsou diagnostikovány častější u lidí s ADHD.

Většina z nás má v okolí člověka, který chronicky chodí pozdě, ať už se snaží sebevíc. Tahle nedochvilnost způsobuje pnutí v pracovních týmech, rodinách i partě přátel.

Vypadá to navenek, že dotyčná osoba přikládá větší hodnotu svému vlastnímu času než vašemu. Pozdní příchod však není vždy nedbalost a dotyčný se skutečně pokouší přijít včas. Co s tím?

  1. Představujte si, že chodíte včas: Vizualizace pozitivního výsledku posiluje motivaci.
  2. Plánujte dopředu a zpětně: Projděte si celou cestu a zahrňte všechny mezikroky.
  3. Připravte si vše potřebné večer: Usnadní to ranní start a eliminuje stres.
  4. Zaplašte paniku z brzkého příchodu: Vnímejte čas čekání na zahájení akce jako svou příležitost pro mind relaxaci nebo přípravu otázek.
  5. Respektujte místní etiketu: Informujte se o zvyklostech v dané společnosti. Někde přijít dříve nebo přesně včas vnímají velice negativně.
  6. Buďte upřímní v případě zpoždění: Ihned komunikujte s lidmi, kteří na vás čekají.

Poslední bod chce rozvést – ano, vždy buďte upřímní!

Každý někdy přijde pozdě. Někteří lidé by si díky svým lžím maskujícím jejich nedochvilnost mohli zajistit účast na olympiádě pro lháře. Nedělejte to. Nelžete. Lhaním oklamávají lháři jen sami sebe.

Když už na hodinkách vidíte, že jdete pozdě, začněte ihned komunikovat s těmi, kdo na vás čekají. To, jim dá aspoň na vědomost, že jste rozhodný jedinec, co se svým problémů staví čelem a bez vytáček.

A věřte, že tím získáte daleko víc, než si myslíte.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz